Варто замислитись

Що означає шукати Бога?

Коли ми голодні, ми шукаємо їжу. Коли ми безробітні, ми шукаємо роботу. Якщо ми заблукали, ми шукаємо дорогу. Шукати – це навмисна дія. Це означає шукати те, що тобі потрібно.

Бог створив нас, любить нас і хоче мати з нами стосунки, але непослух розділив нас. Ісус Христос прийшов, щоб відновити цю розбитість, померши на хресті, щоб заплатити за наші гріхи, перемігши смерть, воскреснувши і запропонувавши нам дар вічного життя з Ним.

Бог послав Ісуса, тому що Він хоче, щоб ми Його пізнали. Він простягає до нас руку і кличе нас, але Він не змушує нас прийти. Він чекає, спостерігаючи за тим, як ми відгукнемося і будемо шукати Його. Давид, старозавітний цар, писав:

«Господь дивиться з неба на людських синів, щоб побачити, чи є там розумний, що Бога шукає» (Псалом 14:2).

Ми шукаємо Його, тому що Він нас тягне. Ісус сказав:

«Мого голосу слухають вівці Мої, і знаю Я їх, і за Мною слідком вони йдуть» (Івана 10:27).

Славна правда полягає в тому, що Бог обіцяє:

«Та коли ви будете шукати звідти Господа, Бога свого, то знайдете, якщо будете шукати Його всім серцем своїм та всією душею своєю» (Второзаконня 4:29).

Знову ж таки, Він проголосив:

«І будете шукати Мене, і знайдете, коли шукатимете Мене всім своїм серцем» (Єремії 29:13).

Бог знає кожну думку і може бачити, хто щиро бажає мати з Ним стосунки. Той, хто щиро хоче знати правду і шукає Його, хто готовий слухати те, що Він говорить, той знайде Його.

Але як Його шукати?

1. Шукати чесно

Ми повинні хотіти Його правди, навіть якщо це означає зміну того, у що ми завжди вірили. Ми приходимо з готовністю відпустити нашу пильність і зробити крок послуху. Ми повинні прийти до Бога в дусі смирення і з відкритим серцем, а не з пихою чи гордістю. Він шукає серце, яке каже: «Боже, я хочу знати Тебе», або сумнівається, яке щиро заявляє: «Якщо Ти існуєш, будь ласка, покажи мені».

Я знав про Ісуса ще з дитинства і довірився Христу для спасіння, коли мені було 13 років. Я не знаю, як це − шукати Бога без цього фундаменту, але я вірю, що Він бачить кожне серце, яке прагне пізнати Його, і Він відповідає.

2. Будьте тихими

Писання говорить: «Вгамуйтесь та знайте, що Бог Я» (Псалом 46:10). Ми живемо в час, коли для багатьох людей ніколи не буває тихої хвилини. У наших вухах безперервно грає музика. Ми спимо з увімкненим телевізором. Радіо реве, коли ми їдемо за кермом, а відео грає, коли ми їмо. Все це відволікає. Телефони заповнюють кожну вільну хвилину.

Щоб почути Божий голос, нам потрібні тихі часи, коли наші серця зосереджені з готовністю слухати Його. Старозавітний пророк Ісая писав: «Шукайте Господа, доки можна знайти Його, кличте Його, як Він близько!» (Ісая 55:6).

Знайдіть тихе місце. Замріть і слухайте, відкинувши всі відволікаючі фактори. Посидьте біля озера, посидьте у своїй шафі, встаньте рано або лягайте спати пізно, але виділіть час для тиші. Поміркуйте над віршем з Біблії, промовте ім’я Ісуса і попросіть Його говорити з вами. Дозвольте своєму серцю слухати. Вдихніть Його мир і видихніть тривогу. Полюбіть Його.

Це важко! Я належу до тих, хто всюди носить з собою телефон. Мені доводиться навмисно шукати тиші. Навіть знаючи, наскільки важлива тиша, я борюся з тим, щоб не відволікатися перед молитвою. Я мушу робити свідомий вибір, і мені не завжди це вдається. Я часто вагаюся, але не здаюся. І ви теж не повинні.

3. Розмовляйте з Богом протягом дня

Прославляй Його. Подякуйте Йому за ваші благословення. Моліться за людей, які приходять на думку. Просіть Його про допомогу, коли стикаєтесь з перешкодами. Сповідуйтеся, коли ви згрішили, і скажіть Ісусу, що любите Його.

Я вважаю корисним писати молитви, коли у мене є час. Це зосереджує моє серце і розум на Ньому. Подумайте про те, щоб завести молитовний щоденник.

Знайдіть час для зосередженої молитви. Просіть Його керівництва. Принесіть Йому всі свої турботи і занепокоєння. Молитва − це не просто звернення до Бога зі списком наших прохань. Молитва − це з’єднання з Тим, Кого ви любите. Це стосунки з Богом, який бажає інтимного зв’язку з нами. Він хоче, щоб ми покладалися на Нього.

Молитва − це завжди хороший вибір, але бувають моменти, коли я усвідомлюю, що пробігла свій день, не думаючи про Бога. Іноді я кажу людям, що помолюся за них, а потім забуваю. Головне − визнати перед Богом свої слабкості й попросити Його, через Його силу, допомогти мені виправитися. Я спотикаюся, коли намагаюся зробити краще власними зусиллями.

Моя мета − починати кожен день з молитви й продовжувати молитися за все, що Бог покладе на моє серце протягом дня. Прогрес − це мета.

