Богослів'я

Що означає покаятися і охреститися?

Спасіння відбувається, коли людина вірить у Христа для спасіння. Заклик до хрещення — це заклик вирішити, чи дійсно людина готова проголосити, що Христос є Господом, і підкоритися освячуючій роботі Духа, яка починається з чистого аркуша — з нового початку.

Структура дієслів в Дії 2:38 є закликом: покайтеся й охрестіться − саме в такому порядку. Петро навчав найперших послідовників Ісуса, як вони можуть знайти мир з Христом, і його заклик сьогодні такий же добрий, як і 2000 років тому.

Що таке покаяння?

Покаяння є кроком після сповіді; крок, на якому людина не лише визнає свій гріх перед Богом, але й просить допомоги, щоб подолати цей гріх і очистити своє серце.

Покаятися означає «сумувати про своє минуле і шукати прощення; відчувати жаль за гріхи, злочини чи бездіяльність, що призводить до зміни життя».

У 2 Хронік 7:14 Бог хоче, щоб його народ «упокорився, і молився, і шукав обличчя Мого, і відвернувся від своїх злих доріг» — це покаяння. Якщо Божий народ зробить це, він «почує з неба, і простить їхній гріх, і зцілить їхню землю».

Павло розрізняв щире та фальшиве покаяння: «Смуток, бажаний Богу, приносить людям каяття, про яке не варто шкодувати, а таке каяття веде до спасіння. Світський же смуток породжує смерть» (2 Коринтян 7:10). Бог уже знає гріх кожної людини та її наміри.

Він знає, чи є рішучість відвернутися від гріха справжньою чи неправдивою. Неправдиве покаяння означає не що інше, як лжесвідчення перед Господом: це вказує на серйозність покаяння.

А якщо народ Господній не покається? «Я повириваю їх з Моєї землі, яку дав їм, а цей храм, що Я освятив для Ймення Свого, відкину від лиця Свого, і дам його за приповістку та за посміховище серед усіх народів!» (2 Хронік 7:20).

Що таке хрещення?

Християни вважають Христа своїм прикладом у всіх аспектах життя. Ісус був хрещений, тому віруючі слідують його прикладу.

Джон Пайпер пояснює, що «хрещення драматично зображує те, що сталося духовно, коли ви прийняли Христа: ваше старе «я» невіри, бунтарства та ідолопоклонства померло, і з’явився новий ви, віри, покірності та цінності Христа».

Хрещення – це те, що віруючий робить один раз, важлива подія. «Віра єднається з Христом; хрещення символізує союз».

Один оголошує вірність королю — дає публічні свідчення. «Слово хрещення грецькою означає занурення. І більшість вчених погоджуються, що саме так рання церква практикувала хрещення». Хрещення є і було «лише для віруючих».

Хрещення нагадує церемонію одруження. Як наречений і наречена, які одружуються один з одним, християнин з’єднується з Нареченою (Церква) і з Нареченим (Христом). Ця особа:

  • Публічно заявляє про свій намір наслідувати Христа як Спасителя і Господа.
  • Запрошує церкву тримати його або її підзвітним.
  • Запрошує церкву запропонувати керівництво та підтримку.
  • Погоджується з декларованою місією та цінностями церкви.
  • Погоджується запропонувати таку ж підтримку новим християнам, які прийдуть після них.

Це потужна і зворушлива подія. Хоча Бог знає серце християнина, оприлюднення його є місіонерським актом.

Коли ми згадаємо, що церква наповнена невіруючими, а також віруючими, можна уявити потенційний вплив свідчення хрещення. Господь радіє кожного разу, коли віруючий прославляє Його ім’я.

Порядок каяття і хрещення

Петро каже, що спочатку покайся, а потім охриститься. Чи означає це, що людина кається один раз перед хрещенням, а потім назавжди достатньо захищена від гріха? Ні, звичайно, ні, але в цьому порядку є щось суттєве.

Під час покаяння людина визнає глибоку потребу в прощенні, в покритті Христовою кров’ю і в тому, щоб Святий Дух змінив його чи її серце. Дух спочив на Христі після Його хрещення.

Віруючі просять отримати Святого Духа під час хрещення. Павло сказав, що справжнє обрізання «здійснюється Духом Божим».

