Для життя

Як випробування нашої віри створює витривалість?

Випробування та спокуси є частиною життя. Безпеку та ефективність ліків визначають клінічні випробування. Тести з математики допомагають вчителям і учням знати, які теми їм потрібно переглянути. Ювеліри використовують тести, щоб визначити чистоту золота та з’ясувати, чи є камінь діамантом, чи кубічним цирконієм.

Так само Бог використовує випробування та важкі часи, щоб перевірити нашу віру та розвинути духовну зрілість. Переживаючи часи випробувань і спокус, ми розвиваємо терплячу витривалість і стаємо непохитними у вірі в Бога.

У Якова 1:2-3 стверджується:

«Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість».

 Це досить важлива вказівка.

Цінувати час випробувань і спокус із радістю нелегко. Ми швидше зосередимося на своєму болі та розчаруванні. Цей уривок зі Святого Письма заохочує нас зосередитися не на дискомфорті та стражданнях на переваги витривалості.

Випробування в цьому уривку походять від грецького слова «peirasmos», що означає експеримент, спроба, випробування та доказ. Грецький лексикон Нового Завіту пояснює, що часи випробувань можуть бути «випробуванням вірності, цілісності, чесноти, постійності людини».

Випробування також можуть включати «спокусу до гріха, спокусу, чи то через бажання, чи через зовнішні обставини».

Випробування також можуть бути часом труднощів і страждань, які випробовують або підтверджують характер, віру та святість. Якова 1:3 містить грецьке слово «докіміон», яке часто перекладається як «випробування», і пов’язане з доказом щирості та доброти.

Чому християни стикаються з випробуваннями та спокусами?

Складні часи розкривають наш характер і те, що в наших серцях. Подібно до того, як бути студентом означає складати іспити, бути християнином означає стикатися з випробуваннями та спокусами. Часто ми вважаємо спокуси моральними викликами, а випробування фізичними проблемами. Однак у Біблії обидва використовуються для доказу віри та послуху.

1 Петра 1:6 заохочує віруючих радіти навіть тоді, коли «засмучені трохи тепер, якщо треба, всілякими випробовуваннями».

Подібно до того, як фармацевтичні випробування тривають роками, перш ніж схвалювати новий препарат, а суд присяжних займає тижні, час духовних випробувань і спокус також має початок і кінець, 40 днів чи 40 років.

Читання Біблії дає довгострокову перспективу Божого часу та мети у важкі часи. Наприклад, Ісус був випробуваний сатаною після 40 днів у пустелі в Матвія 4:1-11.

  • Ісуса неодноразово випробовували фарисеї (Івана 8:2-11 ; Матвія 22:15-22).
  • Авраам був випробуваний на горі Морія (Буття 22).
  • Йосип був спокушений дружиною Потіфара (Буття 39:6-20).

Оскільки випробування та спокуси є частиною християнської подорожі, природно запитувати себе: «Звідки беруться випробування та спокуси?»

Чи Бог спокушає людей?

Бог не спокушає людей, але Він допускає спокусу, тому що випробування та спокуси виявляють, що в наших серцях, і наближають нас до Христа.

Якова 1:13-14 відповідає на запитання: «Чи Бог спокушає людей?» Там сказано:

«Випробовуваний, хай не каже ніхто: Я від Бога спокушуваний. Бо Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує. Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною».

У Йова 1 Бог дав дозвіл Сатані випробувати характер Йова. У Луки 22:31 Ісус каже Симону Петру, що Сатана вимагав відсіяти його, як пшеницю.

Сатана також тричі спокушав Ісуса в Матвія 4:1-11. Спокуси не завжди ведуть до гріха. Хоча Ісуса всіляко спокушали (Євреям 4:15), Він ніколи не згрішив, тому що в Ньому не було гріха (1 Івана 3:5).

Часи випробувань підтверджують нашу віру та перевіряють нашу непорочність. Коли фарисеї випробовували Ісуса запитанням про сплату податків, вони почали з коментарів щодо непорочності Ісуса.

«Учителю, знаємо ми, що Ти справедливий, і наставляєш на Божу дорогу правдиво» (Матвія 22:16).

