Блог Сергія Головіна

Секрет успіху

Світ нав’язує комерційний слоган: «Успіх — від слова “встигнути”! Піймай мить! Бери все, що можливо, тут і зараз! Не думай про те, що після!». Але ми-то розуміємо, що «тут і зараз» – це все, що світ здатний нам запропонувати.
Один перекладач розповідав, як якийсь затятий підприємець запросив його для зустрічі з потенційними інвесторами з Японії. Набиваючи собі ціну, бізнесмен зі шкіри ліз, аби продемонструвати потенційним партнерам, наскільки успішний він у порівнянні з іншими ринковими гравцями. Барвисто і в деталях описуючи, як спритно вдається йому обставляти довірливих клієнтів, він щоразу з гордістю промовляв: «У великій родині ґав не лови!». І як перекладач не старався поліпшити ситуацію, гості були в абсолютному нерозумінні. Вони не могли збагнути, про що йдеться. Справа була навіть не в тому, що у східній культурі вищою цінністю при веденні бізнесу є довіра у партнерських стосунках, а не агресивна конкуренція, і чеснотою вважається не вміння обдурити простачка, а готовність допомогти тому, хто опинився в скрутному становищі. Просто сім’я в їх розумінні — це святиня, зона найбільшої безпеки. Це сфера, в якій неможливо очікувати підступу від когось. Де ж ще, питається, «ґав ловити», якщо не в колі сім’ї, де нікому в голову не прийде зловжити твоїми слабостями?
Церква — це сім’я. Тому-то світське уявлення про успіх радикально відрізняється від критеріїв, які приписуються Божим служителям. Світ нав’язує нам комерційний слоган: «Успіх — від слова “встигнути”! Піймай мить! Бери все, що можливо, тут і зараз! Не думай про те, що після!». Але ми-то розуміємо, що «тут і зараз» – це все, що світ здатний нам запропонувати. Це все, що є у світу! «Завжди» – не у його владі. Як говорив великий філософ і вчений Блез Паскаль (1623 – 1662), лише дурень проміняє те, що неможливо втратити, на те, що неможливо утримати.
Світ, спотворений гріхом, виявився в рабстві тління (Римлян 8:21). На розпад приречені не лише природа, моральність чи відносини між людьми. Навіть мова деградує, виносячи за дужки поняття гріха. І йдеться не тільки про заміщення термінів, що означають гріх, нейтральними евфемізмами: «путана» замість «блудниця», «вбивця» замість «кілер» (звучить, як професія, — прямо хоч в послужний список занось!). Відбувається девальвація значень самих слів. Багато слів, що мали якесь моральне забарвлення – позитивне чи негативне – з часом втрачають його, позбавляючи нас чуйності в розрізненні гріха і праведності.
Так, слово «чарівність» (рос. «прелесть»), яке спочатку означало звабу, щось, чим можна спокуситися, тепер означає не більше, ніж естетичну насолоду. «Як же чарівно!», – говоримо ми, милуючись красою природи. Але тим же словом, не усвідомлюючи підступу, ми описуємо й об’єкти жадання — сексуального чи просто споживчого. І в тому ж сенсі – естетичного або емоційного достатку – ми вживаємо сьогодні слово «благодать», яке раніше означало незаслужений дар Божої ласки.
Подібній деградації піддалося і слово «успіх». Бувши спорідненим з такими поняттям, як «встигати», «стиглість», «поспішність», згодом воно стало означати поспіх, скоростиглість, хоча народна мудрість і протистояла такій трансформації: «Поспішиш — людей насмішиш». А згодом на перший план стало виходити ще одне його значення: «успіх» стало означати не досягнення зрілості, а матеріальне процвітання, багатство.
Але не будемо забувати: початкове значення слова «успіх» – досягнення стиглості. Так, в тексті від Луки 2:52, де мова йде про те, що Ісус дорослішав, церковнослов’янський (староболгарський) переклад свідчив «І Іс ж спѣаше прѣмоудростіе і тѣл’мь». Вторив йому і Синодальний переклад: «А Ісус зростав мудрістю, і віком» (рос. «Иисус же преуспевал в премудрости и возрасте»). Сучасні ж переклади для адекватної передачі значення тексту змушені підшукувати інші еквіваленти: «Ісус дорослішав і ставав мудрішим» (МБО) (рос. «Иисус взрослел и становился мудрее»), «Ісус зростав, і разом з роками зростала Його мудрість» (РБО) (рос. «Иисус рос, и вместе с годами возрастала Его мудрость»).