Коли Ісус був охрещений, «вийшов він одразу з води, і ось відкрилися йому небеса, і він побачив Духа Божого, що сходив, як голуб, і спочив на Ньому; і ось голос з неба сказав: «Це Син Мій Улюблений, що Я вподобав» (Матвія 3:16-17).

Цей Помічник, Дух, єдиний з Ісусом; сила, яка дозволила Христу піти на хрест і виконати своє призначення як Еммануїл.

Одразу після хрещення Христос пішов у пустелю, де після 40 днів посту був спокушений дияволом, але він чинив опір силою Святого Духа.

Його Дух також є силою в християнах протистояти спокусі. «Кожен, хто родився від Бога, не чинить гріха, бо в нім пробуває насіння Його. І не може грішити, бо від Бога народжений він» (1 Івана 3:9).

Хрещення стає символічним нагадуванням для віруючого, який знову згрішив і якого Дух залучає до покаяння. Учень регулярно сповідається, кається і віддається очисній крові Христа.

Нарешті, «покаяння […] стосується окремої людини та Бога, тоді як хрещення стосується інших». Точка зору Метта Сліка викликає аналогію шлюбу. Хрещення, як і шлюб, починається з ніжних і особистих стосунків.

Однак для того, хто розуміє труднощі протистояти гріху, це зобов’язання не може залишатися приватним. Приєднатися до спільноти одновірців (навіть невеликої групи вірних християн) — це мудро, і це одна з причин, чому хрещення є публічним, а не приватним.

Аудієнція Петра в Єрусалимі

У Дії 2 записується навернення натовпу євреїв у Єрусалимі: «Побожні люди з кожного народу під небом» (вірш 5). Іншими словами, серед слухачів були чоловіки, чиї батьки віддали їх Богові шляхом обрізання, коли вони були немовлятами (крім дорослих навернених).

Обрізання визначило їхню расу та пов’язало їх з народом Ізраїлю. Петро розповідав своїм слухачам, як отримати обрізання серця за допомогою нового символічного акту, особливо гострого, оскільки хрещення демонструє особистий вибір належати Христові. «Обріжтеся для Господа; зніміть крайню плоть ваших сердець», — сказав Єремія (4:4).

Як пізніше пояснив Павло, обрізання не стосується тіла, а «це справа серця, духом, а не буквою» (Римлян 2:29). Євреї, які вірили у воскреслого Христа, прийняли свідоме рішення за власним бажанням, яке не залежало від їхньої групи людей та їхньої родинної спадщини.

Покаяння подібне до очищення перед обрізанням, а хрещення подібне до обрізання. Вчення Петра і Павла допомогли аудиторії зрозуміти, що жодна з цих дій не була рятівною справою; що людина належала до Бога на основі діла Христа, а не обрізання.

Вони поєднували внутрішнє життя віруючого із зовнішнім свідченням. Євреї ототожнювалися з Христом, помираючи для свого старого життя і встаючи з води, щойно очищені кров’ю свого Спасителя.

Якщо слухачі Петра правильно зрозуміли, вони також зрозуміли, що це нове обрізання запрошує всіх віруючих покаятися й охреститися.

Будь-який єврей, який відповів на цей заклик покаятися й охреститися, одночасно підкорявся Христу і приймав язичників як свого брата чи сестру.

Язичники також були запрошені ідентифікувати себе з воскреслим Христом, а через Нього — з Отцем; померти для себе і воскреснути з Христом (Колосян 2:11-12).

Спасіння через Хрещення?

«Обрізання було і знаком завіту, і обрядом посвячення в Авраамовий завіт (Буття 17:10). Але цей знак завіту нікого не врятував».

Метт Слік пояснює, що те саме стосується хрещення, яке не є спасительною справою, яке публічно ототожнює віруючого «з Христом як проявом внутрішньої роботи, яку зробив Бог».

Спасіння відбувається, коли людина вірить у Христа для спасіння. Заклик до хрещення — це заклик вирішити, чи дійсно людина готова проголосити, що Христос є Господом, і підкоритися освячуючій роботі Духа, яка починається з чистого аркуша — з нового початку.

Автор: Кендіс Люсі

Джерело: christianity.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button