Домашня » Блог Михайла Черенкова » Слідуй за Мною. Три покликання

Слідуй за Мною. Три покликання

0
Поширень
Pinterest WhatsApp

Замислюючись про покликання, я знаходжу його потрійним, тобто я знаходжу три в одному. По-перше, це покликання довірити себе Богові, народитися згори, слідувати за Ним і уподібнюватися Йому. По-друге, це покликання стати частиною Його народу, служити Його церкві і місії. По-третє, це покликання служити Йому особливими здібностями, перетворюючи світ навколо.

Насправді ці три покликання – лише різні частини одного і того ж Божого заклика до нас. Бог не тільки рятує, а й залучає до свого народу. Він не тільки вводить в Церкву, але і посилає в світ – свідчити, служити, світити, перетворювати.

Я не збираюся говорити щось нове, лише хочу пов’язати ці частини разом, нагадати про їх органічну єдність.

Михайло Черенков

Моє життя складається з цих частин, тому мої роздуми будуть носити форму свідоцтва. Але почну з кінця і з загальних роздумів.

Зізнаюся чесно, раніше я думав більше про останній пункт покликання – про себе і свою особливу роль, про те, як я буду рятувати світ і дивувати його своїми дарами.

Сьогодні все більше думаю про те, як важлива послідовність, як важливо починати з початку.

Без нового життя в Бозі, без слідування за Ним, ми не можемо нічим бути корисні світу.

Без того, щоб бути частиною Божого народу і служити Його церкві, ми бездомні і самотні.

Ось чому так важливо бути скромними в наших спробах змінити світ. Ось чому так важливо бути частиною нового Божого народу і слідувати за Божим покликанням, без самовольства і надуманого героїзму.

Знаю, що молоді покоління дуже мріють змінити світ.

Дівчинка Грета Тунберг відчуває себе впевнено на трибуні ООН. Вона всіх лає і повчає. Вона все вже знає і вчитися не збирається.

Але ми вже знаємо з історії, як багато спроб змінити світ на краще лише погіршували його, руйнували залишки хоч якогось порядку і вкидали все в хаос.

Сьогодні ми ризикуємо зруйнувати все, тому що не хочемо бути пов’язаними нічим – ні корінням, ні цінностями, ні сім’єю, ні церквою.

Ми зовсім перестали слухати Бога і все більше мріємо про себе і про бажаний образ світу.

Ми забули слово Покликання. Хіба нас хтось кличе? Хіба ми повинні комусь відповідати?

Покоління Селфі звикло обходитися без сторонніх. Самі себе фотографуємо, самі з собою розмовляємо, самі себе розважаємо, самі собою керовані. Не потрібна сім’я, не потрібна церква, не потрібен коледж. Ми і самі все знаємо. Ми самі по собі. Ми самі собі батьки, проповідники і наставники. Ми царі, професора і боги.

Як страшно, коли люди прагнуть змінити світ, але не хочуть мінятися самі. Як страшно, коли людина хоче бути Богом або хоча б божком.

Це якраз те, що відбувається сьогодні з нами і нашим світом.

Коли примхливі діти або такі ж незрілі дорослі намагаються привласнити цей світ і «перетворити» його. Коли цілі нації і покоління стають жертвами пропаганди і маніпуляції, безвільними ляльками і покірно маршируючими натовпами.

Але тут я хочу зупинитися, щоб залишитися в рамках так званої політкоректності. І зараз я хочу повернути нашу розмову в християнський контекст.

З чого все повинно починатися? Якщо все робити правильно, по-християнськи?

Перше покликання – вручити своє життя Богу. Все починається з особистого покликання. Христос зустрічає нас і закликає: «Йди за мною».

Пропустивши цей заклик, не відповівши на це особисте запрошення, я упускаю свій шанс на справжнє життя, я навіть не впізнаю, яким воно повинне і могло бути. Тим більше, я ніколи не зможу допомогти іншим і зробити світ кращим. Мене не буде. Без Бога і без послуху Йому, мене просто напросто не буде.

Але якщо я відповідаю Йому «так», все починається. А без «так» – нічого не починається.

Христос запрошує нас піти за Ним. Що означає це запрошення, в чому суть цієї пропозиції, які наслідки матиме наша відповідь на цей заклик Христа?

