Топ

Новий початок – народження згори

Що шукає людина в релігії? – Досконалості, визволення від порочності і внутрішньої необлаштованості, від гріху. Вона шукає цілісності. В грецькій мові слово «спасіння» має два значення: цілісність і спасіння. Але чи набуває релігійна людина ту саму цілісність чи спасіння? Відповісти на це питання намагаються всі релігії світу, починаючи з найпримітивніших до найвишуканіших, і це питання турбує людей сьогодні не менше, ніж у давнину.

Дозвольте мені привести діалог двох людей, якраз на цю тему:

– Учителю, знаємо ми, що прийшов Ти від Бога, як Учитель, бо не може ніхто таких чуд учинити, які чиниш Ти, коли Бог із ним не буде.

– Поправді, поправді кажу Я тобі: коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого.
– Як може людина народитися, будучи старою? Хіба може вона знову ввійти в утробу своїй матері й родитися?
– Поправді, поправді кажу Я тобі: коли хто не народиться з води й Духа, той не може ввійти в Царство Боже. Що вродилося з тіла, є тіло, що ж уродилося з Духа, є дух. Не дивуйся тому, що сказав Я тобі: вам необхідно родитись згори. Дух дихає, де хоче, і його голос ти чуєш, та не відаєш, звідкіля він приходить, і куди він іде. Так буває і з кожним, хто від Духа народжений.

– Як це може статися?
– Ти учитель ізраїльський, то чи ж цього не знаєш?

Ви здогадалися, що це цитата з Євангелії Івана, знаменита розмова Ісуса зі старійшиною Никодимом. Дуже поширене переконання: щоби сподобатися Богові, отримати Його прощення і потрапити у Боже Царство, потрібно бути дуже релігійною людиною. Таким, як Никодим. Він глибоко і щиро вірив у Бога, і тому приєднався до впливової релігійної групи, яка поклала основу талмудичному юдаїзму, – фарисеям. Фарисеї вели дуже суворий спосіб життя. Відмовлялися від задоволень, вони слідували за тим, що розум визнає благом. Вони намагалися не упустити жодної букви в законі, ретельно виконуючи всі приписи. А таких вимог було більше шестисот.

Схожі статті

Никодим мав хорошу репутацію. Він бездоганно усе виконував, не пропускав жодного богослужіння, посту і молитви. Він був учителем, тобто викладав у найпрестижніших навчальних закладах. Никодим був начальником юдейським, тобто мав вагу у суспільстві. Здавалось, що все перераховане забезпечить будь-якій людині зірку на тротуарі слави в Голівуді, і навіть місце на небесах – поруч з Творцем.

Никодим добре розумів, що у своїй релігійності він – приклад для сучасників. І все ж відчував у душі якусь незадоволеність, порожнечу. Подібне відчували і відчувають сьогодні багато людей. В Івана Франка в оповіданні «Цигани» є такий фрагмент. Охоронець виявляє в печері біля вогнища людей і намагається дізнатися:
– Хто ви такі?
– Цигани…
– А що тут робите?
– Пропадаємо…

Не знаючи, що робити, куди себе подіти, сьогодні багато людей не живуть, а пропадають. Життя перетворюється в існування, а сльози сміху – у сльози відчаю і одинокості. Напевно, Никодим розумів, що, не дивлячись на всі свої релігійні зусилля, а релігійність має на увазі зв’язок з Вищим, з Богом, він одинокий, бо не може без страху жити у світі гріху і пристрастей, бо не має миру в серці.

Звичайно, він більше, ніж хто інший міг би надіятись на свою релігійність. Але навіть маленька ймовірність помилки в цьому питанні не давала йому спокою. Никодим шукає відповідь на важливі життєві питання: чи можна, виконуючи всі обрядові правила, догодити Богу? Яка правдива суть духовного життя? Никодим розумів, що не може дати відповідь на ці запитання, і знаходився в пошуку головної відповіді.

Скільки живе людина, стільки продовжується пошук істини. Люди шукають змісту життя, будують свої уявлення про щастя. Людина підсвідомо відчуває в собі вічність.

Никодим поважав Христа як Вчителя від Бога. Тому вирішив звернутися до Ісуса за допомогою. Христос прийняв Никодима відразу – в Бога завжди є час для тих, які приходять до Нього. Никодим не став називати свої титули, не став себе порівнювати з іншими, менш релігійними людьми. Він хотів одного – наблизитися до Бога.

Христос почав говорити про Царство Боже. Вислів «Царство Боже» вказує на вищу мету людського буття. Це біблійне поняття висловлює правління Бога у світі. Бог створив світ з нічого. «Вірою ми розуміємо, що віки Словом Божим збудовані, так що з невидимого сталось видиме» (Євр.11:3). Богу підкорені закони природи і сама людина. «У Нього в руці душа всього живого й дух кожного людського тіла» (Йов. 12:10). Царство Боже, акт правління Бога, проявляється у двох вимірах: в історії і у вічності. Сьогодні Бог Духом Святим утверджується в серці людини.

