Блог Себастьяна Тегзи

Що таке Різдво?

Що таке Різдво? Це історія ганьби, сорому й публічного осуду.

«Народження Ісуса Христа відбулося так: Марія, Його мати, була заручена з Йосифом; але, перед тим, як вони зійшлися, виявилося, що вона була вагітна від Святого Духа. Йосиф, її чоловік, бувши праведний і не бажавши її ославити, хотів тайкома її відпустити» (Мт.1:18-19).

Це історія розчарування, кризи, та болючих сумнівів.

«І от, коли він це задумав, ангел Господній з’явився йому уві сні й мовив: “Йосифе, сину Давида, не бійсь узяти Марію, твою жінку, бо те, що в ній зачалось, походить від Святого Духа”» (Мт.1:20).

Це історія пригноблених, які перебувають під гнітом імперіалізму та окупації.

«Тими днями вийшов наказ від кесаря Августа переписати всю землю. … Пішов також і Йосиф з Галилеї, з міста Назарету в Юдею, в місто Давида, що зветься Вифлеєм, бо він походив з дому й роду Давида, щоб записатися з Марією, зарученою своєю, що була вагітна» (Лк.2:1,4-5).

Схожі статті

Це історія знехтуваності, приниженого становища та неприйняття.

«І от коли вони були там, настав їй час родити, і вона породила свого Сина первородного, сповила Його та поклала в ясла, бо не було їм місця в гостинній кімнаті» (Лк.2:6-7).

Це історія терору, нечуваної жорстокості та тиранії.

«Тоді Ірод, побачивши, що мудреці з нього насміялись, розлютився вельми й послав повбивати у Вифлеємі й по всій його окрузі всіх дітей, що мали менше, ніж два роки, згідно з часом, що пильно вивідав був від мудреців» (Мт.2:16).

Це історія біженства, вимушеного переміщення та еміграції.

«Ангел Господній з’явився вві сні Йосифові й каже: “Устань, візьми дитятко і Його матір, і втікай в Єгипет, і перебудь там, поки я тобі не скажу, бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб Його вбити.” Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет, де перебув до смерти Ірода» (Мт.2:13-15).

Так, безумовно, Різдво це також історія про велику радість, про ніжне Немовлятко, про світло серед темряви, про нечувані чудеса та дивні Божі порятунки тих, хто на Нього уповає. Однак, ніколи не треба забувати, що Різдво − це прихід найчистішої Любові в наш реальний, брудний, поламаний світ. І зіткнення цих двох надзвичайно контрастних світів у будь-якій точці неминуче провокує конфлікт, який називається одним словом − хрест. Він є на кожній сторінці Нового Завіту, в кожному рядку, в кожному слові Євангелія. Милість і суд, святість і гріх, світло і темрява, любов і підлість, благодать і жорстокість, віра і твердосердя. Все дуже по-справжньому. Як і повинно бути, коли ми хочемо мати справу з істиною, себто з історією, яка глибоко залучає в себе і нас.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button