4. Вивчайте Писання

Будь-яке читання Біблії є корисним, але це особливо вірно, коли ми беремо значущий вірш або уривок і зосереджуємося на ньому. Пережовуйте ці вірші. Читайте перехресні посилання, досліджуйте, що говорять інші, і розглядайте значення слів. Шукайте застосування до нашого життя. Писання вчить, що ми благословенні, коли насолоджуємося Його Словом і роздумуємо над ним вдень і вночі (Псалом 1:1-2).

Біблія − це Божий лист любові до нас. Хіба ми не змушені читати любовний лист знову і знову? Чим більше ми читаємо Святе Письмо, тим більше усвідомлюємо, як виглядає Його дивовижна любов до нас. Це приголомшливо!

Ми всі знаємо, що Писання важливе, якщо ви хочете пізнати Бога. Для декого читання − це рутинна робота. Почніть там, де ви знаходитесь, навіть якщо це займе один вірш, над яким ви будете медитувати протягом тижня. Існують також біблійні додатки, які читають вам Писання. Будь-яка кількість істини, на якій ми зосереджуємося, приносить плоди.

5. Вчіться від інших

Поговоріть зі знайомими християнами, які близькі до Бога. Шукайте Його разом і приєднуйтесь до них у молитві та спілкуванні. Відвідування церкви й, можливо, пошук християнського подкасту для прослуховування є корисними. Ми потребуємо щоденного підбадьорення від інших (Євр. 3:13).

Знайомтеся зі зрілими християнами й ставте їм питання. Будьте сміливими й висловлюйте свої думки й сумніви своєму пастору або священику. Більшість віруючих хочуть підбадьорювати інших. На землі Бог використовує нас як інструменти для поширення Його любові та істини.

6. Вибір віри

Зрештою, ми приходимо до Бога через віру. Писання вчить: «Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є, а тим, хто шукає Його, Він дає нагороду» (Євр. 11:6).

Ми не бачимо Його очима і не чуємо вухами. Ми не можемо доторкнутися до Нього. Ми обираємо вірити, спираючись на Його характер і силу, виявлені в природі та в Його письмовому Слові, Святому Письмі. Ми є свідками того, як Він змінив життя інших людей. Як Його діти, Його Дух свідчить у наших серцях. Писання вчить: «А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого» (Євреїв 11:1).

7. Слідувати за Ним

Ми слідуємо за Ісусом крок за кроком. Ми починаємо з того, що віримо в Нього і довіряємо Йому спасіння. Як тільки ми віримо, ми стаємо Його назавжди. Говорячи про Своїх дітей, Він обіцяв: «І Я життя вічне даю їм, і вони не загинуть повік, і ніхто їх не вихопить із Моєї руки» (Івана 10:28).

Як тільки наша душа опинилася в Його руках, ми йдемо за Ним, виконуючи Його Слово, день за днем, годину за годиною. Ми робимо наступний крок в цей момент, щоб слідувати за світлом, яке Він нам дає.

Елізабет Елліот, місіонерка і письменниця, часто говорила: «Зроби наступну річ». Це може бути молитва, відмова від гріха, слово підбадьорення, виконання своєї роботи якнайкраще, або любов до людини, яка стоїть перед вами. Це може бути прибирання безладу або поширення Євангелія. Його Дух керує нами, коли ми підкоряємося Йому. Він відкриває Свою волю, коли ми вивчаємо Біблію. Він обіцяє вести нас стежками праведності.

Раніше я вірила, що до того часу, коли я досягну того віку, в якому я зараз, я нарешті стану зрілою. Стану мудрою, духовною жінкою. Натомість найбільшою перешкодою в моєму житті найчастіше є я сама. Чим ближче я до Бога, тим більше усвідомлюю свій гріх. Відомий християнський письменник К. С. Льюїс писав: «Саме тоді, коли ми помічаємо бруд, Бог найбільше присутній у нас; це і є знак Його присутності».

Усвідомлення того, що Його світло висвітлює ті сфери, в яких я повинен поступитися Йому, підбадьорює. Якби я залишався в темряві, я б спотикався, не усвідомлюючи своєї потреби. Як чудово, що Божі милості щоранку нові (Плач 3:22-23)!

Ми всі недосконалі люди. Писання вчить: «Тепер бачимо ми ніби у дзеркалі, у загадці, але потім обличчям в обличчя» (1 Коринтян 13:12). Настане день, коли ми побачимо славу і реальність Його обличчя і будемо жити в Його присутності вічно. Слава Богу, як би часто ми не падали, як я це роблю щодня, Він прощає нас і допомагає нам почати все спочатку. Божа любов до нас не залежить від наших невдач.

Ми завжди шукаємо, чим заповнити порожнечу в нашій душі. Ми шукаємо успіху, розваг, їжі, алкоголю, грошей, сексу, захоплення, популярності та багато чого іншого. Але те, що ми шукаємо, ми знаходимо лише у Христі.

Цар Давид молився: «Боже Ти Бог мій, я шукаю від рання Тебе, душа моя прагне до Тебе, тужить тіло моє за Тобою в країні пустельній і вимученій без води…» (Пс. 63:2). Я часто думаю про цей вірш. Життя на землі поза Богом подібне до пустелі без води. Ми постійно прагнемо втамувати спрагу. Бог − єдиний, хто може дати нам живу воду, яка справді задовольняє наші потреби.

Читайте також:

Улюблений апостол Іван записав: «А Дух і невіста говорять: Прийди! А хто чує, хай каже: Прийди! І хто прагне, хай прийде, і хто хоче, хай воду життя бере дармо!» (Об’явлення 22:17). Ісус Христос − це жива вода.

Скажімо разом з царем Давидом: « За Тебе промовило серце моє: Шукайте Мого лиця! тому, Господи, буду шукати обличчя Твого» (Псалом 27:8).

Автор: Сьюзен Акен

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Джерело
ibelieve.com

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button