Богослів'я

Що Святе Письмо має на увазі під терміном Нове Небо?

У Старому Завіті немає єдиного слова для позначення всесвіту або космосу. Коли Буття 1:1 говорить про те, що Бог створив «небо і землю», ці слова є синонімами того, що ми маємо на увазі під всесвітом. Небо відноситься до сфер над землею: атмосфера, сонце, місяць і зірки, а також все, що знаходиться в космічному просторі. Далі в Ісаї Бог говорить:

«Ось, Я створю нове небо і нову землю» (Ісаї 65:17).

Це відповідає Буттю 1:1, вказуючи на повне оновлення того ж фізичного всесвіту, який Бог створив спочатку.

Об’явлення 21:1-2 говорить:

«І бачив я небо нове й нову землю, перше бо небо та перша земля проминули, і моря вже не було. І я, Іван, бачив місто святе, Новий Єрусалим, що сходив із неба від Бога».

Оскільки тут вжито «нове небо» (в однині), дехто думає, що йдеться про Божу оселю, яка минає й оновлюється. Але теперішнє Небо описане як непорушне, як і фізичний всесвіт (Євреїв 12:26-28). «Нове небо» в Об’явленні 21:1, очевидно, відноситься до тих самих атмосферних і небесних сфер, що й «небеса» в Бутті 1:1. Воно також відповідає «новому небу» з Ісаї 65:17, Ісаї 66:22 та 2 Петра 3:13. В Об’явленні 21:2 ми бачимо, що місце проживання Бога не замінюється, а переміщується, коли Новий Єрусалим буде спущений на Нову Землю.

Нові небеса, безсумнівно, будуть вищими за старі небеса, які самі по собі наповнені незліченними мільярдами зірок і, можливо, трильйонами планет. Боже світло відкидає тіні, які ми знаємо як зірки, менші вогні, які вказують на Божу субстанцію. Як джерело більше, ніж притока, так і Бог, Світло, нескінченно більше, ніж ті маленькі світлоносці, яких ми знаємо як зірки.

Останні два розділи Біблії ясно дають зрозуміти, що кожен аспект нового творіння буде більшим за старий. Подібно до того, як теперішній Єрусалим не є настільки великим, як Новий Єрусалим, жодна частина теперішнього творіння, включаючи землю і небесні світила, не буде такою великою, якою вона буде в новому творінні.

У той час як деякі уривки припускають, що всесвіт зноситься і зірки будуть знищені, інші вказують на те, що зірки будуть існувати вічно (Псалом 148:3-6). Чи є це протиріччям? Ні. Ми теж будемо знищені смертю, але будемо існувати вічно. Земля буде знищена на Божому суді, але вона буде існувати вічно. Точно так само зірки будуть знищені, але вони будуть існувати вічно. Бог воскресить їх, спираючись на викупну працю Христа.

Земля є першою сферою управління людства, але не єдиною сферою. Оскільки весь всесвіт підпав під гріх людства, ми можемо зробити висновок, що весь всесвіт був призначений для того, щоб бути під владою людства. Якщо це так, то весь новий всесвіт буде нашим, щоб подорожувати до нього, заселяти його і керувати ним − на славу Божу.

Чи вірю я в те, що на новому небі з’являться нові галактики, планети, супутники, білі карликові зорі, нейтронні зорі, чорні діри і квазари? Так. Той факт, що вони є частиною першого Всесвіту і що Бог назвав їх «дуже хорошими», означає, що вони будуть частиною воскреслого Всесвіту. Коли я дивлюся на Туманність Кінської Голови і запитую себе, як воно там, я думаю, що одного дня я дізнаюся. Так само, як я вірю, що це «те саме тіло» − як сказано у Вестмінстерському сповіданні − воскресне і «та сама» Земля воскресне, я вірю, що «та сама» Туманність Кінської Голови воскресне. Чому? Тому що як частина нинішніх небес, вона буде піднята як частина нових небес.

Читайте також:

Чи будуть нові планети просто прикрасою, чи Бог має намір, щоб ми колись досягли їх? Навіть під прокляттям ми змогли дослідити Місяць, і у нас є технологія для висадки на Марс. Що ми зможемо зробити для Божої слави, коли у нас буде воскреслий розум, необмежені ресурси, повна наукова співпраця і більше не буде смерті? Чи будуть далекі околиці нашої галактики в межах досяжності? А як щодо інших галактик, яких так багато, як травинок на лузі? Ми будемо розширювати кордони Христоцентричного панування праведного людства не як завойовники, які захоплюють чуже, а як вірні управителі, які займуть і будуть керувати повним обсягом фізичного творіння Божого.

Автор: Ренді Алкорн

Джерело: epm.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button