Блог Себастьяна Тегзи

Любов до знань – пізнання любові

Християнський погляд на знання є дуже простий: знати по-справжньому означає любити, а зворотною стороною любові до знань є врешті-решт пізнання любові. Святий Павло говорить про це у своєму відомому вислові:

«Знання надимає, а любов будує. Коли хтось думає собі, що він щось знає, той ще не знає, як треба знати. Як же хтось любить Бога, той спізнаний Ним» (1 Кор.8:2,3).

Часто ці слова несправедливо використовуються серед віруючих для того, щоб нівелювати будь-які знання та освіту загалом, але їхнє справжнє значення полягає в іншому, а саме в тому, що знання неодмінно повинні перебувати на службі любові.

Але чому знання призводить до гордості? Тому, що, здобуваючи знання, людина почуває себе їхнім паном, вона немов би захоплює їх, володіє ними, панує над ними. Зовсім не так з любов’ю. Ба радше навпаки. Не ми пануємо над нею, а вона над нами. Любов’ю неможливо заволодіти, вона сама захоплює нас і приходить в наше життя, як дар. Любов не роздуває наше я, а веде нас до смиренного служіння. Накопичуючи знання, ми знаємо щось, а коли в нашому серці є любов, тоді нас знає Бог. Тому апостол і говорить, що хто любить Бога, той спізнаний Ним. Інакше кажучи, хто любить Бога, а у світлі цієї любові також і свого ближнього, той і отримав справжнє знання.

Хтось мудро сказав: «Кожна річ продумана до кінця веде до Бога». Так і знання, використане правильно, неодмінно веде до любові. Хтось намагається примирити любов і знання, але для чого мирити друзів? Знання не суперечить любові, їй суперечить гордість. Любов не нівелює знання, вона користується ним на збудування. Любов шукає знань для кращого і більш ефективного служіння.

Тож, будемо вчитись у смиренні й любити на збудування.

Схожі статті

З Днем знань!

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!