Богослів'я

Віфлеєм: маленьке містечко, велике значення

Кілька років тому я вперше відвідала Святу Землю. Поїздка відновила мою впевненість у тому, що наша християнська віра побудована не на рукотворних філософіях чи легендарних міфах, а на історично визнаних подіях, записаних реальними людьми у місцях, які можна перевірити й досі.

Одне з моїх найбільш глибоких і конкретних висновків відбулося у Віфлеємі. Віфлеєм – це більше ніж просто «маленьке містечко» мелодій різдвяних колядок, це справжнє місце зі значною біблійною історією та богословським значенням. Через згадки про Віфлеєм у Святому Письмі ми бачимо, як Ісус виконав і показав себе як Агнець Божий, Цар-пастир і Хліб життя.

Божий Агнець

Перша згадка про Вифлеєм у Святому Письмі є в Буття 35:19–21 як місце поховання Рахілі. Рахіль була дружиною Якова, одного з патріархів із роду Ісуса, і її ім’я означає «вівця» — ягня або вівця. Цей уривок також розповідає, що Рахіль була похована в Мігдал-Едері — єврейський термін перекладається як «вежа отари». Згідно з єврейською історією, саме в Мігдал-Едері у Віфлеємі народилися бездоганні перворідні ягнята чоловічої статі, загорнуті в тканину і принесені в Єрусалим як пасхальні жертви в храмі — надзвичайний прообраз майбутнього Агнця Божого.

Пізніше у Святому Письмі Міхей оголосив, що до «вежі отари» прийде цар (Михея 4:8) — єдиний правдивий Цар Ісус, якого Іван Хреститель вперше представив світу як «Агнець Божий, який бере гріх світу» (Івана 1:29).

Цей Ісус народився у Віфлеємі, загорнутий у тканини, і врешті-решт привезений до Єрусалиму під час Пасхи, де він «навіки приніс єдину жертву за гріхи» (Євр. 10:12) — так само як ті бездоганні ягнята чоловічої статі, загорнуті в тканину та привезені в Єрусалим для жертвоприношення з Мігдал-Едер у Вифлеємі.

Ісус прийшов не для того, щоб скасувати закон, а для того, щоб його виконати (Мт. 5:17), і ми бачимо, як Він виконує закон щодо пасхального агнця — жертовного агнця, народженого у Вифлеємі, що несе гріхи Божого народу, помираючи замість них в Єрусалимі.

Схожі статті

Через кров агнця над одвірками ізраїльтян в Єгипті Божий гнів пройшов над ними з милосердя. А для тих із нас, хто повірив в Ісуса, Агнця Божого, Його кров над нашим життям змушує Божий гнів пройти над нами у милосерді навіки.

Пастух-Цар

Віфлеєм, мабуть, найбільш відомий у Святому Письмі як місто Давида — малоймовірного хлопчика-пастуха, який переміг велетня, а потім став царем. Святе Письмо пророкує, що з роду Давида вийде Син, чий дім і царство будуть встановлені назавжди (2 Сам. 7:12–16).

Цим сином був Ісус — біологічний нащадок Давида по лінії його батька Йосипа. Святе Письмо описує його як «великого пастиря овець» (Євр. 13:20), який переміг велетнів смерті, гріха та ганьби, зайнявши його місце як істинного Царя Божого народу.

Саме цьому Царю Бог дав «престол Давида, батька його, щоб царював навіки» (Луки 1:31–33). Навіть зараз Він панує і царює біля свого Батька, як Агнець, що стоїть, наче заколений. Перед ним усі, хто оточує престол, падають у поклоні, проголошуючи, що «Тому, Хто сидить на престолі, і Агнцю благословення, і честь, і слава, і могутність на віки віків!» (Одкр. 5:6–14).

Хліб життя

До того дня, коли ми приєднаємося до тих, хто навколо престолу, прославляючи й насолоджуючись цим Агнцем Божим і Царем-Пастирем у нашому вічному домі назавжди, Він обіцяє підтримувати нас усім, що нам потрібно, один день за днем, як хліб насущний. Віфлеєм означає «дім хліба», і з цього дому вийшов Той, Хто об’явив Себе як Хліб Життя (Івана 6:35).

Віфлеєм означає «дім хліба», і з цього дому вийшов той, хто явив себе як Хліб Життя.

Цього Різдва і кожного дня ми будемо спокушатися шукати задоволення в тимчасових насолодах і тлінних надбаннях цього світу, щоб знову залишитися голодними задоволення наших найглибших потреб — непохитної любові, незмінного миру, незмінної радості, непохитної надії, тривалий сенс, викупна справедливість, велика благодать і слава, що перевищує нашу.

Натомість Ісус запрошує нас покласти свої серця та сподівання на Нього — Хліб Життя, народжений у домі хліба, який зійшов з небес і дає життя світу, бо ті, хто приходить до Нього, ніколи не голодують і ніколи не загинуть (Іван 6 :33–35). Це гарна новина і велика радість. У домі хліба, місті Давидовому, народився нам Спаситель. І він Христос Господь (Луки 2:10–11).

Читайте також:

Не пропусти Його

Найемоційніший момент моєї подорожі відбувся у Віфлеємі, коли я спостерігала за молодим хлопцем, який ніс своє ягня біля міських воріт. Його не визнали галасливі натовпи, як Ісус так часто був тоді й залишається сьогодні в хаосі нашого життя та суєті Різдва.

Але навіть коли знесилені, зосереджені на собі, захоплені світом люди проносяться повз Агнця Божого, народженого для нас у Вифлеємі, ми пам’ятаємо ангелів, які співали, пастухів, які приходили, і мудреців, які стали на коліна перед Агнцем Божим, Цар-пастир, Хліб життя.

Оскільки ми цінуємо все це у своїх серцях (Луки 2:19), наші душі звеличують Господа, а наш дух радіє (Луки 1:46–49). Від маленького містечка Віфлеєму до того, де б ми не опинилися цього Різдва, він зробив для нас великі речі.

Автор: Кейтлин Міллер

Джерело: thegospelcoalition.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button