Актуальне

Що Біблія каже про знаки Зодіаку?

Здається, у кожній людині є спільна спрага — бажання зв’язку. Мета. Сенс. Ідентичність. Є частина нас, навіть невіруючі, яка розуміє, що ми створені для більшого, ніж ми розуміємо своїми почуттями. Зрештою, Бог створив нас як духовних істот, тому для нам природно прагнути зв’язку глибше, ніж може забезпечити цей матеріальний світ. Ця спрага покликана підштовхнути нас до Живого Слова Божого. Але протягом багатьох років були створені ідеології та практики, які намагалися тимчасово задовольнити цю спрагу. Одним з найпопулярніших методів є використання знаків Зодіаку. Але чи є використання астрології гріхом? А що Біблія каже про знаки Зодіаку? 

Що таке Знаки Зодіаку?

Словник Merriam-Webster Dictionary визначає Зодіак як «уявну смугу на небі з центром на екліптиці, яка охоплює видимі шляхи всіх планет і поділена на 12 сузір’їв або знаків, кожне з яких для астрологічних цілей сягає на 30 градусів довготи».

Зодіак — найвідоміший вид астрономії на сьогодні. Ці дванадцять астрологічних знаків часто використовуються, щоб допомогти визначити особистість людини та визначити її майбутнє. Зодіак означає «коло маленьких тварин», і ці дванадцять знаків пов’язані з певним сезоном на основі розташування зірок.

Знаки зодіаку названі на честь сузір’їв і є зображеннями, яким люди схильні поклонятися або вірити в них, навіть якщо вони міфічні. Люди часто покладаються на ці знаки Зодіаку, щоб допомогти визначити свою особистість, позаяк ніби час їхнього народження впливає на те, ким вони стають у фізіологічному сенсі. Ці знаки також використовуються для визначення гороскопу людини (гороскоп — це «передбачення» того, що станеться в день, тиждень чи життя людини, на основі знака зодіаку цієї людини).

Знаки Зодіаку щось означають?

Ці знаки зодіаку використовуються, щоб забезпечити значення, керівництво та відчуття ідентичності в житті людини. Використання астрології таким чином можна простежити до стародавніх вавилонян, греків, римлян, арабів та єгиптян. Вони винайшли цю систему використання астрології для передбачення майбутнього та визначення волі своїх богів. Вони також використовували це, щоб класифікувати певні характеристики людини та передбачити майбутнє дитини на основі конкретного вирівнювання планет і зірок під час народження цієї дитини.

Ці методи використовуються і сьогодні. Хочете дізнатися більше про себе? Ті, хто підтримує астрологію, пропонують розглянути сильні та слабкі сторони, пов’язані з вашим знаком зодіаку. Свербить знати, що чекає вас у  майбутньому? Призначте зустріч з астрологом, який використовуватиме місяць вашого народження, щоб робити прогнози для вас.

Ті, хто підтримує зодіак, вважають, що ваш «знак» — Овен, Риби, Терези тощо — вказує на ваше призначення та особистість у житті. Вони використовують ці знаки зодіаку, щоб забезпечити фальшиве відчуття мудрості, розрізнення та керівництва.

Звучить дуже схоже на те, як ми маємо використовувати Біблію, чи не так?

Тож повернемося до початкового запитання: чи означають щось ці знаки зодіаку?

Звичайно, можливо, ваш гороскоп здається точним на момент його читання. Або, можливо, ви вважаєте, що ваша особистість ідентична тому, що говорить ваш знак. Але ми повинні розуміти три речі: по-перше, якщо ми досить твердо погоджуємося з тим, що маємо сильну волю просто тому, що так говорить наш знак, то, швидше за все, ми почнемо проєктувати це на нашу особистість. По-друге, розпливчасті прогнози гороскопу можуть бути виконані — просто тому, що ми зосереджені на пошуку «хороших новин», які мають прийти в цей день.

І нарешті, використання астрології в такий спосіб є формою ворожіння, яка є різновидом чаклунства. На все чаклунство впливає дух темряви, «батько брехні» (Івана 8:44). Так, ці духи можуть знати надприродне, але це стосується ворога, а не Бога. Те, що це може здатися точним, не означає, що ми можемо довіряти йому, щоб визначити, хто ми є. Тільки Біблія має на це повноваження.

