Богослів'я

Християнство − це не звичайний похід в гори

Кожна хороша історія містить у собі конфлікт. Для того, щоб подорож була пригодою, а не просто бездумною прогулянкою, ми повинні зіткнутися з перешкодами і викликами. Щоб наполегливо продовжувати наші пошуки, ми повинні надихатися обіцянкою досягти місця призначення.

Ось чому, піднімаючись схилом гори, ми зосереджуємо свою увагу на вершині – місці, куди ми прямуємо – тому, що це бачення мотивує нас, коли ми втомлюємося. Уява про те, якою буде вершина гори – краєвиди, які ми побачимо, повітря, яким дихатимемо, почуття задоволення, яке охопить нас, – надихає нас продовжувати пошуки, коли ми виснажені.

Завжди в гонитві

Люди за своєю природою прагнуть до мети. У нас є місце призначення на думці. На наших телефонах є тисячі додатків, покликаних допомогти нам розвивати певні навички та знання. Відеоігри затягують нас, проводячи через рівні складності. Спільноти формуються навколо фітнес-цілей і тренувань, з тренерами, які надихають нас, за словами апостола Павла, підкоряти наші тіла (1 Кор. 9:27).

На початку нового року ми приймаємо рішення, які, як ми сподіваємося, покращать наше життя і нас самих. Вчителі, викладачі, тренери допомагають учням опанувати ту чи іншу галузь знань, вивчити нову мову, взяти в руки музичний інструмент, зрости в спортивній майстерності. Ми завжди чогось прагнемо.

Ми з жалем дивимося на людей, які впадають в стан апатії і не бажають покращувати своє життя, коли вже немає бажання рости у своєму характері, пробувати себе у новому хобі, чи навіть упорядковувати свій дім та подвір’я. Сумно бачити, як людина втрачає цілеспрямованість і відмовляється від амбіцій. Чому? Тому що ми усвідомлюємо, що людство в кращому своєму прояві завжди рухається вперед, напружено прагне до мети. Щось пішло не так, якщо людина більше не дбає про своє призначення.

З іншого боку, щось йде не так, коли в гонитві за успіхом ми починаємо будувати свою ідентичність на своїх досягненнях. Якщо ми знаходимо свою цінність і значення в маленьких кроках, які ми зробили на схилі гори, ми врешті-решт вигоримо, з неспокійними серцями, які прагнуть до досконалості, але вічно неспокійними, коли живемо без зв’язку з Богом, який створив нас для Себе.

Інший квест

Іноді релігійні люди уявляють собі життя як шлях в гору до вершини, нагороду за досягнення духовного зростання і досконалості. Але християнство − це інше. Християнська історія – це не про сходження людства, а про сходження Бога. Син Божий сходить з гори, щоб спасти нас, бо ми не можемо врятувати себе самі.

Християнська історія не про те, що людство підіймається, а про те, що Бог сходить.

Проте, метою благодатного сходження Бога є воскресити нас, щоб ми були з Ним. Ми дійсно підіймаємося, силою Духа. І це правда, що по той бік хреста християнське життя справді нагадує шлях на гору до вершини, і якщо ця подорож має бути пригодою, то слід очікувати труднощів. Новий Завіт описує змагання віри як змагання з перешкодами (Гал. 5:7; 1 Сол. 2:18; Євр. 12:1). Шлях до вершини захоплює саме тому, що він небезпечний. Якби не було можливості невдач, якби не було реальних і постійних небезпек з усіх боків, що чекають, щоб підставити нам підніжку або відволікти від пошуку, ми би поринули у бездумну прогулянку, яка ні до чого не веде.

Будь-яка вартісна мета вимагає відданості та зусиль. Вивчення мови, здобуття докторського ступеня чи підготовка до марафону − вимоги до нас дуже високі. Якщо ми хочемо досягти успіху і трансформувати свій розум і тіло, ми повинні бути віддані баченню нашого майбутнього.

Шлях покаяння

Якщо ви схожі на мене, ви відчуваєте натхнення від бачення свого майбутнього «я», але водночас виснажуєтесь. Ви занадто добре усвідомлюєте свої недоліки та невдачі. Ви бачите свою боротьбу. Ви повторюєте свої спотикання. Якщо церква – це школа, ви не можете собі уявити, що коли-небудь отримаєте щось більше, ніж прохідний бал. Якщо церква – це лікарня, ви не можете бачити за своїми теперішніми ранами й травмами майбутнього здоров’я.

Заспокойтеся! Ваша самооцінка обов’язково погіршиться. Чим ближче ви будете до Ісуса, тим більше ви будете помічати застарілі гріхи, які віддаляють вас від Христової подоби. Чим більше ти зростаєш у святості, тим більше усвідомлюєш, наскільки ти ще далекий від цього. Чим вище в гору ти підіймаєшся, тим далі здається вершина.

