Варто замислитись

Релігійні фанатики

Одного разу я чув таке визначення слову «фанатик» – присвячений християнин готовий померти за Христа, а релігійний фанатик – убити заради Христа. Справді, є різниця, і ця відмінність проходить межею у тому, як ми ставимося до людей. Виявляється, людиноненависництво може мати релігійне забарвлення. Ісус одного разу сказав фарисеям:

«Горе вам, книжники та фарисеї, лицеміри, що обходите море та землю, щоб придбати нововірця одного; а коли те стається, то робите його сином геєнни, вдвоє гіршим від вас!» (Мт.23:15).

Питання, яке виникло у мене при читанні цього місця Писання наступне: «Чому навернена через фарисеїв у юдейську віру людина стає, за словами Ісуса, гіршою за них аж удвічі?» Я ніяк не міг зрозуміти, чому гірша і чому вдвічі. Чи настільки згубним було вчення фарисеїв, що неофіти (новонавернені) ставали на шлях смерті?

На десять віршів вище Христос говорив про фарисеїв: «все, що вони наказують вам дотримуватися, дотримуйтесь і робіть; у справах же їх не чиніть, бо вони говорять, і не роблять» (Мт.23:3). Отже, згубний шлях фарисеїв полягав не в їхньому вченні, а в їхній поведінці, способі життя, ставленні до людей.

Фарисейство – це сектантська закваска, що призводить людину до мислення «кошерне – некошерне» щодо людей. Наші – не наші. Правильні – неправильні. Чисті – брудні. Гідні – негідні.

Ось чому вони гидливо дивилися на Христа, коли грішниця торкалася Його, або коли Він їв з митниками й грішниками, або коли в притчах ставив у приклад самарян.

Схожі статті

Вони хотіли побити Його за те, що Він уздоровив у суботу. Закон, або, краще сказати, своє уявлення про Закон, було для фарисеїв вищим і важливішим від такого поняття, як людяність.

Коли був зцілений сліпонароджений, батьки прозрілого боялися бути відлученими від синагоги. Це і є закваска духу страху, обмеженості та безвиході.

Перетворені в юдейську віру язичники ставали гіршими за фарисеїв тому, що їхній неофітський запал приводив їх до зневаги, вони переставали бачити в людині людину, відверталися від своїх близьких і рідних. Ці новонавернені починали любити закон, але ненавидіти людей.

Чому гірше вдвічі? Саме тому. Не може не бути гіршою вдвічі людина, яка не просто вірить, а вірою діє: зраджує, принижує, підносить себе, стереже одяг людини, що побивається камінням, і дивиться на «невірного» з презирством.

Христос сказав берегтися закваски фарисейської. А це означає, що спокуса поставити релігійну систему вище за людину була і в апостолів, вона є і в нас.

Ніяка церковна система не має бути вище особистості. Не кидайте невіруючих друзів через те, що вони невірні. Не ставте ультиматум своїм чоловікам, мовляв, кинеш курити, тоді, може, у нас буде близькість. Не гидуйте «недуховними розмовами» про різне. Любіть людей, і не відправляйте їх у своїй свідомості до нижньої касти тільки через те, що вони вірять не так, як ви. Вони не гірші за вас, їм просто потрібна любов Христова через вас, а не фарисейське відчуження.

Церковна система може вкрасти людяність, якщо вона, як і фарисейська, стоїть вище за людину, якщо за похід парафіянина в іншу церкву його викликають на килим, якщо ти перестаєш підтримувати звичайні, безневинні світські розмови, якщо ти, приходячи на день народження до невіруючого друга, хочеш більше врятувати його, аніж привітати.

Релігійні фанатики відправляють тебе в пекло, не вірять у твій порятунок, гидують спілкуванням з тобою, якщо ти іншою конфесійною приналежністю. Вони замкнуті у своїй запеклій релігійній субкультурі, і бояться дружби з інакодумцями. І нам, віруючим в Ісуса Христа, необхідно це долати, тому що наш Начальник і Творець віри не був таким.

Джерело: t.me/existenceforlife

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button