Варто замислитись

4 речі, які змусили ранню церкву поширитися, як пожежа

На перших сторінках книги Дії показано, як Бог у ранній церкві започаткував рух, який ми називаємо християнством. У свою першу неділю 3000 людей прийшли до віри в Ісуса Христа. На їхньому другому публічному зібранні до їх числа додалося понад 5000.

Історики та вчені розповідають нам, що протягом шести місяців після П’ятдесятниці у місті Єрусалим було понад сто тисяч нових християн. І ось реальність: кожен з нас веде свою віру до цього моменту, який почався з декількох християн у Дії 2.

Коли ви усвідомлюєте масштаби того, що сталося через цю групу людей, виникає питання: що саме в них дозволило їм так сильно бути використаними Богом? Це була різношерста група людей, які собою не являли нічого. Ніхто не знав їхніх імен, ніхто не знав їхньої платформи, ніхто не знав, звідки вони прийшли. Проте історія записує, що вони були використані Богом, щоб буквально перевернути світ. І я думаю, що якщо уважно подивитися на Дії 1: 1–14 , то можна знайти чотири характеристики ранньої церкви, які ми можемо застосувати до нашого життя.

1. Рання церква мала віру, яка зароджувала слухняність

Вони довіряли Богу і робили те, що Бог сказав

Перед тим, як вознестися, Ісус сказав їм: «Ви будете моїми свідками в Єрусалимі, по всій Юдеї та Самарії та до країв землі» (Дії 1: 8). Він сказав: «Я хочу, щоб ти повернувся до Єрусалиму, і Єрусалим – це місце, де ми почнемо цей рух». Знаєте, що сталося всього 40 днів тому в Єрусалимі? Єрусалим зробив досить чітку заяву про те, що вони думають про Ісуса. Єрусалим був місцем, де Ісуса били, судили, розпинали і ховали. Єрусалим був місцем, де вони могли втратити життя. Логічно, що стратегічно немає сенсу йти до Єрусалиму.

І все ж Біблія каже, що вони пішли до Єрусалиму. Чому вони це робили? Ось чому: вони почули голос Бога. І коли Бог говорить, ми відповідаємо послухом і вірою. Слухання не означає, що Бог заповнює всі прогалини, але Бог чітко говорить про те, що буде наступним кроком. І з вірою я слухняно відповідаю на наступний крок. І така віра вимагає близькості з Богом.

«Все, що Ісус хоче зробити через тебе, Він зробить через надлишок того, що Він робить у тобі».

Схожі статті

Найкраще, що ви несете на поле, – це не ваше навчання. Це не ваша освіта. Це не ваш досвід. Це навіть не ваша пристрасть. Найбільше, що ви носите з собою, – це ваші інтимні любовні стосунки з Ісусом. Все, що Ісус хоче зробити через вас, він зробить із переповнення того, що робить у вас.

2. Рання церква мала пристрасть, яка породила єдність

Вірш 14 говорить нам: «Усі вони з жінками, з Марією, матір’ю Ісуса, та Його братами перебували однодушно в молитві [й благанні]». Фраза «один розум» у грецькій мові буквально означає одну волю, одне серце, одну пристрасть.

Що автор розповідає нам про цих людей, так це те, що всі вони обернули своє серце одним і тим же. Що це? Подивіться на вірш третій. Там сказано: «Після Своїх страждань Він постав живий перед ними, з багатьма доказами, з’являючись їм упродовж сорока днів і розповідаючи про Царство Боже».

Це останні 40 днів, коли Ісус буде фізично на землі. І Біблія каже, що кожного разу, коли Ісус зустрічав своїх учнів, він говорив лише про одну тему: про Царство Боже. Що таке Царство Боже?

Царство Боже є кінцевою метою вічної викупної місії Бога. Ось як ми визначаємо Царство Боже у Церкві Надії: Царство Боже – це суверенна діяльність Бога у світі, в результаті чого люди мають правильні стосунки з самим собою. Царство Боже – це загальна картина того, що Бог робить у світі.

Якщо ви не будете обережні, коли виходите на вулицю та берете участь у місії та служінні, церква може стати метою. Але церква ніколи не мала бути метою. Церква є тимчасовим інструментом, створеним Ісусом, щоб навчити людей про Царя, навчати їх у царстві, що живе, а потім відправити їх для розширення царства до країв світу. Ці люди в книзі Дії обгорнули це своїм серцем і сказали: «Все інше ми відкладаємо з огляду на те, що славне царство розширюється до країв землі».

3. У першій церкві був відчай, який викликав молитву

Біблія каже, що вони потрапили до тієї кімнати й присвятили себе молитві, і вони не припиняли молитися, поки Бог не з’явився, щоб зробити те, що Він сказав, що збирається робити. Я вірю, що Бог у своєму суверенітеті вирішив обмежити свою діяльність молитвами свого народу. Ні, ми не потрібні Богу. Бог не потребує наших молитов. Молитва не сильна. Той, до кого ми молимось, сильний. Бог у своєму безмежному суверенітеті визначив, що Він рухається у відповідь на молитви свого народу.

«Молитва не сильна. Той, до кого ми молимось, сильний».

Ви копаєте досить глибоко в будь-якій точці світу, де Бог активно працює, і дозвольте мені сказати вам, що ви знайдете. Ви знайдете залишок людей, які шукали обличчя Бога в молитві, щоб це сталося.

4. Рання церква мала Духа, який давав силу

Ми можемо цілими днями обговорювати в класах семінарії те, що насправді сталося в день П’ятдесятниці. Але ось одне, з чим ми всі можемо погодитися: того дня церква отримала повноваження, як ніколи раніше.

Ви знаєте, що нам потрібно? Нам потрібне нове вилиття Святого Духа Божого. У своїй книзі «Забутий Бог», Френсіс Чен пише: «Коли я прочитав книгу Діянь, я бачу церкву як непереборну силу. Церква була могутньою і поширювалася, як пожежа. Не через розумне планування, а через рух Духа. Бунти, катування, бідність чи будь-який інший вид переслідування не могли це зупинити. Хіба це не той тип церковного руху, частиною якого ми всі прагнемо бути?».

Читайте також:

Ці Божі чоловіки та жінки були слабкою групою людей. Але у них була віра, яка виробляла слухняність. У них була пристрасть, яка породила єдність. У них був відчай, який викликав молитву. Вони мали Духа живого Бога, який давав силу. Давайте послати таких чоловіків і жінок Божих.

Джерело: churchleaders.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!