Я думав про ці питання вже в дитинстві. Скільки я себе пам’ятаю, мене завжди мучило питання про сенс життя – і життя в цілому, і життя особисто моє. Я говорив про це з сусідами і друзями, християнами і атеїстами. Майже всім здавалося дивним, що я так рано і так серйозно перейнявся цим питанням. Так, досить рано. Мені було 10 років, коли я відповів ТАК на перше покликання від Бога.

Я пам’ятаю, як це було. Ми сиділи навколо багаття в темному нічному лісі, далеко від міст і доріг, від КДБ і поліції. Навколо шуміли дерева, над головою розкинулося зоряне небо. І тоді я подумав, що немає кращого способу розпорядитися своїм життям, ніж віддати його Богу і служити Йому. Перед цим ми слухали свідчення наших старших друзів по вірі, які пройшли страждання і багато обмежень заради Христа. І я розумів, що моє рішення буде мати великі наслідки.

Я вже тоді розумів, що мова йде не тільки про порятунок і духовне життя. Йдеться про абсолютно нове життя у всіх його вимірах, про радикальні зміни у всьому.

Мова йде не тільки про приємні переваги життя з Ісусом. Йдеться про привілеї страждати і працювати разом з Ісусом.

Мова йде не тільки про Бога і Його шляхи. Йдеться про нас, про те, як ми знаходимо себе і своє покликання в ходженні за Богом.

Мова йде не тільки про релігію. Йдеться про те, що до зустрічі з Богом ми жити не починали, що лише тепер все починається.

Я зробив багато помилок, але я ніколи не шкодував про те моє першеу і головне рішення. Мені страшно уявити, яким було б моє життя без Бога. Безбарвним? Безглуздим? Безнадійним? Не хочу навіть думати про це.

Минуло кілька років, перш ніж я відповів на Друге покликання від Бога – я став членом євангельської церкви і активним молодим служителем. Я і раніше був активним, але більше за особистою ініціативою. Після мого приєднання до церкви я усвідомив себе її частиною. Перше покликання було швидше індивідуальним, а друге пов’язувало мене з іншими віруючими людьми, єднало в один Божий народ. Через роки я був висвячений на служіння євангеліста. Раніше я сказав, що не мислю свого життя без Бога, але також я не мислю свого життя без церкви. А ще не уявляю собі життя без місії. Адже церква існує лише в русі – представляючи Бога і Його Царство, несучи Добру Новину, провідуючи і служачи людям. Ось уже 17 років я служу в міжнародній християнській місії і знаходжу в цьому ні з чим незрівнянну радість. Моє служіння охоплює 14 пострадянських країн і фокусується на вихованні молодих лідерів для розвитку інноваційних і творчих місіонерських ініціатив. Це моя особиста пристрасть – допомогти молодим людям знайти себе в служінні, допомогти розкритися їхнім дарам, допомогти зробити перші практичні кроки і побачити велику перспективу. Ми називаємо нашу програму підготовки лідерів Школою без стін, тобто закликаємо і вчимо молодих християн вийти за рамки церкви і служити по той бік церковних стін. Багато наших учнів засновують церкви з такою ж назвою – «Церква без стін».

І тут я повинен сказати про Третє покликання, яке продовжує і розвиває те, чого ми вчимо в «Школі без стін». Крім особистої віри і церковного служіння у мене є мій професійний дар, мій університетський диплом, досвід роботи, публічне ім’я і статус. Це означає, що Бог закликає нас не тільки «вірити в душі», «ходити в церкву і всіх туди зазивати», але також проживати повноцінне життя в суспільстві і висловлювати нашу віру в публічній сфері, починаючи зі свого робочого місця або студентської лави.

Часто я сам дивуюся  за своє життя. Я не стільки вибирав свій шлях, скільки просто слідував за ним, за химерними поворотами, підйомами та спусками. Сьогодні я хочу сказати так: не думайте занадто багато про вибір і свободу вибору, краще думайте про вірність своєму шляху, про те, як ставши на нього одного разу, довіряти йому і йти до кінця.

