Богослів'я

4 речі, яких творіння вчить нас про Бога

А. В. Тозер казав, що те, що спадає нам на думку, коли ми думаємо про Бога, є найважливішим для нас. На мою думку, якщо ви хочете розвинути краще мислення про Бога, немає кращого місця для початку, ніж розповідь про створення в книзі Буття.

Один вчений сказав це так: «Якби ми мали Біблію без Буття, ми мали б «картковий будиночок» без фундаменту та розчину. Ми не можемо забезпечити безперервний плід нашої духовної спадщини, якщо не дамо місце її корінню».

Книга Буття — і зокрема розповідь про створення — допомагає нам зрозуміти, як Бог відкриває Себе нам у решті Біблії. Ось чотири важливі реальності, яким навчає цей уривок.

1. Творіння відкриває Бога, який не схожий на нас

На початку Біблія відкриває Бога, який не є створеною істотою, не плодом нашої уяви чи міцною милицею, яку ми винаходимо у важкі часи. Буття розкриває всемогутнього Бога без початку і кінця, який не є своїм творінням, який створив щось із нічого. Мене втішає усвідомлення того, що є Бог, який стоїть над безладдям і який веде історію до кінця. Приємно знати, що хтось, крім мене, керує, що я не господар своєї долі, капітан своєї душі.

Іноді ми поводимося так, ніби хочемо Бога, якого ми можемо зменшити до наших розмірів, Бога, який не помічає наших недоліків і благословляє нашу необережність. Ми хочемо Бога, якого ми можемо формувати та змінювати. Але чи справді цього ми хочемо? Бог, який обмежений нашими обмеженнями, Бог, який підвладний нашим страхам і повний наших примх? Коли ми шепочемо відчайдушні молитви вночі, коли ми благаємо Бога біля ліжка коханої людини, коли ми молимося за наших дітей, ми молимося Богу, який нам потрібен, щоб бути великими, Бог, якому ми можемо довіряти, керує світом, який ми не можемо контролювати. У глибині душі ми хочемо не дешевих пластмасових богів нашого часу, а всемогутнього Бога, який є більшим, ніж проблеми, з якими ми стикаємося, і може перемогти те, що нас переслідує.

2. Творіння відкриває Бога порядку та краси

Занадто часто ми читаємо Буття як дидактичний словник замість того, щоб зробити крок назад і подивитися на те, як Бог влаштував світ. Сандра Ріхтер (услід за багатьма вченими Старого Завіту) зауважує навмисні паралелі форми та заповнення днів творіння:

Коли ми молимося за наших дітей, ми молимося Богові, який нам потрібен, щоб бути великими, Богові, якому ми можемо довіряти, який керує світом, який ми не можемо контролювати.

Схожі статті
  • День і ніч (день 1) із сонцем і місяцем, які заповнюють і керують ними (день 4).
  • Води вгорі та внизу (день 2) з птахами та рибою, щоб наповнити їх і керувати ними (день 5).
  • Земля та рослинність (день 3) з наземними ссавцями, які заповнюють і керують ними (день 6).

Над усіма трьома сферами творіння керують унікальні створіння Бога, створені за Його образом (Бут. 1:26). Але люди зрештою правлять під правлінням Бога, який займає сьомий день і відпочиває. Суть цієї схеми полягає в тому, щоб показати нам, що Бог не є Богом хаосу чи розколу, а Богом краси, єдності та порядку.

3. Творіння відкриває особистого Бога

Буття описує Бога, який не просто створив світ і облишив його, але такого, що хоче, щоб Його знали. Бог не далекий. Він говорить. Він Творець, який створив людей для спілкування з Ним. Його бачили в досконалому спілкуванні з Адамом і Євою, і він остаточно відкрився нам в особі Ісуса.

Є Бог, який волає: «Ті, хто мене шукає, мене знаходять» (Прип. 8:17). Він є Батьком, який послав Свого Сина бути відкинутим і піднятим на римському хресті, щоб ми могли примиритися з Тим, Хто створив нас. М’яко і ніжно Ісус кличе вас, нагадує нам автор гімну.

Це, зрештою, і є мета вивчення Буття: допомогти вам пізнати й бути пізнаним Богом, розбудити у вашому серці прихильність до Того, Хто створив вас. У божевільному світі ми можемо знати й бачити, що Бог є для нас «охорона та сила, допомога в недолях, що часто трапляються» (Пс. 46:1).

4. Творіння відкриває Бога початку і кінця

Пророку Ісаї Бог проголошує: «Ось я чиню все нове» (Ісаї 43:19). Книга Буття не тільки розповідає нам, як почався світ, але також вказує на кінець світу. Відкриваючи перші сторінки нашої Біблії, ми повинні вірити, що Бог творіння є також Богом нового творіння.

Буття описує Бога, який не просто створив світ і облишив його, але такого, що хоче, щоб Його знали.

Розуміння книги Буття таким чином допомагає нам побачити, що деякі з найбільш впізнаваних рис Едему проявляються в решті Святого Письма. Розглянемо декілька прикладів. Річка, що протікає через сад, з’являється у видінні неба, яке ми знаходимо в Псалмі 46:4 («Є річка, що її потоки веселять місто Боже») і, зрештою, в Об’явленні, де видіння Івана описує Новий Єрусалим. Дерево життя з Едему стає спотвореним і проклятим хрестом, на якому Син Божий пропонує життя тим, хто увірував, а потім воно з’являється в Новому Єрусалимі як джерело здоров’я та життя (Об. 22:2). Едем — це храм, де Бог перебуває в гармонії зі своїм народом. Потім стосунки, розірвані гріхом, стають опосередкованими в менших храмах по всій історії Ізраїлю, і коли Ісус приносить раз і назавжди жертву, внутрішній Дух Бога робить Божий народ своїм новим храмом. Одного дня викуплені грішники житимуть у досконалому товаристві, коли Бог знову перебуватиме зі своїм народом.

Ріхтер пише:

«Усе, що лежить між брамою Едему та Новим Єрусалимом, основною частиною нашої Біблії, є, по суті, величезним планом порятунку. Насправді ми могли б підсумувати сюжетну лінію Біблії в одному космічному питанні: “Як повернути Адама в сад?”. У книзі Буття 3 людство було вигнано; в Об’явленні 21–22 їх вітають вдома».

Ласкаво просимо додому! Яка чудова думка. Дорогий християнине, я запрошую тебе вивчати створення, вивчати Буття. Суть полягає не в черговій вправі на знання марних дрібниць, а в тому, щоб глибоко напитися з джерела Божого Слова, щоб дізнатися й зрозуміти більше про нашого Творця, нас самих і наш світ, щоб зрештою приєднатися до решти творіння в поклонінні нашому великому Богу.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!