Для життя

Невпинний діалог

Я пишу цю статтю далеко від дому. Зима. Усамітнений будиночок в горах. Щовечора розмовляю по телефону з дружиною. Ми говоримо про все, що сталося за день. Я розповідаю Жані, скільки написав і що заважало мені писати…

Звітую, що їв на обід. Вона розповідає, як бореться з простудою, про листи, які прийшли на моє ім’я, і про те, кого з сусідів зустріла на шляху до поштової скриньки. Ми обговорюємо погоду, політику, новини з життя родичів, заходи, які нам потрібно буде відвідати. Загалом, разом роздумуємо про вчорашній день, і деякі події постають перед нами у новому світлі.

Те, що я описав, дивним способом схоже на молитву. Стародавнє визначення, яке приписують Клименту Олександрійському, гласить: «Молитва – спілкування з Богом». Мені подобається ця думка. Таке визначення включає всі малі «богоявлення», які супроводжували мене сьогодні: сіра лисиця, яка промайнула за поворотом лижні, рожевий відблиск гірських вершин на заході, зустріч зі старим другом у магазині. Включаючи ці події у свою молитву, я продовжую їхню дію, насолоджуюся ними, щоб вони не дуже швидко перекочували в тайники пам’яті і не загубилися в них.

«Молитва дозволяє винести з побаченого нами максимум можливого, – пише Алан Екклстоун, англійський священик, відомий своїми працями про молитву. – Ви роздумуєте про те, що сталося так, ніби вертите в руках подарунок. Намагаєтеся зрозуміти, як те, що сталося, пов’язане з минулим і як воно вплине на майбутнє. Роздумуєте про те, які можливості воно перед вами відкриває. Тобто, витягуєте на світ Божий все, що сховане у цій події». Жана розділила зі мною враження, про які почула у моїй розповіді, під час телефонної розмови. А Бог же завжди зі мною…

З іншого боку, повноцінне спілкування з Богом не можливе без виливання Йому горя і відчаю. У фільмі «Скрипаль на даху» молочник Тевьє постійно веде діалог з Богом, дякує за все хороше, скаржиться, коли стається погане. Ось він понуро бреде по дорозі поруч зі своєю травмованою конякою . «Я можу зрозуміти, –  каже він Богу, –  якщо Ти караєш мене справедливо. Чи караєш мою дружину. Її то є за що карати – вона дуже багато теревенить. Можу зрозуміти, якщо ти караєш мою дочку: вона хоче піти з дому і вийти заміж за гоя (гой – людина, яка сповідує будь-яку релігію, крім юдейської). Але ніяк не розумію: що Ти маєш проти мого коня?!»

Ісус дає приклад молитовного життя, суть якого – підтримка дружніх стосунків із Богом. У Старому Завіті є багато прекрасних молитов, більша частина яких походила з уст царів чи пророків: євреям було характерно на розспів повторювати молитву за ведучим. У Псалтирі є особливі вказівки, як потрібно виконувати окремі псалми під час богослужіння – але про особисту молитву не сказано нічого. Деякі богослови вважають, що Ісус був першовідкривачем особистої молитви. Ніхто зі старозавітних персонажів не використовував таке звернення до Бога, як «Отець». Проте у промовах Христа воно зустрічається сто сімдесят разів. Він залишив нам зразок молитви, у якій мова йде про насущне: виконання волі Божої, їжу, борги, прощення, спокуси. Його власні молитви – приклад щирості і безпосередності. Його учні, які і самі не були новачками в молитві, не могли зрозуміти особливості молитов Ісуса.

Для Христа молитися було так само природньо, як дихати. Однак для нас, Його послідовників, це не так. Ісус у молитві відновлював сили, а для мене молитва – важка праця. Я дуже стараюся відноситись до молитви як до діалогу, а не монологу. Але як підтримувати живе спілкування з Богом, якщо Він, як правило, не відповідає зрозумілими, звичними для людського вуха словами? Коли ми з дружиною обговорюємо по телефону минулий день, вона сміється разом зі мною, або співчуває мені. Бог цього не робить – або робить так, що я не в стані сприйняти Його реакцію.

Для вправ у молитві я читаю Псалми, читаю молитви Ісуса і Його учнів. Паралельно починаю бачити неосяжність Божих шляхів: Його дивну прихильність до  запальних, бунтівливих людей, Його схильність піддавати нашу віру випробуванням, Його довготерпіння, скромність і незбагнену повагу до свободи волі людини. Ще я зрозумів, що ми по-різному використовуємо владу і по-різному сприймаємо час. І врешті, Богу не потрібно нікому нічого доводити.

Починаючи молитися, спочатку, як правило, не знаю, що казати і говорю з натугою. Бо по добрій волі розповідаю Богу те, що Він – Всезнаючий – вже знає. Переконую себе, що Бог прислухається до моїх молитов; з часом я навчився у це вірити. Розумію, що Богу, як і більшості з нас, важливо, щоб Його любили, поважали, вірили в Нього і довіряли Йому.

Наполегливо продовжуючи молитися, я став відчувати свого Співрозмовника, відчувати Його як якесь моє «друге я», яке викладає позицію Бога. Коли прагну помсти, «друге я» нагадує мені про прощення. Коли мене охоплюють егоїстичні бажання, «двійник» повідомляє мені про потреби інших людей. Я раптом усвідомлюю, що веду внутрішній діалог, але не зі самим собою. Це Божий Дух молиться в мені і доносить до мене волю Отця!

Більше про спілкування з Богом і молитву:

Мати Тереза, наша сучасниця, яка по-справжньому вміла молитися, писала: «Мій секрет дуже простий – я молюсь».

Молитва – це просто розмова з Богом.

Він говорить – ми слухаємо.

Ми говоримо – Він слухає.

Ми – співрозмовники, які говорять і слухають один одного.

Я вчуся розмовляти з Богом, і кінця цьому навчанню не буде, бо ми – нерівні партнери. Визнаючи нашу нерівність, я схиляюся перед Ним – і лише тоді здобуваю здатність Його чути. Не дивлячись на різницю між нами, я прагну до Бога – і  лише тоді відкриваються мої вуста, а за ними і серце.

Пилип Янсі (Уривок з книги «Молитва»)

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button