Ось як було у мене. Я дуже хотів стати богословом, але такої можливості не було. Тому я опинився в сфері, найбільш близькою до богослов’я. Я вивчав історію, філософію і культуру. Мені здавалося, що університет забирає надто багато мого часу і я втрачаю своє церковне покликання і навіть втрачаю свою віру.

Але Бог послав мені ангела, який затвердив мене в тому, що три покликання неподільні. Майже кожного тижня я зустрічав викладача семінарії, який говорив мені: «Я знаю, що ти переживаєш. Тобі здається, що треба робити вибір – або служити Богу в церкві або служити кар’єрі в університеті. Але повір, це частини одного і того ж покликання. Вчися добре, здобувай знання і досвід. Тому що потім прийде час все це повернути Богу і Його Церкві. Прийде час, коли ти будеш потрібний».

Я сумнівався і грішив, бунтував і експериментував. Мене не влаштовувала церква з її консерватизмом і університет з його релятивізмом. То були важкі роки для моєї душі. Я полюбив тоді філософію більше богослов’я, тому що вона виправдовувала мою особисту невизначеність. Тоді мені здавалося, що бути розумним і радикальним важливіше, ніж бути добрим і вірним. Мені подобалося дивитися в безодню. Я полюбив досвід пограничних станів. Я жив у постійній невизначеності, в невагомості вічних питань.

І все ж жити постійно ось так, в позі питання було не можна, потрібно було визначатися. І був час, коли я знову підтвердив свій вибір на користь Бога, Церкви і місії. Я зрозумів, що Богу належить не тільки моя душа, але і мій розум, не тільки Церква, а й університет. Я віддав Богу всього себе і знайшов таку бажану цілісність.

Моя професійна освіта, моя докторська ступінь і професорський статус відкрили нові можливості для місії в сфері освіти. Десять років тому ми розробили нову місіонерську ініціативу, яку назвали «місія в професії». За минулі роки ми провели безліч форумів і семінарів для молодих професіоналів, допомагаючи їм знайти своє місіонерське покликання в професійній сфері. Виникли десятки професійних християнських асоціацій в сфері освіти, мистецтв, бізнесу, журналістики, медицини.

І сьогодні я тут, щоб сказати вам: друзі, бережіть себе для Господа і слідуйте за Божим покликанням. Віддайте Богу своє серце. Але також віддайте свій розум і всі свої дари. Служіть Йому в церкві і за межами церкви. Присвятіть Йому свої вірші і свої гроші, свої мрії і свою кар’єру. Не ділить своє життя: це мені, а це, Боже, тобі. Тільки віддавши Богу все без залишку, можна побачити, як всі шматочки, всі пазли складаються в чудову картину, як прояснюється Божий чудовий і добрий задум про нас і наше життя.

Підходячи до кінця, хочу повернутися до початку. Церква буде нудною. Кар’єра буде безглуздою. Якщо не відповісти на перший заклик, не віддати себе повністю Богові й не піти слухняно за Ним. Якщо ви проскочили цей поворот, цей поворотний момент, поверніться туди і почніть все з початку, в правильному порядку. Сьогодні Христос закликає нас: «Йди за Мною». Якщо ти не почав, сьогодні твій шанс почати справжнє життя, життя за покликанням. Якщо ти почав, але зупинився, сьогодні твій шанс знайти подальшу перспективу, продовжити шлях і вийти на новий рівень, слідуючи за Христом і тільки за Христом. Тільки тоді ми можемо знати всю картину світу і брати участь в чудовому Божому плані, розуміючи Його покликання і слідуючи за Ним все далі і вище.

Приєднатися до нас у Facebook  Twiter   Instagram

Підтримайте розвиток сайту "Слово про Слово"

Slovoproslovo.info – Газета “Слово про Слово є неприбутковим проєктом і працює коштом пожертв.

 Ми прагнемо забезпечити якісну незалежну християнську журналістику, якій ви можете довіряти. Але на те, що ми робимо, потрібно багато важкої праці, часу та грошей.

 Просимо вас фінансово підтримати розвиток та діяльність цього інформаційного християнського ресурсу.

Попередня Стаття

Занепокоєння: неправильне уявлення

Наступна Стаття

Виявилося, що більшість нобелівських лауреатів — християни

Без коментарів

Залиште коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *