Топ

Правда про Різдво

Чи замислювались ви над тим, навіщо більше двох тисяч років тому народився Христос? Невже Він прийшов на землю тільки для того, щоб на одне гарне свято у нас стало більше? Невже для цього дві тисячі років тому Сам Божий Син прийняв подобу людську і зійшов до нас на Землю? Невже Він з’явився у наш світ, на цю грішну і страшну планету для того, щоб ми веселили себе сьомого січня гарними різдвяними колядками, варили кутю, пригощали один одного чудовими стравами?

Чому ясла?

В Євангелії від Луки в другому розділі описана славна історія Різдва Христового. Порозважаймо над цим уривком зі Святого Письма.

«І трапилося тими днями, вийшов наказ царя Августа переписати всю землю. Цей перепис вперше відбувся тоді, коли владу над Сирією мав Клівіній. І всі йшли записатися, кожен у місто своє. Пішов теж і Йосип із Галилеї із міста Назарету до Юдеї, до міста видного, що зветься Віфлеем, бо походив із дому та роду Давидового, щоб йому записатись із Марією, із ним зарученою, що була вагітна. І сталось, як були вони там, то настав їй день породити. І породила вона свого первенця Сина і Його сповила, і до ясел поклала Його, бо в заїзді місця не стало для них».

Думаю, ви знаєте гарне славне продовження цієї найвеличнішої події в історії людства. Але чому Він, Божий Син, Той, Ким був створений Всесвіт і наша планета, народився у найпростішому хлівчику і був покладений маленьким у звичайнісінькі ясла?

Шість років тому я відчув, що таке стати батьком. Моя дружина була у пологовому будинку і готувалась народити нашого первенця. Це також мав бути син. Я з любові до своєї дружини, з любові до свого синочка, зробив все для того, щоб моїй дружині було щонайкомфортніше народжувати цю дитинку. Я дуже хотів, щоб моєму сину було якнайлегше з’явитися у цей світ.

Невже Бог не міг попіклуватися про те, щоб Його Син народився в набагато кращому місці? Невже на планеті Земля не було гарних палаців, чудових ліжок, прекрасних медиків, які могли б прийняти ці пологи, допомогти Марії і маленькому Синочку? Що взагалі означає факт, що Ісус Христос був покладений у ясла?

Багатогранний образ

Це показало смирення Божого Сина. Він прийшов, щоб, зі слів пророка, бути приниженим. Ясла – це місце, яке відкрите для всіх.

Якби Ісус Христос народився в якомусь гарному палаці – скажіть, будь ласка, чи могли б тоді пастухи прийти і так вільно поклонитися Йому? – Звичайно, ні. Чи міг би хтось із простого бідного люду прийти і віддати Йому шану? – Звичайно, ні. Ісус Христос був покладений в ясла, бо це було місце, відкрите для всіх.

Навіть пізніше, коли Христос став могутнім учителем, вершив великі чуда, Його ніколи не оточували охоронці. Ніхто не завадив вбитій горем вдові благати про одужання свого сина, ніхто не перешкодив жінці доторкнутися до краю одежі Божого Сина і вилікуватись від кровотечі, якою вона хворіла дванадцять років.

Ісуса Христа назвуть другом митників та грішників. Маленьким Він був покладений у ясла, бо це місце відкрите для всіх: бідних і багатих, вчених і невчених, відомих на весь світ і невідомих. Ісус Христос був покладений у ясла, бо це місце, яке доступне і для тебе. Кожен може прийти і поклонитись, кожен може в смиренні впасти на коліна і прославити дивного Бога за Його чудовий план спасіння.

Друге. Ясла – це місце відпочинку та їжі для тварин. Жахливо, але деякі люди огрубіли від гріха і так низько впали, що перестали бути схожими на людей. Дві тисячі років тому ці ясла оточували тварини. Як сьогодні багато тих, хто втратив людську подобу і перетворився у хижака!

Думаю, що більшість із вас чули про Нікі Круза. Йому не пощастило – він народився в страшній сім’ї. Батько і мати були практикуючими сатаністами. Вони ще маленьким посвятили свого сина дияволу.

Підростаючи, цей маленький хлопчик бачив жахливі оргії, жахливі меси, присвячені сатані. Пізніше Нікі Круз сказав, що ні разу в житті мама не сказала йому слів любові. Як це воно – мати батьків, маму, від якої ти ні разу не чув «Я тебе люблю»? Не дивно, що Нікі Круз дуже хотів якнайшвидше залишити батьківське гніздо, якщо можна так назвати ту домівку.

Він потрапив до Нью-Йорка, де влився в одну із банд, а пізніше став одним із її ватажків. Це нове життя йому дуже сподобалось, там він відчував себе потрібним. Вони жили за своїми поняттями і законами, були один за одного, він вперше почув, що комусь потрібен.

Вони робили страшні речі, бувало, ворогували з іншими бандами Нью-Йорка, часто були так звані розборки. Нікі Круз розповідав, що коли одного разу під час подібної розборки їм вдалося вбити декого із своїх ворогів, а їхні тіла були відвезені до моргу, Нікі зі своїми друзями напали на цей морг, розчленували тіла та розкидали їх частини по морзі. Таким чином вони хотіли поглумитися, насміятися над тією бандою.