Якщо ж поставити собі питання, кого з біблійних персонажів найбільш явно називає успішним саме Писання, відповідь на перший погляд може здатися несподіваною. Це буде Йосип, син Якова. Причому, з досягненням успіху Йосипа пов’язується не тріумфальне управління Єгиптом, а той період пригод, що йому передував: коли рідні брати спершу хотіли вбити його, але, «пошкодувавши», кинули одного вмирати у рів, а потім передумали і продали його у рабство ворогам-ізмаїльтянам, що перепродали його в язичницький Єгипет. Там, непогано, здавалося б, влаштувавшись домоправителем у вельможі Потіфара, він за безпідставним звинуваченням був несправедливо і безстроково кинутий в темницю, де кілька років марно чекав обіцяної одним з царедворців допомоги.
Саме час випробувань Йосипа Письмо подає, як історію успіху, вказуючи на основну причину успішності – Бог був із ним: «І був Господь з Йосипом, а він став чоловіком, що мав щастя. І пробував він у домі свого пана єгиптянина. І побачив його пан, що Господь з ним, і що в усьому, що він робить, Господь щастить у руці його» (Буття 39: 2,3).
«А Господь був із Йосипом, і прихилив до нього милосердя, та дав йому милість в очах начальника в’язничного дому. І начальник в’язничного дому дав у руку Йосипа всіх в’язнів, що були в домі в’язничнім, і все, що там робили, робив він. Начальник в’язничного дому не бачив нічого в руці його, бо Бог був із ним, і що він робив, щастив йому Господь» (Буття 39: 21,23).
Лише згодом, як результат цього, «І сказав фараон Йосипові: Що Бог відкрив тобі це все, то немає такого розумного й мудрого, як ти. Ти будеш над домом моїм, а слів твоїх уст буде слухатися ввесь народ мій. Тільки троном я буду вищий від тебе. І сказав фараон Йосипові: Дивись, я поставив тебе над усім краєм єгипетським» (Буття 41: 39-41). Історія Йосипа — історія успіху, достигання, досягнення зрілості, і підставою для цього служить його вірність Господу.
Але зрілість вимагає часу. Ніякий плід не достигає миттєво. Від продажу Йосипа в рабство до його керівництва Єгиптом проходить довгих 13 років випробувань (пор. Буття 37: 2, 41:46). Формування Мойсея як народного лідера займає 80 років «магістерської програми» – спершу 40 років теорії в царському палаці, де «Мойсей був навчений всієї премудрости єгипетської» (Дії 7:22), а після ще 40 років практики в пустелі, коли він «А Мойсей пас отару тестя свого Їтра» (Вихід 3:1). Від звернення «теоретично підкованого» апостола Павла в християнство до його готовності відправитися на арену місіонерства проходить не менше сімнадцяти років, включаючи три роки вигнання в Дамаску (Галатів 1:18) і чотирнадцять — в Антіохії під керівництвом старшого наставника Варнави (Дії 11:25, Галатів 2: 1). Навіть Ісус провів близько тридцяти років в покорі у своїх батьків перш, ніж деякі стали називати Його Учителем (Від Луки 2:51, 3:23).
Успіх вимагає завзятості, терпіння і вірності. Це – те, до чого закликає Господь Свій народ: «Додержуй же слів цього заповіту, і виконуй їх, щоб мали ви поводження в усьому, що будете робити» (Второзаконня 29: 9).
У цьому апостол наставляє Церкву Божу: «І оце знаю певно, що залишусь я, і пробуватиму з вами всіма вам на користь та на радощі в вірі» (до Филип’ян 1:25).
У цьому застерігає він і свого учня Тимофія «Нехай молодим твоїм віком ніхто не гордує, але будь зразком для вірних у слові, у житті, у любові, у дусі, у вірі, у чистості! Поки прийду я, пильнуй читання, нагадування та науки! Не занедбуй благодатного дара в собі, що був даний тобі за пророцтвом із покладенням рук пресвітерів. Про це піклуйся, у цім пробувай, щоб успіх твій був явний для всіх!» (1 Тимофія 4:12-15).

Більше про успіх:

В кінцевому ж результаті всякий духовний успіх — плід Божої дії у Своєму народі: «се, що потрібне для життя та побожности, подала нам Його Божа сила пізнанням Того, Хто покликав нас славою та чеснотою. Через них даровані нам цінні та великі обітниці, щоб ними ви стали учасниками Божої Істоти, утікаючи від пожадливого світового тління. Тому докладіть до цього всю пильність, і покажіть у вашій вірі чесноту, а в чесноті пізнання, а в пізнанні стримання, а в стриманні терпеливість, а в терпеливості благочестя, а в благочесті братерство, а в братерстві любов. Бо коли це в вас є та примножується, то воно зробить вас нелінивими, ані безплідними для пізнання Господа нашого Ісуса Христа» (2 Петра 1:3-8) – «ви не залишитеся без успіху і плоду в пізнанні Господа нашого Ісуса Христа» (в перекладі РСП).

Читайте головні новини “Слово про Слово” в соціальних мережах Facebook і Twitter

Читайте нас в Телеграм

«Домобудівництво благодаті. Біблійні принципи церковного керівництва» (готується до видання).

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button