Для життя

Пасха. У чому суть?

Що таке Пасха? Що святкувати в цей день? Де взяти привід для радості? І що особливого цей день може принести у наше життя?

Страшна ніч

Слово «Пасха» пов’язане з єврейським словом «пасах», що означає «пройшов повз». Що ж так пройшло повз, що це стали святкувати з роду в рід? В Біблії є опис першої Пасхи, яка відбувалася ще в старозавітні часи. І було це… в Єгипті.

Євреї, які прийшли свого часу в Єгипет, як гості, при наступному фараоні стали рабами. Цей новий фараон боявся примноження єврейського населення і оголосив геноцид, вбиваючи всіх новонароджених хлопчиків. Дорослим же дісталися непосильні роботи і катування. Жити так стало неможливо. І Бог почав виводити свій народ з рабства… але фараон не хотів відпускати! Навіть дев’ять знамень-лих не змусили його випустити ізраїльтян з країни. І тоді настала Пасхальна ніч – час останньої, десятої кари.

У цю ніч сталося те, про що Бог давно попереджав: «…Я буду судити народ, якому служити вони будуть, Я засуджу; після цього вони вийдуть з великим маєтком» (Біблія, Буття, 15:14). У пасхальну ніч стався Божий суд над єгипетським народом, який поклонявся фараону, як ідолу. Фараон не послухав дев’яти попереджень. І ось тепер… в його країні в одну ніч помер всякий первісток, від людини до худоби – несподівано і миттєво. Але в будинках ізраїльтян всі залишилися живі… проте цей порятунок дався їм не автоматично. Для збереження життя євреям потрібно було зробити те, що сказав Бог.

Велика різниця

Їм потрібно було заколоти і з’їсти пасхальне ягня і його кров’ю помазати косяки дверей своїх будинків: «І буде та кров вам знаком на будинках, де ви знаходитеся, і побачу кров і пройду повз вас, і не буде між вами згубної порази, коли вбиватиму Я єгипетський край» (Біблія, Вихід, 12:13). Так євреї і зробили. Після тієї фатальної ночі їх не просто відпустили з Єгипту – їх практично вигнали, давши на додачу золота, щоб вони пішли швидше. Так Божий народ знову став вільним.

Але чому для цього знадобилося заколоти ягня? Річ у тім, що коли Бог робить суд, по заслугах отримують всі. А ізраїльтяни, хоч були віруючими, все-таки не були безгрішними! Як і будь-яка людина, як і кожен з нас. І пасхальний агнець став необхідною жертвою за їхні гріхи. Ця жертва не діяла в житті єгиптян, які не вірували в Бога, – заколений пасхальний агнець врятував тільки тих, хто вірив Богу і слухався Його. І хто в ніч суду зробив все, як сказав Господь.

Схожі статті

Ізраїльтяни не спали в ту ніч. Вони знали, що станеться. Вони сиділи по домах і тремтіли: там, за стіною, ходила Абсолютна Справедлива Відплата – і вони усвідомлювали, що тільки кров ягняти на одвірках дверей захищає їх. Якби не було цього знаку – ні національність, ні знання релігійних правил, ні найміцніші засуви на дверях не врятували б їх. Тільки ягня було їхньою надією. І надія ця виявилася правильною. Ангел відплати пройшов повз них. Найстрашніше минуло. Попереду було життя, свобода й обіцяна земля. Цей пасхальний агнець був прообразом іншого Агнця Божого, час якого настав пізніше – в новозавітні часи.

Для нас!

Новозавітний Агнець – це, звичайно, не ягня, а Людина. Він – вже не символ, а справжня жертва за гріхи, і не тільки одного народу, а всього світу. За гріхи людства могла заплатити тільки Людина – і обов’язково безгрішна. Таких серед нащадків Адама не було. Тому Cам Бог послав на землю Свого Сина: за тілом Він був Людиною, а за духом – праведною Особистістю. Його звали Ісус. І пророк Іван Хреститель сказав про Нього: «Ось Агнець Божий, що на Себе бере гріх світу» (Біблія, Євангеліє від Івана, 1:29).

Ісус Христос творив знамена та чуда: через слово хвороби виходили з людей, паралізовані знову знаходили здатність рухатися, одержимих переставали мучити напади, психічно хворі люди звільнялися від демонічного гноблення і навіть воскресали мертві. «Фараон» гріха і зла був повалений. А потім Ісуса розіп’яли за надуманим звинуваченням. Він не чинив опору: Його місія як Агнця полягала в тому, щоб пролити Свою кров за чужі гріхи – за наші гріхи. У Біблії так і сказано: «… наша Пасха, Христос, у жертву принесений за нас» (Біблія, 1-е послання до Коринтян, 5:7). Він йшов на це добровільно, щоб ми отримали свободу. Свободу від тяги до гріха, свободу від страху, від провини, від слабкості, від образ, від гордині, від самообману – від усього, що заважає жити, любити, щиро спілкуватися з Богом – нашим Творцем.

Ісус віддав Своє життя, щоб ми не були більше рабами «фараонові» – злу, яке є у світі й в нас самих. І потім почалося найцікавіше.

Читайте також:

День Воскресіння

Ісус воскрес, і це факт, який сьогодні за всіма правилами міг би бути доведений в суді. Свідчень того досить. Величезний двотонний камінь, що закриває гробницю, вивалився з жолоба, в якому знаходився. На могилі Ісуса римська печатка, яку заборонялося зламувати під страхом смерті, була розламана. А римська військова варта (близько 16 осіб) втекла, хоча за залишення поста їм належало спалення на багатті. Понад 500 свідків, які одночасно (!) бачили Його воскреслим, – цього вистачило б на 50 годин свідчень. І, що цікаво, ніхто з сучасників толком не спростував факту воскресіння. А історики тих років, навіть не християни (той же Йосип Флавій), говорили про воскресіння Христа як про доконаний факт.

Отже, Він воскрес! Для віруючих людей це – Пасха Нового Завіту. Тому що Ісус сказав: «Я живу, і ви будете жити» (Біблія, Євангеліє від Іоанна, 14:19). Тепер кожен, хто вірує в Ісуса, отримує виправдання, прощення гріхів і вічне життя з Богом (див. Біблія, 1-е послання Іоанна, 2:12, Євангеліє від Іоанна, 3:16). Тобто відплата за гріхи проходить повз! Це – порятунок душі і тіла. Його не купиш ні за які гроші, не придбаєш у спадок, – його дає тільки кров пасхального Агнця, Ісуса Христа, пролита за нас.

Раніше для порятунку потрібно було з’їсти ягня і помазати його кров’ю одвірки дверей, – сьогодні для спасіння потрібно прийняти у своє життя Ісуса Христа, який стукає у двері нашого серця: «Ось Я стою під дверима та стукаю: коли хто почує Мій голос і двері відчинить увійду до нього, і буду вечеряти з ним, а він зо Мною» (Одкровення, 3:20).

Джерело: http://www.kolokol.net/history-kolokol/457-easter-what-is-the-essence

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!