Блог Себастьяна Тегзи

Про благодать і свободу

В усьому Новому Завіті ми не знайдемо прямого і чіткого твердження, що віра є наслідком відродження. Навпаки, дуже часто зустрічається зовсім протилежна думка, що віра є умовою відродження. Втім, сказано також, що віра є даром Божим і без Святого Духа ніхто вірити не може. Як це розуміти? Як у цьому розібратись?

Тут, здається, мав рацію Лютер, який особливу увагу в цьому питанні звертав на слова, які сьогодні майже не беруться до уваги. Йдеться про вислів апостола Павла, в якому сказано чітко і ясно, що «віра від слухання!» (Рим. 10:17). Себто, від проповіді, від Слова! Отже, це са́ме Слово містить у собі силу виклика‌ти, зароджувати в нас віру. Ми не можемо увірувати самотужки. Можливість вірити апостол завдячує не нам, а Божому Слову, він бачить початок віри не в нас, а в Слові. Це Слово кличе нас до нового життя, обіцяє нам нове серце, відкриває перед нами двері нового творіння. І вся сила і запорука всього цього є в Ньому, а не в нас.

Наша відповідальність − відповісти на цей поклик. Так, дар віри позбавляє нас похвали, але він не знімає з нас відповідальності, навпаки, вільний дар благодаті робить нас абсолютно відповідальними за невір’я, якщо ми відкидаємо Слово. Нехай збереже нас від цього Господь. Але як діє благодать? Чому одні відповідають на заклик Євангелія, а інші ні? Це таємниця. Вона недосяжна. Адже йдеться про вільну і суверенну Божу любов, яка не чинить примусу. Однак, таємницею (так само недосяжною для нас) є також і людське серце. Тут немає і не може бути простої математичної відповіді. Будь-які спроби таку відповідь сформулювати були б, на мій погляд, помилкою і виходом за межі Божого Слова, яке залишило це питання в таємниці. Це сфера вибору, волевиявлення і свободи. І це завжди буде тим, що залишається чимось потаємним між душею і Богом.

Читайте також:

«Що скрите, те належить Господеві, нашому Богові; що ж відкрите, це наше й наших дітей, повіки, щоб ми виконували всі слова того Закону» (Втор. 29:28).

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button