Актуальне

Як укріпити свій світогляд

Бог очікує від вас не лише знань про те, у що ви вірите, але і знань, чому ви в це вірите. І зараз, більше, ніж будь-коли, наш світ має потребу в християнах, які можуть пояснити іншим, у що вони вірять і чому вони в це вірять. Чому? Тому, що більшість людей на землі не мають уяви, у що вони вірять.

Наша культура чітко показує, що ми живемо в заплутаному місиві світоглядів. Хтось сповідує матеріалізм – ідея, що до всього, що існує в цьому світі, ми можемо доторкнутися і побачити. Інші охоплені гедонізмом – ідеєю, що гонитва за насолодою вища будь-якого іншого прагнення. Треті поглинуті прагматизмом – ідеєю, що важливим може бути лише те, що працює на нас.

Так як же в сучасному поколінні, яке представлене сумішшю точок зору, які збивають з пантелику, ми можемо укріпити наші погляди на світ, або світогляд? Принаймні трьома способами…

Пізнавайте істину

Ісус підсумував свою найзнаменитішу проповідь, Нагорну Проповідь, історією про двох різних людей, які збудували свої домівки. Один збудував свою домівку на хиткій піщаній основі. Інший – на твердому фундаменті з каменю. І коли почалися грози, подув вітер, піднялися хвилі і рушилися на будинки, то людина, яка збудувала дім на піску, побачила, що її будинок впав, і падіння його було велике. Але людина, яка побудувала дім на міцному фундаменті, побачила, що будинок витримав усі випробування часом.

В житті ви перенесете багато потрясінь: фінансові і духовні кризи, потрясіння у відносинах, здоров’ї і моралі. Може трапитись, що ви потрапите в самісінький землетрус у сімейному житті або кар’єрі. І якщо ваш фундамент не побудований міцно, не оснований на правді, то ви не встоїте, ваш дім почне кришитися і впаде.

І ви несете відповідальність не лише за будівництво свого власного життя і заснування його на Божій істині, але і за допомогу в цьому іншим людям. Ось чому я рекомендую інструменти, які допоможуть вистояти. І цими інструментами є глибоке щоденне вивчення Святого Письма. Чим глибше ми можемо зануритись в Слово Боже і покласти його в серця людей, тим краще.

Розпізнайте неправду

1 Ів. 4:1 каже: «Улюблені, не кожному духові вірте, але випробовуйте духів, чи від Бога вони, бо неправдивих пророків багато з’явилося в світ».
Я люблю Біблію! Іноді вона просто вражає своєю прямолінійністю, говорить про речі так, як є. І Біблія дуже прямолінійна, коли мова йде про лжевчення. Вона пропонує нам пізнати правду. І коли ми пізнали її, Біблія заохочує нас уникати обману і лженаук.

Це не означає, що ми маємо бути скептичними і цинічними. Цинізм побудований на образі, гіркоті і болеві. Проникливість, навпаки, побудована на любові та істині. Так пізнавайте істину, розпізнавайте неправду і стороніться її!

Змістіть увагу зі світу на Слово

В Біблії, Рим. 12:2, говориться: «І не вподіблюйтеся до світу цього…», це світська система цінностей – матеріалізм, гедонізм, індивідуалізм, секуляризм. І знову Біблія каже: «І не вподіблюйтеся до світу цього, але перемініться відновою вашого розуму…» Відновлення вашого розуму має змінити ваш світогляд, вашу систему переконань, «…щоб пізнати вам, що то є воля Божа, добро, приємність та досконалість…». Божа воля для вашого життя добра, приємна, вона досконала.

Мені подобається цей вірш в сучасному перекладі. Він каже: «Не підлаштовуйтесь під культуру, щоб підходити їй, не подумавши добре. Краще зосередьте свою увагу на Бозі. Тоді ви поміняєтеся зсередини… Культура, що навколо, постійно тягне вас вниз, на рівень незрілості. Бог же бере краще зі середини вас і формує вас зрілими і довершеними» (переклад з англійської).

Пр. 15:14 вчать: «Серце розумне шукає знання, а уста безумних глупоту пасуть». У вас є вибір, на чому будувати своє життя – на істині, чи на смітті. Те, що ви вкладете у свою свідомість, те і виллється у ваш стиль життя. Якщо ви хочете змінити своє життя, вам потрібно перестати вбирати сміття і почати вбирати істину.

Сучасний цілодобовий цикл новин виставляє важливим абсолютно все, хоч воно таким не є. Ви, напевно, можете прожити тиждень або два без новин і залишитеся живими. Але не зможете прожити і кількох днів без осягання Божої істини, якщо при цьому хочете зростати духовно.

Більше про те як Боже Слово може укріпити світогляд:

Ключ до радості – дивитися на все з Божої перспективи. А зробити це можливо лише тоді, коли наш світогляд буде оснований на біблійній істині.

Рік Уорен

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button