Актуальне

Як християнам долати стрес?

Формула подолання і перемоги над стресом для віруючої людини не складна, але й нелегка. Коли ми втрачаємо зосередженість на Богові, життя незабаром почне занурюватися в стрес, тривогу та занепокоєння.

Протягом мого життєвого шляху проходить кілька днів, щоб я не стикався з певним ступенем стресу. У деякі дні стрес є миттєвим і швидкоплинним, а в інші дні він переростає в повномасштабне занепокоєння, поки не завдає шкоди.

Мій стрес не тільки виникає хвилями інтенсивності, але й народжується в різних ситуаціях. Часто мій власний стрес спричинений фінансовими потребами або невиправданими очікуваннями оточуючих.

І, як і багато інших, усе більше й більше я виявляю, що поточні світові події та розбрат, розкол і ослаблення нашої власної американської культури спричиняють неочікуваний стрес у моєму житті, якого я ніколи раніше не відчував.

Незалежно від різноманітних унікальних обставин, які можуть нас стресувати щодня, є деякі факти, які є правдою кожного разу, коли людина відчуває стрес.

Ми більше зосереджуємося на проблемі, ніж на Богові

Одного разу я чув, як хтось сказав, що якщо ми дивимося на Бога через призму наших проблем, Бог виглядає дуже маленьким. Але якщо ми дивимося на наші проблеми через призму того, що ми знаємо як правдиве про Бога, то наші проблеми виглядають незначними.

Це дійсно пов’язано з фокусом. Коли я відчуваю стрес через щось, я повинен запитати: «Чи я більше зосереджений на очевидній перешкоді, яка стоїть переді мною, чи на силі Бога та Його вірності, про що свідчить Його слово?»

На сторінках Старого Завіту знайдено історію, яка чудово ілюструє цю істину. У 2 Царів 6 ми говоримо, що цар Араму «воював проти Ізраїлю» (ст. 8), але Ізраїль мав таємну зброю в особі пророка Єлисея.

Коли цар Араму робив стратегічний крок проти Ізраїлю, ГОСПОДЬ сповіщав про це Єлисея, а той, своєю чергою, повідомляв царя Ізраїлю.

Царю Араму було повідомлено, що «пророк, який є в Ізраїлі, говорить цареві Ізраїлю слова, які ти говориш у своїй спальні» (в.12).

Це дуже розчарувало царя Араму, і він вирішив усунути Єлисея. Коли було виявлено, що Єлисей був у місті Дотан, Біблія каже: «Він послав туди коней, колісниці та велике військо, і вони прийшли вночі й оточили місто» (в. 14).

Наступного ранку слуга Єлисея встав рано й побачив, що «військо з кіньми та колісницями отаборилися навколо міста» і в жаху закричав до Єлисея: «На жаль, пане мій! Що ми будемо робити?” (в.15).

Відповідь Єлисея дає нам вирішення багатьох наших власних стресів, з якими ми стикаємося щодня. Єлисей просто відповів: «Не бійся, бо тих, хто з нами, більше, ніж тих, хто з ними» (в.16).

Слуга, мабуть, засумнівався у тверезості пророка, оскільки, окрім двох, не вдалося знайти доказів того, що вони невдовзі будуть знищені. Яке графічне порівняння! Двоє чоловіків опиняються в однаковій скруті, але кожен дивиться на це по-різному.

Слуга переживає стрес, бо бачить лише впевненість у болі та смерті й не бачить очевидного шляху втечі. Єлисей, з іншого боку, бачить далі загрози моменту, щоб побачити Божу руку та участь у цей момент.

Уявіть, як змінився ракурс слуги, коли він відкрив очі, і він побачив, що гора була «повна коней і вогняних колісниць навколо Єлисея» (в.17).

Відповідь на наш стрес може не завжди прийти до нас на конях і вогняних колісницях, але цей принцип так само діє в нашому житті, як і у випадку слуги Єлисея.

Ми ніколи не бачимо всього того, що бачить Бог. Ми ніколи не маємо всієї інформації. Стрес виникає в нашому житті, коли ми робимо неправильні висновки про обставини, які склалися, на основі обмеженої інформації.

Іноді, можливо, нам потрібно молитися і просити Бога відкрити нам очі й дозволити нам побачити те, що можна побачити лише очима віри.

