Для життя

Яка правильна реакція, коли вас образили?

Чи є у вашому житті люди, які завдали вам болю? Чи думаєте ви, як Бог очікує, що ви з ними впораєтеся? Попри те, що нам наказано любити своїх ворогів, жити в мирі з іншими, підставляти другу щоку і не шукати помсти, чи справді Бог хоче, щоб ми були боксерською грушею?

Чи Бог, люблячий Батько, хоче, щоб Його діти страждали? Скільки Він очікує, що ми витримаємо? У який момент ми підемо? Чи можна коли-небудь відбиватися? Як зробити все правильно?

Дивлячись на Божий характер, ми бачимо, що Він люблячий, праведний, справедливий і розумний. Ми повинні навчитися довіряти Богові в будь-якій ситуації, дозволяючи Йому вирішувати це по-своєму. Звичайно, коли ми почуваємося побитими й роздираємося від душевного, словесного чи фізичного болю, який завдав нам хтось, кого ми любимо, це легше сказати, ніж зробити. Усвідомте, що Бог не покинув вас, і Він не очікує, що ви справлятиметеся з цими випробуваннями самі.

У цій статті ми розглянемо приклади інших, кому завдали болю ті, кого вони любили, і дізнаємося, як правильно реагувати в таких ситуаціях.

Коли вас зрадили та покинули, дайте відповідь повстанням

Йосипу було лише 17 років, коли його старші брати, керовані ревнощами, продали його в рабство (Буття 37). Упродовж наступних кількох років Йосип зберігав свою цілісність і віру в Бога, замість того щоб дозволити болю, пов’язаним із його становищем, пригнічувати його.

Він пройшов шлях від улюбленого сина Якова до раба до глави дому для начальника охорони фараона до в’язня до правителя Єгипту (Буття 39-41).

Коли ми потрапляємо в ситуації, які ми не спричинили, у нас може виникнути спокуса впасти в стан відчаю, але якщо ми дозволимо Богу діяти в наших обставинах, ми зможемо піднятися й стати ще кращою версією себе, ніж ми були. раніше.

Схожі статті

«І ми знаємо, що Бог у всьому діє на благо тим, хто любить Його, хто покликаний згідно з Його постановою». Римлянам 8:28

Йосип є чудовим прикладом того, як ми повинні реагувати, коли нас зрадили й покинули:

Пам’ятайте, Бог все ще на вашому боці

Там говориться, що «Господь був із Йосипом, щоб він процвітав… і Господь давав йому успіх у всьому, що він робив». Буття 39:2-3 

Зберігайте свою чесність

Коли дружина Потіфара спокушала Йосипа, він сказав: «Як же я міг зробити таке зло і згрішити проти Бога?» Там говориться, що він «відмовлявся лягати спати або навіть бути з нею». Буття 39:6-10

Визнайте, що ви не самотні. Бог тебе не покине

Коли дружина Потіфара звинуватила Йосипа в спробі переспати з нею, і його посадили у в’язницю, сказано: «Господь був із ним; він виявив до нього доброту і дарував йому прихильність в очах тюремного наглядача… Господь був із Йосипом і давав йому успіх у всьому, що він робив». Буття 39:17-23

Дозвольте Богу використовувати вас, щоб виконати Його план

Коли фараону почали снитися незрозумілі сни, він знайшов когось, хто б їх розтлумачив. Ніхто в країні не міг пояснити його снів, крім Йосипа. Фараон відповів на тлумачення Йосипа, сказавши: «Оскільки Бог відкрив тобі все це, немає нікого такого проникливого та мудрого, як ти. Ти будеш керувати моїм палацом, і весь мій народ має підкорятися твоїм наказам. Лише троном я буду більший від тебе». Буття 41:39-40.

Коли голод вразив усі землі в цьому регіоні, завдяки чудовим лідерським і діловим здібностям Йосипа Єгипет був єдиним місцем, де продавали зерно. Одного разу він помітив своїх братів, які продали його в рабство, купуючи зерно, але вони не впізнали його.

Коли Йосип зрештою відкрив їм свою особу, сказано:  «вони були нажахані в його присутності». Буття 45:3

Після того, що вони зробили з ним, ситуація змінилася: вони більше не могли знущатися з їхнього молодшого брата, тепер він був у владній позиції зі слугами та охороною та всім фараоновим двором на його боці.

Замість того, щоб мститися і шукати помсти, Йосип показує, як ми повинні реагувати на тих, хто завдав нам болю:

Віддайте славу Богу

У книзі Буття 45:4-11 Йосип запевняє їх, що не гнівається на них. Він каже: «Не засмучуйтесь і не гнівайтесь на себе за те, що продали мене сюди, тому що Бог послав мене перед вами, щоб врятувати життя…»., щоб зберегти для вас останок на землі і врятувати ваші життя великим визволенням. Отже, не ви послали мене сюди, а Бог».

Прийміть їх назад і виявляйте їм незаслужену любов

Замість того, щоб дати їм те, що вони дійсно заслуговували, він створив для них місце проживання в Єгипті. Через стосунки Йосипа з фараоном до них ставилися з повагою та добротою.

Коли у Йосипа була можливість помститися, він обрав благодать і милосердя. Завдяки своїм стосункам з Богом він зміг побачити минулий біль і чітко побачити Божий план, який вплетений у всю його історію.

«Ви мали намір завдати мені шкоди, але Бог задумав це на благо, щоб виконати те, що зараз робиться, — врятувати багато життів». Буття 50:20

Коли вони намагаються заподіяти вам біль, у відповідь утікайте

Стосунки Давида та Саула були, м’яко кажучи, непростими. Ми всі знаємо Давида як «людину за серцем Бога» та гігантського вбивцю, але чи знаєте ви, що Давид провів близько 20 років, тікаючи та ховаючись, щоб зберегти своє життя?