Нікі Круз розповідав, що одного разу, коли вони йшли пізно ввечері, їм захотілося позабавлятися з якоюсь дівчиною. Попереду йшла жінка, було темно, вони не бачили, хто це. Один із членів банди накинув на неї мішок, її витягнули на багатоповерховий будинок і довго над нею знущалися. Коли мішок стягнули з її голови, то були вражені, а один із членів банди впізнав в цій нещасній жінці свою матір. Знаєте, що він зробив? У жахливому душевному стані він кинувся з цього будинку донизу і розбився.

Чудесне преображення

Нікі Круз був жорстокою людиною, він навіть не був людиною. Ніхто і ніщо не могло змінити його, навіть найкращі психологи в одній із тюрем Нью-Йорка, які працювали з ним. Після багатьох консультацій один із цих психологів сказав: «Нікі, за тобою плаче електричне крісло і пекло». Ніхто і ніщо не могло змінити його.

Одного разу Нікі Круз почув про любов Божу, про Ісуса, який прийшов на цю землю задля того, щоби врятувати грішників від пекла і подарувати їм величне щастя – Божу любов. Ісус звільняв від гріха, навчав жити задля Бога, показав шлях для інших, а потім помер і воскрес. Одного разу ця проста істина про спасаючого Божого Сина, про любов великого Бога перевернула його докорінно. Зараз Нікі Круз став зовсім іншою людиною. Кілька десятків років він працює з важкими підлітками, допомагає ставити їх міцно на ноги та розповідає їм про Ісуса Христа. Його життя змінилося.

Можливо, ви знаєте когось, про кого вже давно не можна сказати, що це людина. Христос був покладений у ясла, які оточували тварини, але Бог має силу змінювати найстрашніших нелюдів.
Христос лежав там, де відпочивали тварини. І як тільки Він звільнив хлів, тварини знову зайняли своє місце. Тільки присутність маленького Ісуса робила цей хлів чимось особливим і славним. Якщо Христос покине серце людини, то найсвятіший перетвориться у великого грішника. Той, хто мав за родичів ангелів, породичається з демонами.

Не знайшлося місця…

Ісус Христос, коли з’явився на цей світ, був покладений у ясла. Чому? – Не знайшлося Йому місця в заїзді. Йому більше не було ніде місця, крім цих маленьких ясел і цього хліва. Ісусу не було місця в царських палатах. Знаєте чому? Тому що Він, Ісус Христос, не був князем світу, а ті, хто живуть у цих царських палатах, насолоджуються війнами, люблять розкіш та помпезність, а Христос – втілення простоти та лагідності. Він вчив чинити з іншими так, як хочеш, щоб з тобою вчинили, але вони звикли до брехні, інтриг, задоволення власних бажань. Ісусу не було місця в царських палатах, у палатах вельмож.

Христу, на жаль, багато де немає місця і сьогодні. Йому немає місця в наших школах.

Декілька моїх друзів відвідали одну зі шкіл в Хмельницькій області. Вони звернулися до дирекції з пропозицією провести кілька лекцій з сексуального виховання серед старшокласників. Мої друзі представились працівниками громадської просвітницької християнської організації. Як тільки директор тієї школи почув, що це представники саме християнської організації, він відмовив. Сказав, що не може співпрацювати з ними, бо Ісусу Христу немає місця в шкільній програмі, Йому немає місця в школах.

Христу немає місця сьогодні в лікарнях, де багато медиків втратили всякий сором, всяке почуття жалю і наживаються на людських бідах. Христу немає місця в органах влади, в судах і в міліції.

Один мій добрий знайомий працював у ДАІ, але після того, як став глибоко віруючим християнином, зрозумів, що далі просто не зможе працювати на цій роботі, бо це зовсім інша система, з іншими поняттями і законами. Він був змушений залишити місце своєї праці, тому що Христу немає місця в судах і в міліції.

Христу немає місця в науці, Йому немає місця на базарах, де обдирають і обманюють. Ісусу немає місця в ЗМІ, які створюють суспільну думку.

Більше про народження Христа:

Чи даси Йому місце ти?

Хочу задати найважливіше питання особисто тобі: чи є місце Ісусу Христу у тебе, чи готовий ти дати Йому найважливіше місце у своєму житті? Чи готовий ти зробити Ісуса Христа для себе особою номер один? Чи готовий ти передати кермо власного життя в Його святі, пробиті за тебе руки?

Можливо, ти скажеш, що не достойний, що твоє серце не підійде для того, щоб Він там жив, бо твоє серце – це лігво гріхів! Але Христос був покладений у ясла, саме в таке місце. І внаслідок цього той хлів став чимось славним, чимось прекрасним. Присутність Христа в твоєму особистому житті може привести до великих і славних перемог.

Чи готовий ти дати Йому місце в своєму житті?

Станіслав Грунтковський

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Станіслав Грунтковський

Пастор Ірпінської Біблійної церкви. Очолює сімейне служіння в ВСЦ ЄХБ. Магістр Східно-Європейської семінарії у сфері міжкультурних досліджень.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button