Але якщо релігійність, всенародне визнання, моральне життя і інші наші діла не ведуть на Небо, як бути? Ось власне у чому питання Никодима. Христос йому відповів: «Поправді, поправді кажу Я тобі: Коли хто не народиться згори, то не може побачити Божого Царства… Вам необхідно родитись згори» (Iв.3:3,7). Христос ніби сказав: «Никодиме, ти хочеш отримати прощення гріхів, здобути спасіння і досягнути небес? Ти маєш народитися згори!» Істину про народження людини згори Христос повторив тричі. Релігійність, моральність, добрі справи, все добре, але не помогло Никодиму пройти прірву, яка розділяла Його від Бога, і увійти в Царство Боже.

Уяви, що йдеш стежкою. Добрі люди попередили, що на шляху – рів. Ти несеш з собою дошку – міцну, дубову. Підійшов. Але рів виявився ширшим довжини твоєї дошки. Рів шириною в п’ять метрів, а дошка – чотири метри вісімдесят сантиметрів. Як не клади, а дошка коротка. Людину від Бога розділяє рів гріха. Однієї релігійності не вистачить, щоби перейти на інший бік, до Бога. Для того, щоб отримати прощення і спасіння, людина має «народитись згори».

У нас є тіло. В тілі – душа. Дух – це керівний принцип життя. Від народження ми гріховні і робимо зло. Людина відкрита до замкнутого, ущербного життя від народження. Народження згори – це милостивий акт Бога, який Він здійснює в душі людини і завдяки якому керівний принцип життя стає святим. Народження згори преображає грішника в нове творіння. Тільки після того, як Бог відродить людину до нового життя, людина зможе жити чисто, праведно і свято, робити «добрі діла, які Бог призначив виконувати» (Еф. 2:10).

Людину не може змінити ні освіта, ні релігія, ні філософія, ні доброчинність, ні виправні заклади, ні пластичні операції, ні генна інженерія. Наша гріховність перетворює нас в тління. Тому нам потрібна нова природа, ми маємо народитись згори до нового життя. Царство Боже, це не тільки наше сьогодення, але і наше майбутнє. Вічне життя починається з Богом на землі, і продовжується в безкінечність. Людина створена для вічності. Дуже абсурдно виглядає думка, що той, хто носить в собі образ Божий, призначений лише для того, щоби стати добривом для кульбабок. Земне життя – лише початок Життя.

Христос говорив, що для людини є два шляхи – вузький і широкий. Широка дорога веде в погибель, а вузька – до Бога, в Царство Боже. Золотої середини, на яку багато хто розраховує, немає. Ісус закликає: «Входьте тісними ворітьми…» (Мт. 7:13). Небо – не ілюзорне пристановище для обмежених, наївних і забобонних невігласів. Душа людини рветься в небо. Вимагає неба і розум. Бог запевняє, що небо є. Христос сказав: «Багато осель у домі Мого Отця; а коли б то не так, то сказав би Я вам, що йду приготувати місце для вас? А коли відійду й приготую вам місце, Я знову прийду й заберу вас до Себе, щоб де Я, були й ви» (Iв.14:2,3).

Сучасні люди нищать одні одних. З шаленою швидкістю поширюється наркоманія, світ охоплюють нові і нові епідемії, на кожному кроці розлучення, п’янство. Середньостатистичний житель випиває до 16 літрів спирту в рік, це при міжнародному максимальному показникові у 8 літрів для хронічного стану. До 16 років молодь встигає побачити 150 тис. вбивств. Злочини стають все жорстокішими. Молодіє проституція, а її клієнти стають все старішими. Лжерелігії поширилися, мов метастази, по всьому світі. Все це плоди духовної омани. Ось чому потрібне народження згори.

Бог може дарувати нове народження у будь-який час і на всякому місці: вдень і вночі; весною і осінню, і храмі і в комуналці. Народження згори змінило життя Никодима. До зустрічі з Христом Никодим був людиною, яка сумнівається. Зустріч зі Спасителем дала йому силу свідчити. Скоріше за все, саме він розповів про Господа Йосипу з Ариматеї, потім вони разом поховали тіло Ісуса. Так, як Бог відроджував людей до нового життя в давнину, так Він відроджує людей і сьогодні.

Більше про народження згори?

Дорогий друже, Бог зробив все для того, щоби відродження твоєї грішної душі стало можливим. Тепер справа за тобою. Звернись до Бога, негайно! Ми не знаємо, що очікує нас наступної миті. Можливо, ви запитаєте: «Що мені потрібно зробити для того, щоби Бог відродив мене для Свого Царства? Як отримати прощення гріхів? Як здобути спасіння, здібність не грішити і внутрішній мир?»

Для цього потрібно покаятися: визнати свою неспроможність, визнати те, що маєш потребу у Божій благодаті, змінити свої цінності і стиль життя.

Спасає віра в Господа Ісуса Христа. «Поправді, поправді кажу Вам: Хто вірує в Мене, життя вічне той має» (Iв.6:47).

І, насамкінець, потрібно слідувати за Христом у слові, поведінці, думках і у вченні.

У Середньовіччі замки оточували ровами з водою. Потрапити у замок можна було лише через підйомний міст. Феодал вирішував, коли спускати міст і коли його підіймати – кого пускати в замок і кого випускати. Друже, ти – господар замку своєї душі. Бог пропонує Свою допомогу. Він хоче увійти Святим Духом у твоє життя і відродити тебе, утвердити Царство Боже в твоєму житті. Бог не зробить це всупереч твоїй волі. Ти сам маєш прийняти рішення і впустити Христа в своє серце. Не відкладай своє навернення. Звертайся до Бога просто зараз!

Біллі Грем

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button