Для життя

Християнство в стилі СТО

Ми занадто часто розглядаємо християнське життя як якийсь проект з реставрації, в рамках якого ми співпрацюємо з Богом. Чи це християнство? Чи це є Євангелієм, згідно з Біблією? В цьому суть християнського життя? Співпраця з Богом, в рамках якої ми реставруємо стару людину? Проста відповідь – ні.
Коли я був маленьким, мій тато завжди займався у своїй майстерні якимось ремонтом. На превеликий жаль моєї матері, він любив зносили додому поламані машини або катера, які потрібно було повністю переробляти.
Одного разу він приволік додому повністю проржавілий причіп для транспортування коней, який розвалюється на частини, при тому, що у нас і коней-то не було!
Друзі постійно зверталися до батька за допомогою в ремонті, і він ніколи не брав з них грошей, тому що просто любив допомагати людям. Для нього це було віддушиною, втечею від сімейних проблем. Треба віддати йому належне, іноді він пробував залучити до роботи мене і навчити всім тонкощам механіки й ремонту, але я рідко виявляв до цього інтерес. Я дуже любив читати, і хоча деяким робота з інструментами дається легко, для мене це завжди було (і є) непросто.

Я шкодую, що виявляв мало інтересу до того, що так любив мій тато, адже через це ми могли б стати ближчими один до одного, і я міг би навчитися якимось дуже практичним речам, які обов’язково стали б у нагоді мені в дорослому житті. І хоч я, на відміну від тата, не дуже полюбляв реставрацію машин і човнів, але все ж реставрація була цікава мені в антропологічному сенсі.
У відносно молодому віці я відчув поклик бути пастором. Відразу після школи я пішов в біблійний коледж і почав служити. Довгі роки служіння були для мене багато в чому тим же, що і реставрація машин для мого тата: я допомагав людям з реставрацією того, що вони любили – їх самих.
Ми занадто часто розглядаємо християнське життя як якийсь проект з реставрації, в рамках якого ми співпрацюємо з Богом. На відміну від мене, який не хотів вчитися у тата, ми дуже хочемо навчитися у Бога. Ми називаємо це «дисципліною християнського життя» і «навчанням у Його ніг». День за днем ​​ми з Богом возимося в гаражі зі «старою машиною», і час від часу робимо прокат, просто щоб подивитися, як машина їздить. Зазвичай вона ламається, і тоді ми разом штовхаємо її до будинку, щоб продовжити нескінченний ремонт.
Подібним чином вів своє християнське життя і я і довгі роки вчив такому християнству інших. Я був впевнений, що під дією сили Святого Духа я «стаю краще», а також допомагаю іншим людям рости. Але зберігалася одна проблема. Я ні наскільки не ставав кращим, так само як і ті, кому я, як думалося, допомагав.
Я не переставав боротися з одними і тими ж гріхами, хоча і не здатний був це визнати у світлі того, що вважав християнство схожим на ремонт машин. Мені доводилося удавати, що у мене все виходить, і що ми з Богом досягли явного прогресу. Я добре навчився полірувати й латати стару людину в собі так, щоб вона могла поводитися належним, на моє переконання. Зрозуміло, Бог залишався для мене «Богом другого шансу», який з розумінням відносяться до того повільного, але вірного прогресу, що ми робили. Однак старання були марні. Це виглядало так, немов ми були впевнені, що якщо добре постаратися, то можна просунути в круглий отвір щось квадратне. Але як би сильно ти не старався, ти не можеш бути примушений скинули з себе людину стати святим і слухняним Богу.
Ми від початку в усьому противимося Богу, і це ніяк не зміниться, скільки б ви не молилися, ні читали Біблію і не ходили до церкви. Як пастор, я розумію, що така теологія добре підходить людям, яким подобається, коли їм кажуть, що вони можуть щось змінити. Тим, хто вірить, що якщо сильно постаратися (зрозуміло, з Божою поміччю), то можна кардинально змінити своє життя і побудувати щось прекрасне з руїн. Хіба це не чудово звучить? Можна навіть уявити це як «благу звістку» і якщо проповідувати про це з достатнім пафосом і запалом, то люди ковтають це немов безкоштовне морозиво в спекотний день.
Але чи це християнство? Чи це є Євангелієм, згідно з Біблією? В цьому суть християнського життя? Співпраця з Богом, в рамках якого ми реставруємо стару людину? Проста відповідь – ні. Поки ми прагнемо до поліпшень і прогресу, Біблія закликає нас померти.
«Я був розп’ятий з Христом, і вже не я, але Христос живе в мені. Моє життя в цьому тілі – це життя вірою в Сина Божого, що полюбив мене і віддав Себе за мене »(Гал. 2:20).
Протягом всього того часу, що я переконував себе, ніби ми з Богом досягли величезного прогресу в ремонті нашої машини, біля будинку стояв припаркований абсолютно новий автомобіль – машина, яка не потребує ремонту і яку вже не можна поліпшити. Виявляється, що весь цей час, поки я думав, що ми з Богом «разом працюємо» над тим, щоб спробувати відреставрувати в мені стару людину, Бог закликав мене викинути стару машину на звалище і сісти за кермо новісінького автомобіля, подарованого мені у Христі.
Християнське життя полягає не в тому, щоб досягти поліпшення, прогресу або вимірних результатів. Її суть в смерті й житті. Немає ніякої драбини, по якій потрібно піднятися, і ніяких явних результатів, які можна виміряти.
Не потрібно возитися з старою людиною – вона має бути розп’ята. Неможливо поступово витіснити з себе гріховну природу – треба померти. І навпаки, нову людину (у Христі) неможливо зробити ще кращою. Христос прожив замість вас досконале життя! Його послух – це ваш послух.
У Христі неможливо нічого додати до Його дару праведності або відняти від нього. Так що ж ми тоді намагаємося поліпшити? Ми прагнемо виправити стару людину або поліпшити те, що є у Христі, все це спроба зробити неможливе: ми б’ємося головою об горезвісну стіну «порятунку у справах». Існує кращий шлях, але він передбачає хворобливу, надзвичайно важку відмову від себе. Якщо християнство і передбачає якийсь процес чи прогрес, то він в цьому і полягає – у вічному поверненні назад до хрещення, коли наш старий чоловік був убитий, і ми воскресли до нового життя у Христі. А поки ми живемо в цьому гріховному і смертному тілі, ми відчуваємо напругу, всередині нас йде війна. Однак ми повинні пам’ятати, що хоч бій і несамовитий, але ще до його початку здобута остаточна перемога.
«Ми здобуваємо найбільшу перемогу над усім цим завдяки Тому, Хто полюбив нас» (Рим. 8:37).

Автор: Райан Куш

Джерело: telegra.ph

Оригінал статті тут: https://www.1517.org/articles/project-car-christianity

[sc name=”futerblock” ]
Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Схожі статті

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Одне повідомлення

  1. Хотілося б, щоб такі статті закінчувались особистим свідоцтвом описаної переміни і описанням шляху до цієї перемоги. Але, зазвичай вони починаються з свідоцтв особистого безсилля і марності витрачених зусиль, а закінчуються богословськими роздумами стосовно того, що це хибний шлях. Та чи має автор статтю практичну перемогу, про яку він пише теоретично? Ось що має значення, на мою думку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button