Лише тоді ми зможемо зосередитися на Богові, Його силі та Його доброті так, щоб ми могли відпочивати у вірності.

Ми зосереджуємось на небіблійному розумінні Бога

Ще одна причина стресу в житті віруючого полягає не лише в тому, що ми не зосереджені на Богові, а в тому, що ми зосереджені на небіблійному розумінні того, ким є Бог.

Якщо ми не обережні, ми віддаємо свою любов і вірність зміненій версії істинного Бога, якого ми переробили за власним образом.

Можливо, ми схильні до стресу через те, що Бог, якого ми створили, схожий на Бога, яким ми хотіли б бути, а не на Бога, яким Він є насправді, і, отже, Він не достатньо великий і не достатньо добрий, щоб зустріти нас у нашій боротьбі.

Очевидно, народ Ізраїлю був винний у тій самій помилці, коли став мішенню Божого різкого звинувачення проти них, коли Він сказав: «Ви думали, що я такий же, як ви» (Псалом 50:21).

У моєму віруючому житті не було жодної миті, щоб я сумнівався в Божій силі  чи  здатності щось зробити.

Моя боротьба завжди була викликана моєю власною невпевненістю в тому, що Бог захоче діяти від мого імені, що є нічим іншим, як огидною невірою в саму доброту Бога.

Якщо я чесний сам із собою, більшість, якщо не весь, стрес, який я переживаю, можна віднести до того, що я вважаю правдою щодо Бога. Якщо я не повністю переконаний, що Бог добрий, то у мене є законна причина відчувати глибокий жах щодня.

Але, на жаль, це не правдиве уявлення про Господа Бога. Бог оголосив про свій власний характер Мойсеєві, коли сказав: «Господь, Господь Бог, милосердний і милостивий, довготерпеливий, багатомилостивий та правдивий. . .” (Вихід 34:6).

Такою є природа нашого Бога, до якого псалмоспівець закликає нас «скуштувати й побачити, який добрий Господь. . .” (Псалом 34:8).

Часто я відчуваю, що, можливо, думав про мене Павло, коли він писав: “Чи ви легковажно думаєте про багатство Його доброти, толерантності та терпеливості, не знаючи, що доброта Бога веде вас до покаяння?” (Римлянам 2:4).

Як можна твердо вірити в ці реальні факти про характер і природу Бога і мати можливість наголошувати на будь-якій земній проблемі чи потребі?

Ісус говорив про ту саму правду, коли запитував: «Отож, коли ви, будучи злими, вмієте давати своїм дітям добрі дари, то наскільки більше ваш Небесний Отець дасть добра тим, хто просить у Нього?» (Матвія 7:11).

Що це означає?

Коли послідовник Христа перебуває в стані стресу або чимось стурбований, це вірна ознака того, що його уявлення про Бога надто обмежені або не сфокусовані, і необхідно вжити рішучих заходів, щоб виправити це смертоносне хибне уявлення.

Формула подолання і перемоги над стресом для віруючої людини не складна, але й нелегка.

Пророк Ісая нагадує нам: «Ти зберігай у цілковитому спокої того, чия думка зосереджена на Тобі, бо він на Тебе надіється» (Ісая 26:3), і Псалмоспівець проголошує подібну втіху, коли пише: «Коли мої тривожні думки множаться всередині мене, Твої розради тішать мою душу» (Псалом 94:19).

Моїм чотирьом наймолодшим дітям 17, 15 і двом 14 років. Через два-три роки я додам чотирьох водіїв-підлітків до свого страхового поліса.

Фраза «стежити за дорогою» стає часто повторюваним рядком у моєму щоденному лексиконі, але це важливе нагадування. Коли ми за кермом, наші руки завжди слідкуватимуть за очима.

Якщо наша зосередженість зміщується, те, чим ми керуємо, незабаром послідує, і результат може бути смертельним. Якщо мої духовні очі відволікаються від погляду на Христа в Його Слові, тоді є висока ймовірність того, що незабаром моє життя почне занурюватися в стрес, тривогу та занепокоєння.

Він добрий, добрий і присутній. Не дозволяйте турботам світу заглушити Слово і відвернути вашу увагу від Єдиного, Хто може заспокоїти вашу душу (Матвія 13:22).

Автор: Рік Кірбі

Джерело: christianity.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button