Актуальне

Як Симеон нагадує нам про справжнє послання Різдва

Для сторонніх спостерігачів Марія та Йосип були просто ще однією єврейською сім’єю, яка з’явилася в храмі для обряду очищення. Вони дотримувалися єврейського закону. Через сім днів після народження Ісус був обрізаний, а через тридцять три дні після обрізання Марія та Ісус знову були тут, у храмі, для церемонії очищення та представлення своєї дитини Господу для Його служіння.

Але ось цей момент зовсім не звичайний. Це немовля, зрештою, є Сином Божим, той, чиї слова видихнули творіння, той, хто виліпив Адама із пороху земного та вдихнув у своїх власних батьків життя, публічно ідентифікуючи себе зі своїм народом, Ізраїлем, піддавшись обрізанню. Ісус, досконало підкоряючись закону, який тільки він міг досконало виконати, Непорочний, ототожнюючи себе з нечистими, щоб Марія, Йосип, Симеон і всі правдиві віруючі одного дня могли стати чистими.

Марія та Йосип несли з собою двох горлиць як частину жертви. Тут, звичайно, є глибока іронія. Попри те, що вони носили на руках Агнця Божого, вони були надто бідні, щоб купити ягня, і замість цього мусили задовольнитися меншими горлицями. Це нагадує нам про людей, серед яких Бог вирішив жити. Царство Христа вривається не в палаци чи приватні маєтки можновладців, а серед звичайних, лагідних людей, яким доводилося шукати достатньо шекелів, щоб дозволити собі горлиць. І дитина, яку вони так міцно тримали на руках, одного дня стане ідеальною жертвою за гріхи, яку символізували ці вбиті тварини, Агнцем Божим, убитим за гріхи світу.

Того дня в храмі ніхто не шукав дитини Христа. Ніхто не шукав Спасителя. Ніхто не очікував, що в цей день мить, яку пізніше лікар запише чорнилом і збереже як Святе Письмо для читання сьогодні. Ті дні, як і майже всі, у Єрусалимі біли важкими. Минуло кілька століть відтоді, як Бог звернувся безпосередньо до свого народу. І кожного разу, коли юдеї проходили повз свій храм, вони бачили римський прапор, що майорів високо над їхньою землею, повторюваний символ їхньої втраченої слави.

Майбутні месії приходили і зникали. Тепер ними правили люди на кшталт Ірода, чий корумпований прихід до влади та безжальне керівництво ще більше розчарували простих євреїв. Ніхто з них не думав, що вирішення проблеми корупції в Римі, службових злочинів у палаці Ірода та гріха у їхніх власних серцях спочиває в обіймах теслі, недалеко від них.

Навіть представники релігійної еліти в цьому храмі, які вивчали стародавні книги і пишалися тим, що знають до останньої таємниці теології, не помічали Ісуса.

Але серед натовпу того дня, не серед батьків, які чекали, не серед релігійних лідерів, був таємничий старий. На відміну від циніків, на відміну від релігійних лідерів, Симеон тримався за, здавалося б, неможливе бажання, засноване на радикальній вірі в біблійну обітницю про майбутнього Месію. Чи з’явиться Бог у тілі в їхні дні?

Схожі статті

Він вивчав Святе Письмо та пророцтва. Але більше того, він прислухався до голосу Божого Духа.

Хто такий Симеон? 

Отже, хто цей персонаж Симеон, який просто з’являється з тіні в євангельській історії? Цікаво, що через 2000 років ми все ще не знаємо, ким він був. Лука, який докладно написав свою розповідь очевидця, вважав, що в біографії Симеона має значення лише одне: «вірний, побожний єврей, який чекає розради Ізраїлю».

Симеон повірив обіцянці приходу царя-слуги, сина Давида, про яку говорив закон і пророки. Можливо, він не розумів усього, що читав, але знав достатньо, щоб повірити. Симеон знав достатньо, щоб слухати шепіт Святого Духа, і був у більшій гармонії з Богом, ніж вчені, яким платили за навчання, і книжники, яким платили за навчання.

