Варто замислитись

Чому помирають невинні діти? Чому Бог допускає зло?

Чому вмирають невинні діти? Сьогодні, а не тільки в Старому Завіті. Діти вмирають всюди. І в сім’ях християн. Так. Це є так.
Минулого разу я спробував пояснити, чому Бог так жорстоко обійшовся з ханаанцями у Старому Заповіті. По суті, Бог хотів приготувати в Палестині якийсь “Оазис”, в якому б Він “вирощував” нову “породу людини” в благословення всім іншим народам. Але досвід “не вдався” і Бог приготував, як натякає автор листа Євреїв, “кращу жертву”, тобто інший підхід до виниклої давно проблеми.
Але тут я хотів би дати заперечення на інший не менш популярний аргумент скептиків і просто людей. Адже не всі люди читають Старий Заповіт. Чому, наприклад, вмирають невинні діти? Сьогодні, а не тільки в Старому Заповіті. Діти вмирають всюди. І в сім’ях християн “з нової породи”. Так. Це є так.
В такому випадку я завжди виходжу з “протилежного”. А що, якщо Бог насправді втручався б в історію людини і відповідав на всі її молитви? Але на це питання відповідає вже в цікавому дусі фільм “Брюс Всемогутній”. Там насправді є багато перлів мудрості. Але цей фільм має один недолік. Багато хто може заперечити і сказати, що їм, власне, і не потрібно, щоб Бог відповідав на їхні молитви. Їм потрібно, щоб їхня дитина… не померла минулого тижня від раку.
І тут відкривається саме та проблема, на яку не відповів у своєму фільмі режисер Том Шедьяк. Тому я б зі свого боку трохи уточнив би аргумент від противного. А що, якби Бог втручався в наше життя, тільки в самих крайніх випадках?
Читайте також:

Моєму синові Даніелю було приблизно два роки, коли його вже почала дратувати моя допомога при взуванні. У три роки він хотів сам повністю одягатися, а в чотири – він уже закривався в туалеті і сам себе обслуговував, коли ходив по великому!)) Можливо, мій середній син не найкращий приклад мого аргументу про Бога, але він дуже показовий. Людей часто б виводила б з себе і дратувала допомога Бога. Ось ви задумалися про новий одяг і Бог вам підказує: одягни це! Захотіли б вибрати морозиво, а він Вам – вибери оте. Ви думаєте, так-так, я пам’ятаю, що Вам потрібен Бог тільки на крайній випадок, але проблема в тому, що Ви й самі не знаєте що це за крайній випадок. Коли батьки постійно втручаються в життя свого чада, його це може так довести, що він готовий в такій ситуації тільки на абсолютну свободу. На сто відсотків, а не на дев’яносто дев’ять! Навіть доходячи до того, що він розіб’є собі лоба, але лише б не було цих заклятих батьків поруч.
Що це за свобода, якщо Бог втручається в наше життя “тільки коли в обріз”? Чи можна Богу дати такий список? Ні. Раз Ви хочете жити у  свободі, то це свобода не повинна бути 99-відсотковою. Вона повинна бути стовідсотковою! Не можна бути трішки вагітною. І не можна бути трішки вільним. Якщо Бог скочить на футбольне поле і підстелить під вами під час падіння м’який матрац, Вас засміють:
– Ха-ха, синочок (небесного) татка! Матрацик йому подавай…
Звичайно, це буде прикро. І Бог знає це. Тому, коли моє чадо вибігає на вулицю, так, його може збити чийсь автомобіль. І це приводить нас до другого пункту.
Ця свобода включає не тільки нашу особисту свободу, але і свободу від прямого впливу Бога через наше оточення.
Уявімо, що ваша дочка хоче собі вибрати шматок мила з двох. Навіть в цьому випадку небесний перст Отця Небесного не повинен тихенько висувати вперед на вітрині “кращий”, на погляд Бога, шматок мила. Бог не повинен маніпулювати світом. Він не повинен відсувати траєкторії комет. Він не повинен керувати гравітацією Місяця. Він не має права, якщо хоче повної свободи своїм істотам, охолоджувати або нагрівати вітер що йде з Тихого Океану. Ні, це не дитяча картина світу. Це логічно і розумно. Тому в цьому світі відбуваються випадковості: діти вибігають на дорогу. Дерева падають на автомобілі. Тайфун накидається на узбережжя. І багато іншого. Так, ми знаємо, що Бог переміг це метафізичне зло, за яке відповідає людина, а не природа. Але творіння діє і буде діяти за принципами автономії. Так, навіть у прийдешньому столітті.
Хтось запитає: чому так? Відповідь проста. Коли людина згрішила, Бог заборонив доступ до одного важливого дерева. Згідно з автором Буття, людина мала доступ до джерела зцілення: Древа Життя. І коли вона згрішила, вона втратила до нього доступ. На шляху до Древа був поставлений захисник: “І вигнав Господь Бог Адама. А на схід від еденського раю поставив Херувима і меча полум’яного, який обертався навколо, щоб стерегти дорогу до дерева життя” (Бут. 3:24). Навіщо воно було потрібно? А з тієї причини, що людина в разі “перелому ноги” або чого того гірше, могла прийти до цього древа заради зцілення. І факт, що цей доступ до Древа життя буде відновлений, відкривається нам знову в книзі Одкровення Іоанна: “І показав мені чисту ріку живої води, ясну, мов кришталь, що випливала з престолу Бога й Агнця. Посеред його вулиці, і по цей бік і по той бік ріки дерево життя, дванадцять раз плоди, що дає на кожен місяць плід свій; А листя дерев – на оздоровлення народів.”
Хтось запитає, навіщо нам Дерево, якщо у нас буде Бог? Хм, але Павло говорить, що Бог перебуває в неприступному світлі (1 Тим. 6:16). А Ісус – це не та людина, яка займається збором для нас шавлії. Але так чи інакше важлива сама богословська думка. У цьому вільному світі не буде маминих або татових синків.
Там буде свобода. У тій же мірі, в якій вона є зараз. Тільки без доступу до Древа Життя.
Джерело: facebook.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Віктор Шльонкін

Пастор вільної євангельської церкви в Німеччині. Доктор богослов'я (Dr. theol.). Віктор з дружиною Юлією виховує трьох синів.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button