Саул так заздрив похвалі, яку отримував Давид після кожної битви, що у нього виникла шалена ненависть, що спричинило бажання вбити Давида.

У 1 Самуїла 18-26 очевидна ненависть Саула до Давида:

  • Саул двічі намагався вбити Давида, кинувши в нього списа під час гри на арфі (1 Самуїла 18:10-11, 19:9).
  • Саул наказав своїм слугам і синові Йонатану вбити Давида (1 Самуїла 19:1-7).
  • Саул послав свої війська до дому Давида, щоб убити його, але той зміг втекти через вікно в ніч (1 Самуїла 19:11-17).

Але, як бачите, реакція Давида на його зустріч із Саулом навчає нас, як реагувати у власних ситуаціях, коли хтось, кого ми любили, обертається проти нас:

Втікайте від ситуації та йдіть у безпеку

Давид утік у пустелю, щоб сховатися від Саула, і не повертався до палацу щонайменше через 20 років.

Згуртуйте свою команду

Давид зібрав близько 600 чоловіків, щоб залишитися з ним і допомогти йому зберегти своє життя на випадок, якщо Саул знайде його і знову спробує вбити (1 Самуїла 23:13).

Зверніться до Бога

Давид звернувся до Бога за вказівками, що робити. У той час він також написав багато псалмів (1 Самуїла 23:9-12Псалом 18, 57, 59).

Не мстити

У Давида була можливість позбавити життя Саула двічі, але він знав, що Бог не хотів, щоб він зробив це (1 Самуїла 24:3-11, 26:1-20). Давид сказав до Саула: Нехай Господь розсудить між мною та між тобою. І нехай Господь помститься за кривди, які ти мені зробив, але рука моя не торкнеться до тебе». 1 Самуїла 24:12.

Не повертайтеся в ті самі ситуації

У моменти вразливості Саул запевнив Давида, що більше не намагатиметься вбити його, і намагався переконати його повернутися до палацу. Історія майже завжди повторюється, тому Давид вирішив триматися якомога далі. (1 Самуїла 24:16-22, 26:21-25)

Хоча у Давида було багато можливостей помститися Саулу, він у відповідь утік і дозволив Богу розправитися з Саулом. Коли Саул помер, Давид оплакував, бо любив Саула, але я впевнений, що він також зітхнув з полегшенням (2 Самуїла 1:11).

Завдяки відповіді Давида Бог виконав свою обіцянку Давиду, і він зрештою став царем Ізраїлю.

Коли вони відкидають вас, відповідайте справедливістю

Ісус, найлюб’язніша та найдосконаліша людина, яка ходила на цій землі, зазнав кривди більше, ніж будь-хто – з боку Його друзів і родини, учнів і людей, яких Він прийшов спасти. У всіх цих ситуаціях Ісус відповів праведністю:

Після того, як його відкинули в рідному місті, Він визнав, що йому потрібно піти

Люди в рідному місті Ісуса відкинули Його, принижували й ображали, коли Він почав навчати Божого Слова. Він відповів на їх відмову тим, що пішов, знаючи, що більше нічого не зможе зробити для них, залишившись (Марка 6:1-13). На жаль, через власні зачерствілі серця люди, яких ви любите, можуть не почути вас, коли ви намагаєтеся з ними поговорити, і іноді все, що ви можете зробити, це піти.

До зради Своїх учнів і друзів Він навчав їх, як жити любов’ю

Ісус знав, що Його учні та друзі завдадуть Йому болю ще до того, як це зроблять (Луки 22:7-34), але Він усе ще любив їх. У ніч арешту Ісуса Юда змовився з первосвященниками та вчителями зрадити Ісуса (Луки 22:1-6, 22:47-48). Після Його арешту найближчі та найдорожчі друзі та учні Ісуса,  Симон Петро, ​​вдавав, що не знає Його (Луки 22:54-62). Жодного разу не говориться, що Ісус мстився за образи та зраду своїх друзів.

Засуджений до смерті Своїм народом, Він усвідомив, що необхідною відповіддю було прощення та молитва за них

Коли Він висів там на хресті, серед глузувань і насмішок знизу, у стражданні від їхньої кипучої ненависті та заплямованих сердець, Його обпльовували, стікаючи кров’ю та вмираючи, Він сказав: “Батьку, прости їм, бо вони не знають, що вони роблять». Луки 23:34.

Ісусові були не чужі біль і емоції напружених стосунків, будучи повністю людиною і витримавши такі ж випробування, як і ми, Його ранили ті самі, кого Він любив.

Проте Його неперевершена любов до людей була сильнішою за будь-який біль, який вони могли завдати Йому. Він помер, щоб врятувати їхні життя, попри те, що знав, що вони все ще грішники (Римлянам 5:8).

Коли вас образили, особливо з боку найближчих, пам’ятайте, що любов – це завжди правильна відповідь. Вам не потрібно мовчати, вас тягнуть униз або залишатися, дозволяючи болю продовжуватись. Замість цього біжіть у безпечне місце, підніміться та дайте відповідь справедливістю. Покладіться на Бога і дозвольте Йому працювати, довіряючи Йому результат.

«Надійся на Господа всім своїм серцем і не покладайся на власний розум. На всіх дорогах своїх визнавай Його, і Він скерує твої стежки». Приповісті 3:5-6

Джерело: crosswalk.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button