Уявіть собі сцену у храмі того дня. Старий, згорблений і посивілий, він щодня приходив до храму, очікуючи Месію. Релігійні люди, ймовірно, вважають його ексцентриком. Вони жартують за його спиною. Там Симеон. Він думає, що сьогодні прийде Господь. 

Кожен день він оглядає натовп. Кожен день він запитує Господа: «Ця дитина та сама?» і кожен день Господь каже: «Ні, Симеоне, це не та».

І ось, нарешті, одного разу Дух Божий шепоче ці слова: Це той день. Це той самий. Ти зустрінеш Сина Божого. 

Можливо, він нагадує спосіб обрання останнього великого царя Ізраїлю. Такий же літній чоловік віри підійшов до групи молодих чоловіків Єссея, запитуючи Господа: «Це наступний цар?» І Дух щоразу відповідає Самуїлу: «Ні, це не той». Поки нарешті не заходить Давид, незвичайний пастушок, якого покликали з пастуших полів.

Так, це наступний цар Ізраїлю. 

Уявіть собі, як затріпотіло старече серце Симеона. «Я можу потримати твою дитину», — запитує він. А на руках Симеон несе тендітну новонароджену дитину, чиї руки одного дня перенесуть Симеона від гріха до спасіння. Він дивиться в очі своєму крихітному Спасителю, тому самому Ісусу, який своєю силою тримає всесвіт.

У серці Симеона спливають слова, якими він готувався поділитися все своє життя. Молитва, яку вивчали напам’ять, співали та обрамляли від печер до соборів протягом усієї церковної історії:

«Нині відпускаєш раба Свого, Владико, за словом Твоїм із миром,

бо побачили очі мої Спасіння Твоє,

яке Ти приготував перед всіма народами,

Світло на просвіту поганам і на славу народу Твого Ізраїля!» (Луки 2:29–32).

Я можу померти, бо бачив твоє спасіння. Для Симеона це була не звичайна дитина. Він був би спасінням не тільки для Симеона, але й для всього світу, людей від кожного народу, племені та мови. Це той, про кого Бог говорив Аврааму, коли він обіцяв, що спадкоємець патріарха благословить народи. Це той, про кого Бог говорив Давиду, коли обіцяв монарху вічне царство. Це той, про кого говорили пророки, лев із племені Юди, слуга-стражданець, цар-переможець.

Симеон зустрів Ісуса, і Симеон був готовий померти.

Смерть, звичайно, є дивною темою для Різдва. Це не означає затишних фільмів Hallmark і ялинок. Але Симеон знав, що може зіткнутися зі смертю — з якою колись зіткнеться кожен із нас, —  тому що він зустрів Того, Хто переможе смерть.

З життя Симеона ми можемо багато чому навчитися. Його наполегливість, його уважне слухання Бога в галасливий, цинічний вік, його поклоніння немовляті Ісусу. Але найголовнішим у Симеоні — і у вас — були його стосунки з Ісусом. Симеон міг померти не тому, що він поставив галочку на правильних релігійних полях або виконав усі зовнішні ритуали єврейської віри, а тому, що він повірив у Боголюдину.

Ви, як Симеон, можете не боятися смерті, тому що ви можете знати і розуміти, що ця дитина є тріумфатором, Ісусом-переможцем, чия власна смерть і воскресіння перемогли гріх, смерть і могилу.

Не зрозумійте неправильно: Симеон не шукав смерті. І ми теж не повинні. Але є приємна впевненість у знанні, що якщо і коли настане наш час, завтра чи через сорок років, ми зможемо зустріти смерть з миром, тому що ми знаємо Князя миру.

