Богослів'я

Чому вознесіння Христа було потрібне

Довгий час я ніколи по-справжньому не розумів Вознесіння. Питання учнів у Діях 1:6, мені здалося дуже розумним. Чому Ісус мав піти? Чому б просто не сповістити повноту Царства прямо зараз і не почати завершення всього цього? Хіба не було б великою перевагою для наших місіонерських та апологетичних праць, якби Ісус усе ще був поруч? У своєму нинішньому вигляді Вознесіння грає прямо на похмурі сумніви скептика з приводу євангельської розповіді. Як зручно, що нібито воскреслий Месія зник, не показавши Себе нікому, крім своїх друзів та сім’ї!

Біблія, однак, уперто відмовляється погоджуватися з моїми почуттями. Писання зовсім не розглядає Вознесіння як дивний вихід зі сцени, основна функція якого полягає в тому, щоб пояснити, чому Ісуса більше немає поруч, а як необхідну частину Божого плану. Це не тільки необхідно, учні навіть посилаються на це як на первинний доказ месіанської особи Ісуса. Замість того, щоб намагатися пояснити Його відсутність, вони енергійно свідчать про Нього. Вознесіння стоїть нарівні з Розп’яттям і Воскресінням у ранніх проголошеннях Євангелії (Дії 2:33–36; 3:18–21; 5:30–31).

Навіть Ісус пов’язує Вознесіння зі Своєю рятівною справою вмирання та воскресіння. Коли Марія Магдалина бачить Його в саду після воскресіння, Він не просто гуляє, радіючи з того, що все відбулося. Ні, Він людина місії, але є ще й інше: «Не торкайся до Мене, бо Я ще не зійшов до Отця» (Ів. 20:17). З усім тим, з мого досвіду роботи в євангельських церквах, я рідко чув проповідь Вознесіння з акцентом, хоча б близьким до того, що було вміщено на Хресті або в порожній гробниці. Намагаючись пояснити Вознесіння, богослови швидко вказують на те, що Ісус робить після нього: це брама до Його священницького заступництва, передумова для послання їм Святого Духа і початок Його небесного царювання.

Це все правда. Проте я ніколи не розумів, чому Ісус мав піти, щоб усе це робити. Заступництво, дарування Духа і навіть царювання − все це могло здійснитися в земному служінні, підтвердженому славою Месії. То чому ж він мав піти? Біблійне богослов’я пропонує нам вражаючі, ясні відповіді на це питання, відповіді, які дозволяють нам побачити Вознесіння у правильному контексті. Вознесіння — це не якесь дивне зникнення, яке Ісус чинить наприкінці — подібно до фокусника, що закінчує свою виставу в хмарі диму, — але наріжний камінь всього, що Він зробив у своїй пристрасті.

Вознесіння – це тріумфальний акт, який вінчає як царське, так і священницьке служіння Месії: у ньому підіймається спадкоємець Давида, щоб правити, а великий Первосвященник завершує здійснення спокутної жертви. По-перше, розглянемо царську оселю. Вознесіння, здається точним виконанням пророчого видіння Данила 7: 13–14. У цьому видінні Син Людський, оточений хмарами, наближається до престолу Старого днями й отримує владу над вічним царством. Зверніть увагу, що у пророцтві правління Месії не починається із земного царювання, а саме з небесного. Якби Ісус залишився на землі й намагався претендувати на Своє царство, тоді Він не міг би бути Месією, бо було передбачено, що справжній Син Людський піднесеться в присутність Бога, де Йому буде дано царство.

Вознесіння – це тріумфальна коронація месіанського царя. Ісус зробив те, що мали зробити добрі царі стародавнього світу: Він спас Свій народ від ворогів. Він переміг сили гріха, сатани й смерті, і тепер Він сходить на трон — так само як древні царі-давидові, поверталися до Єрусалиму після успішної воєнної кампанії. Здійснивши ці царські справи, Ісус наближається до Старого дня й увінчується славою і честю. І хоча ми все ще чекаємо на Його повернення разом з повним і остаточним проявом Його правління, це правління вже почалося. Тепер, коли Він сидить на престолі, праворуч Отця, знаки, очікувані від месіанського віку, виконуються перед нашими очима: Дух вилився, і народи почали звертати свої серця до Бога Ізраїля для поклоніння. Ще більш переконливий набір біблійних образів пов’язує Вознесіння Ісуса зі священицьким служінням Месії. Ранні християни вважали смерть Ісуса на хресті спокутною жертвою (Рим. 3:25) актом повного й остаточного прощення наших гріхів.