Якщо ви поговорите зі старшим святим, з тим, хто вірно йшов цією дорогою з Ісусом набагато довше, ніж ви, ви не почуєте, щоб він хвалився своїм прогресом. Замість цього, ви знову і знову будете чути, як він каже: «Мені ще так далеко йти!». У відповідь ви можете сказати собі: «Я ніколи не досягну цього. Я лише сподіваюся, що зможу дотримуватися кількох заповідей Христа і звести свої спотикання до мінімуму. Шлях на гору часом може здаватися безнадійним.

Доброю новиною є те, що християнство, встановлюючи стандарт, якого, здається, неможливо досягти, також забезпечує шлях для повернення заблудлих. Праведник сім разів падає, але знову встає (Прип. 24:16). Євангеліє є доброю новиною про прощення. Праведність Христа покриває вашу неправедність. Приголомшливі висоти морального бачення християнства сусідять з безмежним милосердям і благодаттю Божою. Радикальному ідеалу відповідає радикальне милосердя. Боже милосердя не знижує планку, але й планка не зменшує Божого милосердя.

Відповідь Августина на невдачу

Шістнадцять століть тому церква зіткнулася з цією напругою в десятиліття після жорстокого періоду римських переслідувань християн. В ту епоху багато християн були вигнані зі своїх домівок. Деякі з них втратили засоби до існування, інші – життя.

Переслідування християнської віри й практики включало конфіскацію урядом священних релігійних текстів. Під загрозою тортур і смерті деякі християни відреклися від своєї віри. Деякі церковні лідери передали владі свої колекції новозавітних документів. Проте значна частина залишилася непохитною перед лицем цих переслідувань і заплатила високу ціну за свою вірність.

Після завершення судового процесу постало питання, як бути з тими, хто під примусом зрікся своєї віри або віддав священні книги. Чи могли ці християни повернутися, якщо вони покаялися? Чи можна було б прийняти назад до керівництва священників і єпископів, які вагалися під сильним тиском?

Велика і впливова група християн (названа «донатистами» на честь Доната, єпископа в Північній Африці) сказала «ні». Щобільше, вони заявили, що сила хрещення і Вечері Господньої стає неефективною, якщо їх очолюють лідери, які були відновлені на посаді після того, як не змогли вистояти під час переслідувань.

Августин Блаженний написав тисячі слів про Боже освячення. Його власний шлях привів його від морального розпаду до моральної чесноти. Хтось незнайомий з його підбадьорливою самооцінкою у «Сповіді» може очікувати, що його позиція буде схожа на позицію донатистів, але натомість, не знижуючи високих ідеалів християнства і не виправдовуючи гріх і боротьбу, він наполягав на тому, що церква повинна включати слабких, тих, хто сумнівається та «невдах».

Завдяки лідерству Августина в донатистській полеміці Церква відстояла і святість, і милосердя. Шлях на вершину гори залишиться, але це буде шлях покаяння. Божа святість буде кликати нас вперед, а Божа благодать буде покривати наші спотикання. Євангеліє не для чистих і здорових, а для тих, хто зазнав поразки, хто зазнав невдачі, хто б’ється, хто впав і падає. Шлях до вершини христоподібної чесноти – це шлях покаяння. Переможне християнське життя – це не безгрішне життя, а життя покаянне.

Грішники стають святими

У словах Ісуса та апостолів ми знаходимо сувору відданість потойбічній етиці Царства в поєднанні з широко відчиненими дверима, які вітають усіх, хто не відповідає цим стандартам. Школа освячення зараз знаходиться в процесі роботи. Польовий госпіталь приймає поранених.

Переможне християнське життя – це не безгрішне життя, це життя покаяння.

Пом’якшення ідеалу – це зменшення пригод морального напруження. Це також робить славу Божого милосердя і благодаті чимось, що ми сприймаємо як належне. Зниження ідеалу перетворює наші вади на чесноти. Воно робить спасіння чимось меншим, ніж Божий дар, перетворюючи Його благодать на борг, який Він нам винен.

Ортодоксія ставить перед нами Бога, який не тільки спасає грішників, але й перетворює грішників на святих. Він не тільки виправдовує нас, але й освячує. Христос не тільки помер за нас, але і Дух Його живе в нас.

Читайте також:

Так, похід може нас виснажити. І так, піднімаючись на гору, ми будемо спотикатися. Будемо падати. Але завдяки Божому заклику до святості та Божому дару благодаті, ми продовжуємо йти. Ми натискаємо далі, сповнені рішучості вхопитися за те, що вже вхопилося за нас. Ми завжди рухаємося вперед і завжди каємося у своїх невдачах.

Вузька дорога до майбутньої перемоги – це шлях теперішнього покаяння. Ніхто не досягає вершини безгрішним, але тільки через заслуги безгрішного Спасителя, який наділяє нас Своїм Духом.

Автор: Trevin Wax

Джерело: thegospelcoalition.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!