З мого пастирського досвіду, люди, які були найбільш сповнені життя, які проходили кожен день із радістю та запалом, були тими, хто найбільше перебував у мирі зі своїм власним смертним життям, які розуміли, що ця маленька дитина в яслах перемогла могилу. Ось чому Павло міг із власним задоволенням сказати: «Життя — це Христос, а смерть — це зиск». У будь-якому випадку він має мир і Христос прославлений.

Це центральне послання Різдва. Без сумніву, сьогодні, коли ви читаєте це, ви огортаєтеся чарівністю та затишком ще одного грудня. Але як би ми не насолоджувалися сезоном, давайте пам’ятати, що ми, як віруючі, виділяємо час не просто для того, щоб зібратися з сім’єю чи випити теплих напоїв, але й для того, щоб визнати головну істину християнства: Ісус прийшов, щоб спасти нас від наших гріхів.

Цей Ісус, знав Симеон, був не просто звичайною дитиною. Можливо, він не розумів, як саме все це відбуватиметься, і не зрозумів повністю таємницю того, як Бог став людиною (ми також). Але Симеон знав достатньо, щоб розуміти, що Ісус буде не тільки довгоочікуваним Месією, якого прагнув побачити кожен єврей; він буде «світлом для народів». Це часто повторюється в євангельських оповіданнях про народження Ісуса. У пісні Марії. На хвалу Захарії. В словах ангела до Йосипа.

Ісус є і був Спасителем для всього світу. Нам важливо зрозуміти цю істину. Іноді у нас виникає спокуса подумати, що Ісус прийшов лише для того, щоб врятувати людей, схожих на нас, але нам сказано: від обітниці Аврааму в книзі Буття через слова пророків і далі до євангельських оповідей і далі через листи Павла і до Видіння Івана в Об’явленні про те, що Царство Боже складається з людей з усіх націй, племен і язиків.

І не забуваймо про велику ціну нашого спасіння. Цей день у храмі був днем ​​святкування та освячення, але слова Симеона не всі були приємні для Марії, особливо його проголошення, що «меч пройме» її душу. Це зовсім не те, що молоді матері хочуть почути про своє материнство, але Симеон знав, що обітниця містить і радість, і біль, благословення та страждання. Дитина, яку Симеон тримав на руках, яка воркувала, штовхала і тішила своїх молодих батьків, одного дня витримає несправедливий суд, який спонукатиме кровожерливий натовп. Ті самі люди, яких він створив як Творець, сміятимуться над його криками болю. Світ, який він прийшов врятувати, пошле його на смерть. Щобільше, Батько, з яким Він спілкувався всю вічність, побачить свого сина не як чистого і непорочного ягняти, а як втілення всіх гріхів та страждань бунтівного роду людського.

Цей меч був унікальним покликанням Марії. Одного разу вона стане на коліна біля підніжжя потворного римського знаряддя страти: хреста. Одного разу вона плакала разом з іншими, коли він лежав мертвий у запозиченій могилі. Одного разу вона буде боятися і сумніватися в обіцянці ангела.

Слово Симеона, звернене до Марії, ґрунтувалося на видінні пророка про прийдешнього царя, який буде одночасно страждати і перемагати, який буде царювати над своїми ворогами і все ж буде поранений за провини свого народу. Ось чому Різдво є водночас чудовим і водночас жорстоким, далеким від того цукрового свята, яке ми часто святкуємо. Царство Боже мало прийти спочатку через насильницьку смерть Сина Божого.

Читайте також:

Але Марія, як і всі віруючі, могла знайти надію на те, що немовля, яке вона тримала, не тільки заплатить за гріхи тих, хто прибив його до хреста, але й переможе смерть у своєму воскресінні. Її син витримав би все це для примирення між грішниками, як вона сама, як Симеон, як ти і я, і Богом. Майбутня агонія Ісуса буде нашим спасінням і Божою славою.

Автор: Даніель Дарлінг

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Джерело
erlc.com

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button