Крім того, всяке чаклунство є формою поклоніння ідолам відповідно до Святого Письма (все, що займає місце Бога в наших серцях, є формою поклоніння ідолам).

До зустрічі з Христом християнський ютубер Джессіка Джой займалася практиками Нью-Ейдж і була одержима своїм знаком зодіаку та гороскопами. У її відео під назвою «Чи повинні християни слідувати знакам Зодіаку?» Джой розповідає про те, як вона використовувала знаки зодіаку, щоб створити фальшиве відчуття розрізнення, коли мова йшла про стосунки.

Джессіка навела приклад одного випадку, коли вона готувалася піти з кимось на побачення. Перш ніж познайомитися з ним, вона вирішила дослідити сильні та слабкі сторони його знака; якби вона виявила, що особистість його знака не сумісна з її власною, вона навіть не розглядала б можливість розмовляти з ним.

У своєму відео вона зізналася, що, роблячи це, використовувала зодіак як форму фальшивого розпізнавання та керівництва. Але тільки Святий Дух може дати справжнє розпізнавання та керівництво. Якщо це так — і якщо Святий Дух перебуває в кожному віруючому, — чому ж тоді ми повинні діяти так, ніби Духа і Божого Слова недостатньо?

Що Біблія говорить про астрологію?

У Біблії не вживаються слова «зодіак» чи «гороскоп», але часто йдеться про небесне. Коли визнають зоряне небо, це робиться, щоб вказати на Творця. Подивіться, як це згадується в наступних уривках із Писання:

Коли бачу Твої небеса діло пальців Твоїх, місяця й зорі, що Ти встановив, то що є людина, що Ти пам’ятаєш про неї, і син людський, про якого Ти згадуєш? (Пс. 8:3-4).
Небо звіщає про Божую славу, а про чин Його рук розказує небозвід (Пс. 19:1).
Він Воза створив, Оріона та Волосожара, та зорі південні (Йов. 9:9).
Своїм Духом Він небо прикрасив, рука Його в ньому створила втікаючого Скорпіона (Йов. 26:13).
Чи зв’яжеш ти зав’язки Волосожару, чи розв’яжеш віжки в Оріона? Чи виведеш часу свого Зодіяка, чи Воза з синами його попровадиш? (Йов. 38:31-32).
Той, хто Волосожара й Оріона створив, Хто смертну темноту зміняє на ранок, а день затемняє на ніч, хто прикликує воду морську й виливає її на поверхню землі, Господь Ймення Йому! (Ам. 5:8).
Буття 1:14 проголошує, що зірки можна використовувати для позначення «пори року, днів і років». Однак це не підтримує використання зодіаку. Натомість з початку часів людство використовувало астрономію як джерело навігації.
Отже, ми бачимо, що можемо використовувати астрономію в цих двох позитивних формах: перша, щоб прославити нашого Творця (вказати нам на Ісуса, так само як нічне небо робило для мудреців під час народження Христа). По-друге, вона може забезпечити дослівне навігаційне керівництво. Але її не можна використовувати як джерело ворожіння.

В Ісаї 47 ми бачимо, що Бог засудив тих, хто так використовував астрологію. У вірші 12 спочатку засуджуються чарівники, а потім у віршах 13-14 говориться наступне:

«Змучилась ти від великої кількости рад своїх, хай же стануть і хай допоможуть тобі ті, хто небо розрізує, хто до зір придивляється, хто провіщує кожного місяця, що має на тебе прийти! Ось стали вони, мов солома: огонь їх попалить, не врятують своєї душі з руки полум’я, це не жар, щоб погріти себе, ані полум’я, щоб сидіти біля нього…».

Як ми відповідаємо людям, які слідують зодіаку?

Ті, хто є християнами й дотримуються зодіаку, повинні бути попереджені про демонічний вплив, що стоїть за цією практикою астрології.

