Блог Себастьяна Тегзи

Що означає бути мертвим

Без догматичних настанов. Тільки екзегеза. Про те, що означає бути мертвим. Апостол Павло в 7-му розділі до Римлян пише: «І я колись жив без Закону. Та коли прийшла заповідь, гріх ожив, а я ПОМЕР» (Рим. 7:9,10).

Що означає помер? В якому сенсі? Як це розуміти? Або, наприклад в 2-му розділі до Ефесян: «І ви були МЕРТВІ вашими провинами й гріхами…» (Еф.2:1). В якому сенсі мертві? Не могли самі себе спасти, себто досягнути своїми власними зусиллями вічного життя? Чи не могли відповісти на Боже покликання до спасіння, себто відгукнутись на благодатний заклик Євангелія і прийти до Христа? Що означає цей стан смерті? В чому саме полягає ця мертвість? А може йдеться про відділення від Бога? Чи можливо вся суть у приреченості на загибель поза спілкуванням із Богом? І ще. Чи означає це абсолютну неспроможність чути поклик Євангелія і відповідати на нього? Чи радше мовиться про згубну долю тих, хто стає на шлях гріха і відкидає покаяння, нехтуючи Божою добротою?

Для порівняння глянемо на ряд інших текстів того ж апостола тільки з протилежної сторони проблеми. «Ми ВМЕРЛИ з Христом… для гріха» (Рим. 6:8,11). Як це розуміти? Про що йдеться? Або в іншому посланні він пише: «А коли ви з Христом ПОМЕРЛИ для стихій світу, для чого, наче б ви ще в світі жили, піддаєтеся приписам: «Не дотикайся, не куштуй, не рухай!» (Кол. 2:20). А також: «Бо ви ПОМЕРЛИ і життя ваше поховане з Христом у Бозі» (Кол. 3:3.) Розсудіть: «померли для стихій світу» аж ніяк не означає, що вони стали неспроможними знову піддаватись марним приписам. Ще і як спроможні. Так, що апостол мав писати ціле послання, щоб приводити їх до тями. Або хіба те, що ми померли з Христом для гріха означає, що ми більше неспроможні чинити гріх? Зовсім ні! Всім зрозуміло, що спроможні. Саме тому й повинні боротись з ним.

Читайте також:

Що означає бути учнем Ісуса?
Сьогодні в літературі та церковній практиці учнівством, зазвичай, заведено називати особисте наставництво, формування лідерів та індивідуальне чи групове вивчення Біблії. Втім, у Новому Завіті за…

 

Ну і наостанок згадаємо слова Ісуса із притчі про блудного сина: «А веселитись і радіти треба було, бо оцей брат твій був МЕРТВИЙ і ожив, пропав був і знайшовся» (Лук. 15:32). В якому сенсі він був мертвий, якщо своїми власними ногами прийшов додому? Не принесли ж його у труні. Виглядає, що мертвість не означає неможливість приймати рішення. Вона явно означає щось інше. Тому апостол і звертається в тому ж Посланні, в якому він говорить, що ми були мертві нашими провинами й гріхами, до самих мертвих такими словами: «Прокиньсь, о сплячий, і встань із мертвих, а Христос освітить тебе!» (Еф. 5:14). І саме це, здається, й сталося із блудним сином, коли він «опам’ятавшись, сказав до себе: Встану та й піду до батька мого…» (Лук. 15:17-19).

Схожі статті
Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button