Не всі люди в Біблії пройшли випробування під час спокус:

  • Адам і Єва піддалися спокусі в Едемському саду в Буття 3.
  • Ізраїльтяни не пройшли випробування в пустелі в Массі та Меріві в Вихід 17:7.
  • Симон Петро тричі зрікся Христа в Луки 22:54-62.

Люди спокушаються власними бажаннями та схильністю до гріха. Подібно до того, як сатана спокушав Ісуса бажанням їжі та земної слави після 40-денного посту, ми часто спокушаємось у місцях слабкості.

На жаль, задоволення нашої гордості, неправедності та егоїстичних бажань може призвести до нерозумних рішень. Випробування виявляють місця духовного роз’єднання в нашому житті, так само як іспит виявляє прогалини в нашому розумінні похідних, так само часи випробувань і спокус показують прогалини в нашій вірі та знанні характеру Бога.

Як пояснює Повторення Закону 8:2:

«І будеш пам’ятати всю ту дорогу, що Господь, Бог твій, вів тебе нею по пустині ось уже сорок літ, щоб упокорити тебе, щоб випробувати тебе, щоб пізнати те, що в серці твоїм, чи будеш ти держати заповіді Його, чи ні».

Бог дозволяє нам проходити через часи випробувань, щоб випробувати нашу віру та підтвердити свій характер. Ґрунтуючись на своєму особистому досвіді випробування, апостол Петро пов’язав випробування з непорочністю та щирістю віри.

1 Петра 1:7 пояснює, що різні випробування, через які проходять віруючі, випробовують щирість їхньої віри, яка «дорогоцінніше за золото, яке гине, хоч і огнем випробовується, на похвалу, і честь, і славу при з’явленні Ісуса Христа».

Випробування показують, скільки ми знаємо, а чого нам ще потрібно навчитися. Навіть коли ми не проходимо випробування, переваги все одно є. Часи страждань і випробувань не дають нам піддатися гордині та допомагають нам дарувати благодать іншим у їхній боротьбі.

Проходження через випробування та спокуси розширює нашу здатність служити іншим у місцях страждань і допомагає нам стати більш схожими на Христа (2 Коринтян 1:3-6).

Як ми можемо мати радість, коли стикаємося з різними випробуваннями?

Випробування та спокуси підтверджують нашу віру та приносять благословення. У Якова 1:12 сказано:

«Блаженна людина, що витерпить пробу, бо, бувши випробувана, дістане вінця життя, якого Господь обіцяв тим, хто любить Його».

Вінець життя, згаданий у цьому уривку, — це не королівська корона, а лаври, які переможець отримує після битви. Переможець, який отримав вінець, був визнаний і публічно вшанований.

Пройшовши часи випробувань і спокус, ми станемо більш схожими на Христа. 2 Коринтянам 1:5 пояснює:

«Бо поскільки намножуються в нас терпіння Христові, так через Христа й потішення наше намножується».

Подібно до величезної радості, яка приходить після завершення марафону, ви побачите славу Христа, розділяючи його страждання.

Як сказано в 1 Петра 4:12-13:

«Улюблені, не дивуйтесь огневі, що вам посилається на випробовування, немов би чужому випадку для вас. Але через те, що берете ви участь у Христових стражданнях, то тіштеся, щоб і в з’явленні слави Його раділи ви й звеселялись».

Що Біблія говорить про випробування та витривалість?

Часи випробувань породять у нас стійкість, наполегливість і витривалість (Якова 1:3). Ми зможемо мати витривалість у важкі часи, як Ісус, «замість радости, яка була перед Ним, перетерпів хреста» (Євреям 12:2).

Стійкість також є рисою характеру Ісуса (2 Солунян 3:5 ; Об’явлення 1:9). Наполегливість приведе до того, що ми станемо повноцінними та зрілими (Якова 1:4).

Ми зможемо відчути плід Святого Духа в нашому житті, включаючи мир, радість і терпіння. У Римлянам 5:3-4 пояснюється, що скорбота призведе до терпіння в житті віруючих. Терпіння є плодом Святого Духа та рисою характеру Бога (2 Петра 3:9).

Ми маємо радіти нашим стражданням, тому що вони породжують витривалість; витривалість розвиває характер, а характер веде до надії.

«А надія не засоромить, бо любов Божа вилилася в наші серця Святим Духом, даним нам» (Римлянам 5:4-5).

Автор: Пенні Нойс

Джерело: christianity.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!