Актуальне

Що таке молитва? Як ми неправильно розуміємо молитву

Що таке молитва? Кажуть, що «визначення завжди повинні бути відправною точкою для… двох людей, які вступають у змістовну дискусію».  Ми знаємо, що молитва потрібна; ми знаємо, що це не є природним для нас. Нас, як і учнів, потрібно навчити молитися. Але говорити про молитву та про те, як вона формує церкву, нам нічого не допоможе, якщо ми не можемо спочатку домовитися, що таке молитва.

Можливо, ви скажете: «Це здається марною тратою часу. Усі знають, що таке молитва. Вам навіть не потрібно бути християнином, щоб знати, що таке молитва». Не так швидко. Іноді найуживаніші слова найважче визначити.

Як часто ви вживали слово “так”? Ніхто ніколи не зупинить вас на півслові, щоб попросити вас пояснити, як ви використовуєте, такЗдається, це слово, яке не потребує визначення. Але дайте визначення (без словника чи Google).

Ви бачите, що я маю на увазі? Це слово, яке легше використати, ніж визначити. Іноді найпоширеніші слова викликають найбільшу плутанину, і молитва не є винятком.

Що таке молитва?

Визначень для молитви багато. Ось кілька:

Що таке молитва? Молитва – це розмова з Богом

Просто розмовляйте з Богом, як зі своїм найкращим другом. Вам не потрібно вчитися розмовляти з Богом. Просто зроби це.

Схожі статті

Що таке молитва? Молитва вимагає чогось від Бога

 Молитва – це наша постанова і вимога, щоб Бог робив те, що ми хочемо від нього. З ним боротися, поки він не дасть нам те, чого ми хочемо. Бог намагається побачити, наскільки ми хочемо того, про що молимося. Ми повинні вимагати від нього того, чого хочемо. Нам потрібно назвати його і заявити.

Що таке молитва? Молитва узгоджує нашу волю з Божою

Молитва не полягає в тому, щоб отримати щось від Бога або спонукати Його діяти. Він знає, що вам потрібно, і вже вирішив, чи дасть він це вам. Молитва насправді полягає в тому, щоб узгодити свою волю з його. Молитва більше для вас, ніж для Бога.

Що таке молитва? Молитва – це прийняття бажаного за дійсне, спрямоване в напрямку Бога

Молитва – це не що інше, як добрі побажання, коли ви чуєте про трагедію, або прийняття бажаного за реальне, коли ви чуєте, що хтось сподівається на результат.

Молитва — це деяка комбінація всіх цих речей

Хто правий? Ми не можемо просто задовольнятися будь-яким визначенням. Нам потрібне правильне. Чому? Тому що неправильне тлумачення призводить до неправильного застосування.

Ви коли-небудь чули історію про хлопця, який подарував своїй мамі дорогого папугу на День матері? Він заплатив 10 000 доларів за папугу, який міг говорити 40 мовами та співати кілька гімнів. Він відправив пташку до мами і кілька днів не отримав відповіді. Нервуючи, що їй не подобається птах, він подзвонив  мамі і запитав її: «Як тобі птах?» на що вона відповіла: «Це було чудово!» Сповнений гордості, син запитав: «Яка була твоя улюблена частина?» Вона відповіла: «Стегна. Вони були смачні”. Неправильне тлумачення, неправильне застосування.

Чим не є молитва?

Час не дозволить нам розглянути кожне з визначень, але давайте коротко поговоримо про кілька поширених способів, які люди думають про молитву.

У Виході 33:11 розповідається, що Мойсей розмовляв з Богом віч-на-віч, як чоловік розмовляє з другом. Я думаю, що можна побудувати хибну теологію молитви на основі неправильного застосування цього вірша. Хоча частина молитви – це розмова з Богом, як з другом, це визначення саме по собі є надмірним спрощенням.

Ісус був Богом у тілі. Тож кожного разу, коли учні розмовляли з Ісусом, вони розмовляли з Богом так само як і з будь-ким іншим. Якщо молитва означала просто розмову з Богом, а Ісус був Богом, то хіба ми не повинні розглядати кожну розмову, яку хтось мав з Ісусом, як молитву? Я не думаю, що Ісус бачив це таким чином.

Коли Пилип просить Ісуса показати їм Батька, Ісус відповідає: «Хто бачив Мене, той бачив Отця» (Івана 14:9). Ісус ніби каже: «Не шукай далі. Якщо ви бачили мене, ви бачили Бога» (див. Євр. 1:3). Однак, коли учні просять Ісуса навчити їх молитися, він не відповідає таким же чином. Він не каже: «Ну, якщо ви говорили зі мною, ви говорили з Батьком». Натомість він дає їм інструкції. Він дає їм шаблон, як звертатися до когось іншого, ніж до людини, яка стоїть прямо перед ними: «Отче наш» (Мт. 6:9–15; див. також Луки 11:1–4).

Хоча молитва – це більше, ніж звичайна розмова з нашим Творцем, вона далека від того, щоб викручувати руку Бога, щоб отримати те, чого ми хочемо. Бог всемогутній. Ми не можемо викручувати йому руку. Він занадто сильний. Ми не можемо торгуватися з Ним так само як моя немовля дочка може торгуватися зі мною – вона не має нічого, що мені потрібно чи хочеться. Ми не можемо нічого вимагати від Бога, тому що це неможливо.

Бачите, що я маю на увазі під складністю розуміння того, що таке молитва? Це не банальне визначення, з якими ми, можливо, виросли й сприймали як належне.

Що таке молитва? Божий приклад для життя у грішному світі

Думайте про молитву як про Божий припис для життя у занепалому світі. Цей рецепт працює, як і будь-який інший. Уявіть, що вам прописують ліки від хвороби, яка вас турбує. Ви можете залишити кабінет лікаря лише з аркушем паперу, але щось зміниться. Що змушує вас посміхатися, навіть якщо ваша нинішня хвороба важка, а обставини не змінилися? Одне слово: надія. Рецепт – це не сам ліки. Це лише підключає вас до ліків. Можливо, ваша хвороба все ще турбує вас, але рецепт нагадує вам, що ваша хвороба тимчасова, тому що ви знайшли рішення.

Як і рецепт, молитва полегшує наші занепокоєння, перш ніж виправляти наші обставини. Візьміть Псалом 13. Ми не впевнені, яка точна обставина спонукала Давида до написання цього псалма, але кожен, хто його читає, мав подібний досвід.

Псалом 13 починається з депресії Давида: «Доки, Господи? Ти забудеш мене назавжди? Доки ти будеш ховати своє обличчя від мене?» (т. 1). Але під кінець Давид святкує визволення: «Я буду співати Господеві, бо Він щедро вчинив зі мною» (вірш 6). Псалом складається лише з шести віршів. Як Давид так швидко перейшов від депресії до звільнення? Не через зміну обставин, а через те, що він передає свої турботи Богу, просячи його робити те, що він сказав, що він зробить, і будучи впевненим, що він це зробить.

Давид дізнається, що молитва більше пов’язана «Чи хочеш Ти? Чи не так?» ніж про “Коли ти будеш?” Хоча він починає турбуватися про час Бога, він вирішує до кінця псалма радіти Богу, який любить його і визволить. Божий характер і обіцянки зберегли радість Давида, навіть коли його обставини ще не змінилися. Подібно до рецепта, молитва давала надію, яка потрібна Давиду, щоб вистояти: Бог дав обіцянку, і Він завжди виконує свої обіцянки.

Автор: Джон Онвучеква

Джерело: churchleaders.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button