Однак, виходячи з контексту ізраїльської храмової культури, більшості віруючих євреїв здалося б дивним не повно сказати, що Хрест був усім, що було в ритуалі жертвопринесення Ісуса. Як знав кожен у стародавньому світі, грішник, що кається, потребував наступного кроку в ритуалі спокути: жертва, яку треба було заколоти, і первосвященник, щоб принести жертовну кров у присутність Бога. Найбільш яскравою паралеллю є щорічний обряд Спокути, коли жертву за гріхи людей заколювали на великому вівтарі за дверима храму. Але це була тільки перша частина ритуалу. Для юдейських вух заява про те, що тільки Розп’яття було спокутною жертвою, звучало б як заява про те, що жертва була заколота на вівтарі й не більше. Як щодо наступного кроку, ритуалу? Первосвященник повинен був взяти кров жертви й піднятися сходами храму — увійти у святилище Господнє, оточене хмарами фіміаму, що клубяться (Лев. 16:11–13). Первосвященник входив у цю хмару, зникаючи з поля зору натовпу, що спостерігав за ним у дворах храму, а потім входив у Святе Святих.

Там, у присутності Бога, первосвященник приносив кров жертви, завершуючи ритуал спокутування і заступаючись за людей. Потім він з’являвся, спускаючись крізь хмару пахощів, так само як зникав, несучи впевненість у спасінні народу Божого. Саме це, за словами Послання до Євреїв, сталося під час сходження Ісуса на небеса. У Посланні до Євреїв 6–10 малюється картина сцени, яка розігралася, коли Ісус увійшов у присутність Бога, спираючись на образи Дня спокути, щоб зобразити Ісуса як жертву та жертвуючого. У той час як Святе Святих було просто земним уявленням небесної реальності, Ісус входить у серце цієї реальності – у саму присутність Отця. Теологічний сенс тут у тому, що Вознесіння було наступним необхідним кроком у ритуалі після Хреста. Це не означає будь-якої недостатності того, що Ісус зробив у Своїй рятівній роботі на Хресті, — тільки те, що за цією завершеною жертвою, завжди мав слідувати, ще один крок у процесі, який полягав у тому, щоб принести Свою жертву в справжнє Святе Святих. Цю картину малюють не лише євреї. Якщо ви знаєте, що шукаєте, ви можете побачити жрецьку симетрію в більшості зображень Вознесіння.

Вознесінню передує період у 40 днів (Дії 1:3), як і Дню Спокути в єврейській раввіністичній традиції. Перед Своїм вознесінням Ісус піднімає руки, щоб благословити своїх учнів, а потім возноситься в присутність Бога (Луки 24:50–51) – це той самий набір дій, який Аарон зробив перед тим, як увійти до скинії, щоб завершити перший великий ритуал (Лев. 9:22–23). Особливо згадується хмара, в якій зникає Ісус (Дії 1:9), що перекликається як з пророцтвом Даниїла про Сина Людського, так і з візуальними образами Дня Спокути. Якби Ісус був Великим Первосвященником, що приносить жертву в небесній скинії, Йому довелося б вознестися, щоб зробити саме цю функцію. Ця перспектива додає новий рівень сенсу у наш поточний період історії. Ритуал Дня спокути полягав не тільки в тому, щоб увійти до храму і в присутності Бога, але й знову повернутися. Таким чином, нинішній вік відсутності Ісуса є періодом Його активного священичого служіння, коли Він продовжує заступатися за нас у присутності Бога-Отця.

Так само й обіцяне друге пришестя Ісуса – це не якась майбутня подія, що стоїть сама по собі, а довгоочікувана кульмінація всього, що Він уже робив, як це провіщалося в стародавньому ритуалі священника (Євр. 9:24–28). Розповідь про зникнення і повернення Вознесіння та Другого пришестя, таким чином, перестає бути чимось дивним чи дивуючим. Швидше, у світлі Писання, саме цього слід очікувати від Месії. Щоб Ісус був істинним месіанським царем − тим, про Кого було сказано в пророцтві, який прийде, щоб перемогти ворогів людства і повернеться, щоб зайняти Свій престол, як описано в Даниїла 7, − тоді Він має вознестися. Щоб Ісус став Великим Первосвященником, передбаченим у ритуалах ізраїльського храму, Він має завершити ритуал, принісши Свою жертву у присутності Бога. Вознесіння − це не просто примітка до євангельських оповідань; це не недоречна відсутність, яку треба пояснювати. Це не що інше, як кульмінація пристрасті Месії та підготовка до фіналу Його великої драми спокути.

Автор: Метью Берден − Кандидат богослов’я та автор книг «Ким ми мали бути» та «Крила над стіною». Пастор церкви у східному штаті Мен, де живе із дружиною та трьома дітьми.
25 травня 2022 рік

Джерело: esxatos.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button