Важливе

Sola fide: тільки по вірі

Sola fide – вчення про те, що спасіння і виправдання грішник отримує тільки по вірі в Ісуса Христа як Господа і Спасителя, ніякі діла або заслуги людини не можуть бути умовою його спасіння.
Вчення Реформації про те, що тільки вірою людина отримує виправдання і прощення гріхів, з’явилося в результаті болісних пошуків Мартіна Лютера відповіді на питання про те, «як же грішна людина може спастися?».
Проводячи більшу частину часу у сповіданні своїх гріхів, Мартін все сильніше мучився докорами сумління, усвідомлюючи свою страшну зіпсованість і гріховність. Мартін Лютер розумів, що навіть за найменший гріх його чекає праведний Божий ггнів і осуд. Одного разу, вивчаючи Послання до римлян, Лютер звернув увагу на те, що в тексті «Правда бо Божа з’являється в ній з віри в віру, як написано: А праведний житиме вірою» (Рим.1:17), мова йде про те, що грішник «буде врятований тільки повною вірою в Бога». Пізніше у своїх працях Лютер напише: «Я раптом зрозумів, що справедливість Божа – це та праведність, якою, по Своїй благодаті і милості, Він виправдовує нас, якщо ми віримо. І тоді мені стало здаватися, що двері відкрилися, і я увійшов на небеса».
Принцип «тільки вірою» полягає в тому, що грішник отримує виправдання тільки по вірі в Ісуса Христа. Це означає, що через Ісуса Бог зараховує наверненому грішникові Свою праведність.
Необхідно відзначити, що праведність по вірі є виключно Божим даром. Віруюча людина приймає цей Божий дар і насолоджується праведністю в Господі.

Більше про спасіння тільки вірою:

Ніякий «розмір» гріхів не може бути більшим від Божої праведності. Прийняття доктрини виправдання по вірі дає серцю людини радість і втіху. Життя виправданого грішника тепер полягає не в тому, щоб «заслужити» або «відпрацювати» спасіння, а в тому, щоби присвятити себе на служіння Господу і принести добрі плоди віри. Думаю, що кожна відроджена людина може сказати разом із Лютером: «Віра дає мені Христа; любов, що виникає з віри, віддає мене всього моєму ближньому».

Андрій Гренок

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник та головний редактор "Слово про Слово", видання з християнським корінням. Служить пастором. Його особисте життя відзначається відданістю родині: він є люблячим чоловіком і батьком трьох дочок, що додає йому натхнення у професійній сфері.

Схожі статті

Одне повідомлення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button