СвітХристиянські новини

У Великобританії на тлі пандемії люди стали більше молитися

У Великобританії на тлі пандемії люди стали більше молитися. Щоденна молитва тепер звична для 44 відсотків жителів країни.
Повідомляє rg.ru з посиланням на The Christian Post.
Кожен двадцятий вперше почав молитися під час карантину. Більш ніж половина британців зізналися, що моляться за рідних, чверть – за тих, хто бореться з хворобою на передовій.

«Дві третини тих, хто молиться, вірять, що Господь їх чує, – повідомляє соціологічний центр Savanta ComResl. – Половина бачить свідоцтва того, що їх молитва була почута».

За даними опитування, 45 відсотків моляться, тому що «вірують в Бога», чверть вважає: «молитва допомагає заспокоїтися, позбавляє від тривожності й депресії».
Молитва – це життя «тут і зараз», коли воєдино зібрано все: тіло – через позу, слова звернення до Бога, зібраність думки та серця.
У цій статистиці немає нічого несподіваного: у період випробувань будь-який народ звертається до Бога. Хіба що фраза про молитву як спосіб впоратися з депресією може різонути вухо вірянина. Мета молитви – сама зустріч людини з Богом, творіння зі своїм Творцем, а зовсім не виконання наших прохань. Нерозумно бачити в Бозі пушкінську золоту рибку. При цьому є молитви, які вимовляються в тривозі за майбутнє, і ті, в яких ми просимо у Бога перемоги над зневірою. Та й всі помічали дивне почуття світлої радості, яке переповнює тих, кого Церква називає «молитовниками та прочанами». Виходить, хоч позбавлення від тривожності й депресій в молитві не самоціль, проте явно її побічний ефект. Як все відбувається?

З літака, який падає

У кожного бували хвилини смертельної небезпеки, коли душа в миттєвому пориві рвоне вгору. І навіть якщо скам’янілі губи при цьому не шепочуть: «Господи, допоможи!», про це благає все єство людини, яка раптом усвідомлює: «Тільки Він може врятувати!».
У богослов’ї таку молитву, яка спрямована до Бога з самих глибин серця і підпорядковує в момент моління всю людину, так і називають «серцева молитва». Дотепники прозвали її «молитва з літака, який падає».
Молитовники та аскети домагаються щирої молитви роками наполегливої ​​праці: не так-то просто підпорядкувати спрямованості вгору вічно стурбоване своїми потребами тіло, схильний до постійного розсіювання розум, серце, безперервно захитаних від напливів почуттів. При цьому сама техніка концентрації та самоконтролю – не самоціль, а лише засіб, одна з можливостей знайти Бога, потрапити на цю зустріч з Господом, найголовнішу зустріч людини.
Святий Силуан Афонський вчив: будь-який, хто хоч раз в житті всім серцем, з усією щирістю зможе почати благати: «Господи, помилуй!», буде помилуваний. Проблема в тому, що наші серця так захаращені, що в потрібний момент рятівний крик може і не вирватися з темниць нашої душі.

Навіщо кричати Богу?

Бог є любов. Ми Йому небайдужі. Він Усезнавець. Навіщо Йому, Всезнаючому і Милостивому, потрібно чекати моїх сигналів про те, як мені погано? Або щоб я день за днем ​​повторювала одні й ті ж молитви – вранці, коли без того запізнюєшся на роботу? Вечорами, коли так втомився, що серіал додивитися немає сил?
Звичайно, Богу потрібно не це. Бог – НЕ старий Хоттабич, якого можна викликати на зустріч чарівним словом, молитва – НЕ заклинання. Богу потрібно не наше славослів’я, а наше серце. Але Він не буде підкорювати його дивом або демонстрацією Своєї Всемогутності.
Бог Сам наділив людину вільною волею, і люблячи нас, шанує і її. Як і в будь-яких стосунках двох людей, тут єдиним адекватним, згідною відповіддю на любов Бога до нас може бути тільки вільне волевиявлення нашої любові до Нього – такі закони світобудови. Людина начебто і рада любити, та тільки вона не завжди господарка свого серця, своїх бажань – «інші сили ваблять нас». Як то кажуть: і себе любити розучилися, все грішимо; і як інших любити забули; ось і про Бога не згадуємо, поки півень смажений НЕ клюне.
Читайте також:

Загнуздати коня

Навряд чи осудна людина дозволить собі вриватися до начальника та кипіти образами, в роздратуванні. Не стане вона і зарозуміло входити у високий кабінет, заздалегідь вважаючи себе гідною найвищих винагород – хоча зовні намагається дотримуватися етикету. Бог бачить, знає наші серця, ритуальною повагою Його не обдурити, тому до зустрічі з Богом готують серце.
У момент небезпеки, коли душа стрілою летить до Господа, розуміючи, що лише в Ньому спасіння, ми не тільки збираємо всі сили воєдино. Відбувається щось не менш важливе – ми миттєво стаємо тверезими, до нас доходить наша малість, немічність, залежність від Творця. Це і є смиренність. У звичайному житті, поза кризою, смиренню вчаться, причому це не одноразовий акт, а духовна праця над собою. Щоденна праця, в якому у нас багато помічників: наша робота, недруги, завжди готові вказати тобі на твої недоліки, хвороби, втрати. Молитви теж вчать смиренності, причому роблять це не чекаючи, коли нас відвідають вчителя більш жорстокі – біди, нещастя.
Смирення в молитві – не тільки в словах звернення до Отця Небесного, ясно, що до Всемогутнього звертаються з відповідним пієтетом. Смирення в іншому – у прийнятті всією душею простої думки: «Так, я прошу Тебе про найважливіше для мене зараз, але Ти вищий за мене, Ти краще знаєш, що мені потрібно, Ти любиш мене більше, ніж я люблю себе сам, тому  “Хай буде воля Твоя! Не моя – Твоя!”, а я лише сподіваюся на Твоє милосердя і любов!»
Проте чекаючи для себе милосердя, не ображай Бога своєю злобою. Преподобний Єфрем Сирин попереджав:

«Якщо ти, людина, не прощаєш того, хто згрішив проти тебе, не труди себе постом і молитвою. Бог тебе не прийме». Техніка вибачення – тема окрема. Варто лише зауважити: скривдженість забирає нас у вир смути, а малий подвиг вибачення осяває душу радістю, огортає спокоєм.

І дивна річ: людина, виховуючи в собі навичку щодня вставати на молитву регулярну, отримує не тільки досвід вибачення, але і дар незлобивості. Плюс здатність до самоконтролю, зібраність. І річ тут не тільки в проголошенні потрібних слів. Святий Василій Великий порівнював наше тіло з конем, якому необхідна вузда. Згадайте, як напруженість і врівноваженість відрізняються позою людини, ритмом дихання. Молитва приділяє увагу і цьому. У самоконтролі потребує і наш розум – тут йде битва з неуважністю, і наше серце – тут важлива боротьба з його сухістю, нечуйністю. Все це лише зовні схоже на самоаналіз: за допомогою вірянин звертається не до психолога, а до Самого Бога. Тому і говорять, що молитва – це дар Божий. Але дається він тільки тому, хто молиться.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Євген Коновальчук

Новинний редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Студент Запорізької Біблійної Семінарії. Керівник медіасфери Запорізької Біблійної Семінарії. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті "Журналістика", спеціальність "Видавнича справа та редагування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button