Актуальне

9 кроків до емоційно-здорового святкування

На Різдво у нас є багато прекрасних можливостей провести час із сім’єю та друзями. Під час свят ми можемо зустрітися з тими, кого протягом року майже не бачимо. Але, на жаль, буває так, що свята стають часом, коли ми стикаємося з важкими взаємовідносинами і непрощенням, яке несли в своєму серці. Багато хто чекає, що ці відносини зміняться і стануть кращими в наступному році. Але коли ці надії не виправдовуються, непрощення і емоційні рани створюють бар’єр самотності навколо нас.
Я завжди покладала великі надії на свята, тому що моя сім’я завжди раділа, готуючись до Різдва. Щороку ми купували і упаковували подарунки, прикрашали хату, готували різні страви і солодощі, з радістю приймали гостей.

Однак деякі родичі завжди були незадоволені приготуваннями до Різдва, або до будь-якого іншого свята. Їх очікування завжди були занадто великими, тому їх не задовольняло те, що було зроблено для них. Рік за роком вони були причиною хаосу під час свят, позбавляючи радості і руйнуючи зусилля багатьох членів сім’ї, які хотіли мирно провести час один з одним.
Впродовж багатьох років я спостерігала один і той же сценарій. Він повторювався щороку. Щороку я очікувала свята з хорошим настроєм, сподіваючись, що на цей раз все буде інакше. Але нічого не змінювалося. Завжди на виході було одне й те саме почуття покинутості, розчарування і самотності.
Коли я почала дізнаватися більше про прощення, я вирішила запитати, чому ж все саме так відбувається. Я почала розуміти, що джерелом багатьох очікувань є невиліковні рани і незадоволені потреби. Ті мої рідні, які влаштовували сцени і псували святкування, були поранені і мали незадоволені потреби в своєму серці і своєму житті.
Багато людей не припускають наявності в себе будь-якої рани. Інші люди, можливо, знають на поверхневому рівні, що у них є рани, але вони не знають, яким чином вони з’явилися і як їх можна вилікувати. Бог готовий показати вам ваші рани і джерело вашого болю. Його благодаті і милосердя досить, щоб вилікувати всі рани і задовольнити всі потреби. Прощення — цілющі ліки, які обволікають рани, відтак вони загоюються.
Кроки зцілення обов’язково включають в себе і кроки вибачення. Щоб зробити перший крок, потрібно попросити Господа, щоб Він показав вам ваші рани. Які образи привели до цього болю?
По-друге, назвіть рану і людину, яка поранила вас. Відчуйте цей біль. Зупиніть кровотечу, дозволивши собі випробувати почуття, які охоплюють вас.
По-третє, очистіть її, дозволяючи собі оплакати рану і будь-які втрати, пов’язані з нею. Розкрийте свої почуття перед Богом. Багато людей вважають цей крок неважливим, і вони відчувають себе ніяково через це почуття гіркоти. Багато років тому, коли помер мій тесть, я не знаходила розради. Я сказала Богу, що не знаю, як мені пройти через це горе і скорботу. У душі я відчувала, що Бог спонукав мене не соромитися своїх почуттів. Я прийняла рішення відчувати почуття, які мене переповнюють, а не втікати від них. І я змогла пройти через горе, не розтягуючи його.
По-четверте, попросіть Бога прибрати пошкодження навколо рани. Попросіть Його видалити всю травмовану тканину і залатати вашу рану.
П’ятий крок — застосуйте ліки, які Господь передбачив для вас. Дозвольте благодаті привести вас до сповіді. Сповідайте свої гріхи, які були залучені в процес ураження. Попросіть, щоб Він простив ваш гріх непрощення та інші гріхи. Покайтеся в своїх гріхах і залиште їх.
Шостий — накладіть шов на рану, попросивши, щоб Бог підніс ваші гріхи на хрест (Кол. 2: 13-14).
Сьомий — перев’яжіть рану, просячи у Бога замінити непрощення в вашому серці прощенням. Потім попросіть Його задовольнити потреби, які були у вас, можливо, з самого дитинства, – потреби в безумовній любові, прийняття, безпеці, цінності та значущості, визнанні, комфорті, турботі і емоційній підтримці.
Восьмий — щоб вилікувати рани, наслідуйте приклад Господа, який не згадує більше наші гріхи (Євр. 8:12).
І, нарешті, дев’ятий крок — прийміть зцілення вірою і подякуйте Богові за відповіді на молитву.
Підготуйтеся до прийдешніх свят, піклуючись про емоційні травми вашого минулого, які Бог показав вам. Відпускаючи нанесені вам в минулому образи, прощаючи їх, ви стаєте вільними від зв’язку з минулим. Ви отримуєте свободу в реальному житті і можете вільно розповідати про дар прощення іншим, з нетерпінням чекаючи майбутнього, яке Бог приготував для вас.
Бог бажає зцілити ваші рани і задовольнити ваші потреби. Прийміть всі дари, які Він приготував для вас в це Різдво, щоб і ви змогли розділити Його прощення з іншими.

Автор — Нен Браун Селф

[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button