Актуальне

Подолайте свій страх перед майбутнім

Страх перед майбутнім – відомий також як тривожне передчуття – є однією з найпоширеніших проблем у західному світі, від якої страждають як молоді, так і літні люди. Цей страх проявляється по-різному, включаючи проблеми з концентрацією уваги, зниження мотивації, низький рівень енергії, високий кров’яний тиск та безсоння.

Можливо, ви відчуваєте його саме зараз. Ви дивитеся на свій календар та списки справ на найближчі кілька місяців, і розумієте, що перед вами гори. Можливо, ви думаєте про конфлікт у стосунках, який незабаром розгориться. Ваше серцебиття частішає, коли ви обмірковуєте величезну кількість можливих наслідків. Можливо, на горизонті маячать великі зміни у житті – переїзд, нова робота, від’їзд дитини до коледжу – і це не дає вам спати ночами.

Крім фізичних наслідків, страх перед майбутнім руйнує наше духовне життя, заповнюючи наш час застійним занепокоєнням, тоді як воно могло бути наповнене духовною життєвою силою та зростанням. Як зауважила Коррі тен Бум, «занепокоєння не позбавляє завтрашній день від смутку. Воно позбавляє сьогоднішній день його сили».

Що ми можемо зробити, коли виявляємось паралізованими передчуттям біди?

Битва розуму

Псалом 64:2 — це молитва, яку нам усім необхідно пам’ятати: «…Боже… від страху ворожого душу мою хорони!».

Більшість нашого життя проходить не у боротьбі з ворогами, а лише у страху перед ними. Часто наші найглибші тривоги пов’язані не з чимось у минулому або навіть не з чимось у теперішньому, а з чимось у майбутньому. Думка про те, що може статися. Щось гіпотетичне у нашій свідомості.

Боячись того, що може статися завтра, ми втрачаємо радість у сьогоденні.

Однак ми покликані ховатися в Богові не тільки тоді, коли настане майбутнє, але й зараз, коли ми боїмося майбутнього (Псалом 64:11). Як пише Павло до коринтян, ми повинні взяти всяку думку в полон, щоб слухатися Христа (2 Послання до Коринтян 10:5).

Якщо ми не візьмемо своїх думок у полон, вони візьмуть нас у полон. А це саме те, що хоче ворог. Він хоче, щоб вами керувало занепокоєння, і щоб ви були у полоні своїх страхів. Сатана хоче подвійного удару. Він хоче, щоб ви жили в розпачі, поки ви у випробуваннях, і жили з жахом, поки їх немає. Поки диявол може тримати вас з жахом чи розпачем, він може утримувати вас від радості.

На щастя, ми маємо захист від обох видів атак. Божий притулок простягається не лише на полі бою, а й у казармі, де часто відбувається битва розуму.

Поневолення думок

Головний спосіб взяти думки в полон – не придушувати їх чи відвертатися від них, а інформувати їх, особливо Божими обітницями.

Є багато обітниць, до яких ми можемо звернутися у нашому занепокоєнні, але одна з найважливіших (і часто повторюваних) – це Божа обітниця про щоденне забезпечення (Вихід 16:4; Плач Єремії 3:23; Євангеліє від Матвія 6:11, 34; 2 Послання до Коринтян 4:16; Послання до Євреїв 3:13).

Будьте уважні, щоб не пропустити час, що міститься в цій обітниці. Якщо зараз ви не відчуваєте сил впоратися з тим, що відбудеться завтра, не дивуйтеся! Бог не дав вам сьогодні сили, які вам потрібні на все життя. Він не обіцяє цього.

Але Бог обіцяє дати вам сьогодні благодать, необхідну для сьогоднішнього дня, і обіцяє дати вам завтра благодать, необхідну для завтрашнього дня.

Наша місія ясна: живи для Бога сьогодні, довір Богові завтра. Єдине, що точно відомо про завтрашній день, це те, що Бог дасть вам свіжу милість для нього (Плач Єремії 3:23).

Вища надія

Ми можемо мати надію не тому, що знаємо майбутнє, а тому, що знаємо характер та обітниці Бога.

Наша головна надія не в нашій здатності розгадати майбутнє; наша головна надія – на Бога, Який тримає майбутнє у Своїх суверенних і люблячих руках. Бог за вас (Послання до Римлян 8:31), у Нього добрі плани для вас (Послання до Римлян 8:28; Послання до Ефесян 2:10), Він ніколи не залишить вас (Послання до Євреїв 13:5), і Він не зупиниться ні перед чим, щоб позбавити вас від ваших ворогів (Послання до Римлян 8:32). Давайте ж сьогодні довіримося Йому!

Молитва: Небесний Батьку, пробач мені за незліченний годинник, який я витратив на непотрібне занепокоєння про майбутнє (Євангеліє від Матвія 6:34). Допоможи мені довіритися Твоєму мудрому правлінню і серцю, що любить, коли виникають страхи про майбутнє. Будь якорем для моєї душі, коли хвилі життя загрожують перекинути мене (Послання до Євреїв 6:13). Дякую Тобі за Твою присутність, Твої обітниці та спасіння – дай мені сьогодні відпочити в них. В ім’я Христа, амінь.

Автор: Блейк Глоссон

Джерело: ieshua.org з посиланням на thegospelcoalition.org та hristiane.ru

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Євген Коновальчук

Новинний редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Студент Запорізької Біблійної Семінарії. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті "Журналістика", спеціальність "Видавнича справа та редагування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button