Для життя

Як позбутися гіркоти

Одного разу я мав розмову з другом, якого образив хтось, кого він любив. Він сказав мені, що робить усе від нього залежне, щоб не затаїти озлобленості на цю людину. Потім він сказав те, чого я не забув через багато років: «Я чув, що затаювати гіркоту — це все одно, що випити отруту і сподіватися, що інша людина помре. Чим більше я живлю гіркоту у своєму серці, тим більше вона приносить мені смерть».

Гіркота — це отрута, занурена в мед. Вона солодка на смак, а потім вбиває нас зсередини. Таким чином, гіркота є символом оманливості гріха. Щоразу, коли ми любимо щось, що несе нам смерть, диявол тримає нас там, де він хоче.

Якщо ми активно не позбавляємося від гіркоти, вона принесе нам смерть. Тож як ми її можемо позбавити поживи?

Як живиться гіркота?

Щоб позбутися гіркоти, ми повинні спочатку знати, що її живить. Приповісті 17:9 дають нам корисну відправну точку: «Хто шукає любови провину ховає, хто ж про неї повторює, розгонює друзів».

Антиподом прощення є те, що називається «повторення справи». Є три основні способи, якими ми можемо повторити справу, і кожен живить гіркоту в наших серцях.

1. Ми постійно нагадуємо собі про образу

Ми знову і знову відтворюємо у своїй свідомості запис образи іншої людини. Це, мабуть, найпоширеніша годівниця гіркоти та непрощення. Кожного разу, коли ми відтворюємо чийсь гріх у своєму розумі, ми поливаємо зерно гіркоти у своєму серці — і воно росте.

2. Ми повторюємо справу грішнику

Кен Санде, автор книги «Миротворці», називає це «звільненням». Це коли ми збираємо гріхи іншої людини в образний мішок, який носимо з собою, куди б ми не пішли. Тоді, коли ми вступаємо в суперечку з цією людиною, ми скидаємо її старі гріхи й кидаємо їх їй в обличчя. Наша мета? Не дозволити їй забути те, що вона зробила.

Схожі статті

3. Ми повторюємо справу комусь іншому

Біблія називає це плітками. Прип. 17:9 як «Хто пліткує, той розлучає близьких друзів…» Щодо пліток, які слід зауважити, це те, що вони шкодять чотирьом різним сторонам:

  • Це шкодить тому, хто пліткує Прип. 25:9–10; 26:20.
  • Це шкодить предмету пліток  Прип. 26:20.
  • Це шкодить тому, хто слухає плітки Прип. 22:24–25; 26:20, 22
  • Це засмучує Святого Духа Еф. 4:29–32

Кожного разу, коли ми повторюємо щось одним із цих трьох способів, ми живимо гіркоту у своїх серцях.

Кожного разу, коли ми відтворюємо чийсь гріх у своєму розумі, ми поливаємо зерно гіркоти у своєму серці — і воно росте.

Важливі застереження

Безсумнівно, є ситуації, коли ми повинні з любов’ю і молитвою протистояти людині, яка згрішила проти нас, і обговорити з нею її образу (насправді, це наш обов’язок з любов’ю повідомити, як нам було завдано шкоди, щоб людина могла зробити кроки до зростання). Є також ситуації, коли ми повинні повідомити про правопорушення владі (особливо у випадках злочинної діяльності чи насильства) або випадки, коли ми повинні обговорити гріхи, скоєні проти нас, з консультантом, терапевтом або пастором. Приповісті 17:9 не попереджають нас про жодну з цих речей, коли йдеться про повторення справи.

Натомість цей вірш попереджає нас про небезпеку того, що ми можемо дозволити озлобленості та мстивості поглинути нас, змусивши нас повторити цю справу з наміром завдати шкоди грішнику або виправдати свій власний гріх. Кожного разу, коли ми робимо це, ми даємо дияволу опору, щоб посіяти всередині нас смертоносну гіркоту (Еф. 4:26–32 ; Євр. 12:14–15).

Запитайте себе: кого з цих годувальників гіркоти мені потрібно остерігатися в цей період мого життя?

Як позбутися гіркоти?

Тут допоможе Ефесянам 4:31–32 : «Нехай усяка гіркота… буде віддалена від вас… Будьте один до одного добрими, милосердними, прощаючи один одному, як і Бог у Христі вам простив».

Щоб зморити душу одним, треба годувати душу чимось іншим. Частково ми «відкидаємо» гіркоту, зосереджуючись на Божій любові та прощенні до нас. Як Бог любить і прощає нас? Мені подобається, як Дж. І. Пакер висловлюється в книзі «Пізнаючи Бога»: «Я відчуваю величезне полегшення, усвідомлюючи, що Його любов до мене цілком реалістична, у кожному пункті ґрунтується на попередніх знаннях про найгірше у мені, тому жодне відкриття про мене не зможе розчарувати Його щодо мене так, як я часто розчаровуюсь у собі, і вгамувати Його рішучість благословити мене».

Ми «відкидаємо» гіркоту частково, зосереджуючись на Божій любові та прощенні до нас.

Навіть коли ми віддаляємося від Нього, Бог постійно переслідує нас, прагнучи обійняти нас, поцілувати, благословити нас, пробачити нам і святкувати з нами, коли ми каємось у своїх гріхах і повертаємося до Нього (Луки 15:20–32).

Розповідь про Євангелію Божої благодаті та любові до нас завжди є першим кроком у боротьбі з гіркотою та вихованні прощення до інших (1 Івана 4:19–21).

Пам’ятати про Божі обітниці

Любов і прощення, подібні до Христа, розвиваються, якщо пам’ятати про три обітниці Бога:

  1. Бог засмучений через зло, вчинене проти вас, і він помститься за вас  Прип. 20:22; 24:17–18, 29; Рим. 12:19–21; 1 Пет. 2:22–23).
  2. Богу подобається ваше бажання прощати, і Він винагородить вас (Прип. 25:21–22; Еф. 6:8 ; Євр. 11:6 ; Якова 1:12; 1 Пет. 4:19).
  3. Милосердя чекає на кожного розкраяного грішника, включаючи вас у вашому недосконалому прощенні (Прип. 28:13; 1 Івана 1:9).

Якщо ми спочиватимемо на цих обіцянках, наші серця стануть родючим ґрунтом для дії Святого Духа. Пам’ятайте: гіркота – це не те, чого у вас є чи немає; це те, що ви культивуєте. Те саме стосується прощення (Луки 6:45).

Було сказано, що «пробачити означає звільнити в’язня, а потім виявити, що в’язнем був ти». Нехай Бог вчинить прощення в наших серцях — як нас спонукає Євангелія Ісуса Христа — на Божу славу, на благо інших і для нашої власної свободи й радості.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button