У Повторення Закону 18 Бог направляє ізраїльтян щодо нової землі, в яку вони готуються увійти, і Він наказує їм уникати ворожіння, яке практикує ця нова земля. Дивіться вірші 9-14 нижче:

«Коли будеш входити до Краю, що дає тобі Господь, Бог твій, то не навчися чинити такого, як гидота цих народів. Нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи дочку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, і хто викликає духа померлого та духа віщого, і хто питає померлих. Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке, і через ті гидоти Господь, Бог твій, виганяє їх перед тобою. Бездоганний будеш ти перед Господом, Богом своїм, бо ці народи, що ти посядеш їх, слухають тих, хто ворожить по хмарах та ворожбитів, а ти не таке дав тобі Господь, Бог твій».

Ці практики запрошують злих духів у життя тих, хто їх практикує. Більшість людей, які вивчають астрологію, використовують інші методи чаклунства, такі як консультації з ворожками та читання карт Таро.

Боже Слово має бути нашим єдиним джерелом істини та авторитету. Усе, що не є світлом, є темрявою, а все, що не належить до Божого Царства, належить до ворога. Читати гороскоп може бути привабливим і нешкідливим, але це саме та приманка, яку ворог використовує, щоб спокусити людей, у тому числі християн, взяти участь у, здавалося б, нешкідливому чаклунстві.

Звертаючись до тих християн, які практикують зодіак, ми можемо запитати їх: «Що ви сподіваєтесь знайти в астрології, що Боже Слово і Святий Дух не забезпечують Його дітей?».

Ми також можемо нагадати їм про спокусу, яка спричинила падіння людства в Едемському саду. Як змій спокусив Адама і Єву відкусити заборонений плід? Проголосивши, що це нешкідливо. І що, споживаючи цей плід, вони будуть «як Бог» (Буття 3:5).

У той момент слабкості Адам і Єва проігнорували все, що Бог уже надав їм у Едемському саду. Чого ще вони могли попросити?

Відео Джессіки Джой на YouTube на цю тему, яке я розглядала раніше, пояснює певні сильні та слабкі сторони цих знаків зодіаку. Наприклад, одна людина може стверджувати, що вона запальна, заздрісна або агресивна просто тому, що про це їй говорить її знак. Джой сказала, що якщо ми віримо, що це частина того, хто ми є, ми виправдовуємо себе, що живемо відповідно до нашої гріховної природи. І це не той плід ( Галатів 5:19-23 ), Бог закликає нас виробляти як християни.

Чому вірять християни замість знаків зодіаку?

Боже Слово має остаточну владу над нашим життям, особистістю та долею — у цьому житті та вічності. У Ефесян 5:8 сказано, що ми «світло в Господі» і маємо «жити, як діти світла». У Ефесян 5:11 говориться, що ми «не маємо нічого спільного з безплідними вчинками темряви, а краще викривати їх».

Тож як ми можемо викрити цю темряву?

Висвітлюючи наше світло зсередини: світло Святого Духа. Кожного разу, коли ми прагнемо виявити свою ідентичність і мету та отримати керівництво в житті, я молюся, щоб ми дозволили цій спразі привести нас до остаточної Істини, передбаченої для нас у Божому Слові. Єдине джерело, яке може визначити, хто ми є.

Ні, ми не Тельці. Або Терези. Або Діва. Ми є дитиною Бога, яка була врятована і викуплена Кров’ю Агнця.

Плід, який ми виробляємо, не є заздрісним або нетерплячим духом; скоріше, це любов. Радість. Мир. Терпіння. Доброта. Доброта. Вірність. Лагідність. Самоконтроль. Наша доля? Проголошувати добру новину про Ісуса Христа, поки цей темний світ не запалиться Його світлом. Любити Бога і любити людей. І проводити кожен день нашого життя, поклоняючись у Його присутності — віднині і до вічності.

Чого ще ми могли б попросити?

Автор: Тесса Емілі Хол

Джерело: biblestudytools.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Одне повідомлення

  1. Насправді так, Бог застерігає нас від того, щоб ми не звеличували творіння, а звеличували Творця. І це не тому, що Біблій – це набір правил, “те можна, а те не можна”. Але на мою думку сама наука “астрономія” (не астрологія) достатньо цікава, і кожен раз чуючи про різні відкриття я захоплююсь тим, як Господь Бог продумав все до дрібниці. Також погоджуюсь з тим, що сузір’я не визначають хто ми є, чи що нас чекає в майбутньому. Та на мою думку, більшість людей готові скоріше вірити в те, що вони можуть побачити та до чого можуть доторкнутися, аніж навпаки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button