Блог Сергія Головіна

Скільки потрібно для щастя?

Кажуть, що всім, незалежно від статі, віку, добробуту і становища в суспільстві, для щастя потрібно однаково: «ще трішки». Грошей — трішки більше, здоров’я — трішки краще, роботу — трохи цікавішу, супутника життя — трохи турботливішого. Чого б то не було: ще трішки — і все буде чудово!
Звідки таке ставлення? Воно грунтується на двох вельми спокусливих ідеях. Перша: щастя — це відсутність проблем. Але це далеко не так. Хто говорить, що ніколи не мав проблем, той чи чогось не помічає, або нещирий. Або — мертвий, а це вже саме по собі — проблема. Без проблем життя не тільки неможливе, але і безглузде. Саме вирішуючи проблеми, ми реалізуємо себе як особистість. Щасливо доживши до срібного весілля й обертаючись назад, ми з дружиною особливо тепло згадуємо не тільки періоди благоденства, скільки негаразди, які нам випали й те, як ми разом їх долали.
Друга помилкова передумова — Бог хоче, щоб ми були щасливі. На жаль, цей аргумент доводилося чути навіть у виправдання бажання зруйнувати сім’ю — чи то свою або чужу: «Бог же хоче, щоб ми були щасливі …» Це — дуже небезпечна помилка. Бог бажає не того, щоб ми відчували себе безтурботними щасливчиками, але щоб ми були святі. А цьому дуже навіть сприяє розвиток стійкості й терпіння в подоланні все тих же труднощів. Не дарма брат Господній пише:
«Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали. А якщо кому з вас не стачає мудрости, нехай просить від Бога, що всім дає просто, та не докоряє, і буде вона йому дана» (Якова 1: 2-5).
«Отож, браття, довготерпіть аж до приходу Господа! Ось чекає рільник дорогоцінного плоду землі, довготерпить за нього, аж поки одержить дощ ранній та пізній. Довготерпіть же й ви, зміцніть серця ваші, бо наблизився прихід Господній! Не нарікайте один на одного, браття, щоб вас не засуджено, он Суддя стоїть перед дверима! Візьміть, браття, пророків за приклад страждання та довготерпіння, вони промовляли Господнім Ім’ям! Отож, за блаженних ми маємо тих, хто витерпів. Ви чули про Йовове терпіння та бачили Господній кінець його, що вельми Господь милостивий та щедрий» (Якова 5: 7-11).
Як довго потрібно бути готовим до випробувань? Слово Боже називає конкретний термін — «аж до приходу Господа». І при цьому підбадьорює нас: «наблизився прихід Господній; Суддя стоїть перед дверима; Вельми Господь милостивий та щедрий ». І, не залишаючи ці твердження голослівними, наводить як приклад терпіння хлібороба, пророків і Йова.
Здавалося б, Книга Йова найменше асоціюється з милосердям і співчуттям Божими. Йов не знав, чому на нього звалилися всі ці випробування. Але ніхто в цьому світі не отримував гарантій безтурботного життя і не застрахований від нападок сатани. Ми навіть не можемо знати напевно, що саме з того, що відбувається з нами виявиться благословенням, а що — спокусою. Нерідко саме те, що ми вважаємо Божим благословенням, виявляється спокусою зовсім іншого походження. Те ж, що ми часом вважаємо покаранням, часто виявляється благословенним випробуванням від Бога. Головне — подібно до Йова пам’ятати: все, що відбувається — в руці Божій і допомагає на добре, хто любить Його (Римлянам 8:28).
Життя Божого пророка теж, за великим рахунком, була несолодким. Той хто отримував це благословення автоматично потрапляв до групи ризику. Божа думка у світі непопулярна, і бути Його пророком завжди небезпечно для здоров’я. Справжні пророки ніколи не знали спокою, і майже всі «погано закінчили». Не дарма навчений гірким досвідом Амос намагається, наскільки можливо, зняти з себе персональну відповідальність. Він каже Амасії, священику з Бет-Елу: «І відповів Амос і сказав до Амації: Я не пророк, і не син я пророків, я пастух та оброблювач диких фіґовниць. І взяв мене Господь від отари, і промовив до мене Господь: Іди, пророкуй Моєму народові Ізраїлеві!» (Амос 7: 14-15).
Можливо, приклад з хліборобом здається не настільки драматичним, але це не зменшує його глибини. Рік за роком хлібороб робить працю, яка, якщо покладатися на власні сили, абсолютно безглузда. Саджаючи зерно, він не в змозі контролювати дощ або сонце, без яких воно не зійде. Він терпляче чекає, не уподібнюючись Карлсону з дитячої повісті, який посадив персикову кісточку в горщик і кожен день викопував її, щоб побачити, наскільки вона виросла.
Мудрість, що дається Господом, — не в очікуванні, що ще має «трішки» змінитися, а в терпеливості, яка підкріплена обітницею «наблизився прихід Господній; Суддя стоїть перед дверима ». З кожним днем ​​прихід Господній все ближче. Чи це не щастя? Тому не варто, подібно Амоса, просити у світу поблажливості, що ми, мовляв, ніби як, не пророки й не діти пророків. Ми — більші того. Ми — діти Божі, прорікає слідом за Первородним Сином волю Отця через Його Слово і силою Його Духа. А Дух викриває світ про гріх, і про правду, і про суд (Від Івана 16: 8). Той, Хто для нас — Утішитель, для світу — Викривач, і тому «усі, хто хоче жити побожно у Христі Ісусі, будуть переслідувані» (2 Тимофія 3:12). Так що – «з великою радістю приймайте, браття мої, коли впадаєте в різні спокуси».
Сьогодні, на жаль, це — не найпопулярніша точка зору. Книги типу «Сім кроків до щасливого життя», або «Десять секретів процвітання» розходяться «на ура», а книгу «Десять секретів страждань» або «Сім кроків до несправедливих гонінь» навряд чи хто купить. Але Біблія — ​​саме така книга. Вона гарантує нам проблеми: «в світі будете мати скорботу» (Від Івана 16:33). І вона ж гарантує щастя, від проблем незалежне: «Я переміг світ» (там же). Всякий, хто шукає щастя в чому-небудь іншому, неминуче буде розчарований.
Єдиний надійний спосіб уникнути розчарувань в цьому світі — не зачаровуватися ним. Не зачаровуватися матеріальними благами, не зачаровуватися політикою,  не зачаровуватися роботою, не зачаровуватися людьми,  не зачаровуватися комфортом і безпекою. І, найголовніше — не зачаровуватися собою. Ні фізичними здібностями, ні силою, ні міцним здоров’ям. Все це — лише ілюзія, і може бути втрачено в будь-який момент. Як підмітив Жванецький, здорової людини від інваліда відрізняє лише одна мить: раз — і все. Особливо ж небезпечно спокушатися своїми передбачуваними «духовними досягненнями». Як тільки ми помічаємо в собі такі — ми вже піддалися спокусі, і нас підстерігають ще більші небезпеки. Лише благодаттю Божою ми є те, що є.
Найважчий період служби в армії, як відомо, — перші місяці. Сержанти, як можуть, витравлюють з новобранця «стару» цивільну людину. Щастя — не в відсутності проблем, а в усвідомленні, що Бог, що вищий від будь-яких проблем, творить добро зі зла, тому що в цьому світі його творити більше нема з чого. Він використовує наші проблеми, щоб зробити нас сильнішими в Дусі. Використовує для Своєї слави, співучасники якої й ми стаємо через віру в Ісуса Христа.

Більше про те, що потрібно для щастя:

Бог не розчарувався у світі — Бог полюбив його. Полюбив так, що віддав Сина Свого, щоб викупити нас, і ми змогли, без міри отримуючи справжнє щастя Його благодаті, увійти у світ не злегка змінений, а створений ним знову. Його не влаштовує «трішки».
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button