Для життя

Молитва Господня призначена для того, щоб нею жити

Учні Ісуса ставили багато поганих запитань під час свого перебування з ним: «Господи, чи хочеш, щоб ми сказали, щоб вогонь зійшов з неба і пожер їх?» (Луки 9:54). Але іноді вони розуміли правильно: «Навчи нас молитися», — просили вони (Луки 11:1). Наш Господь, мабуть, сяяв від радості від можливості навчити своїх улюблених друзів, як насолоджуватися спілкуванням з Батьком.

Отже, зі своїми учнями та нетерпимою юрбою одного дня на схилі гори Ісус навчив їх молитися. Слова, наведені в Євангелії від Луки 11:2–4, є одними з найвідоміших, коли-небудь сказаних: «Отче наш, що є на небесах…»

Слова короткі й легко читаються дитиною, але нехай вас не вводить в оману стислість чи звичність молитви. Господню молитву справедливо вважають найважливішою молитвою для християн, але це дещо більше. Дж. І. Пакер цитує Тертулліана, який назвав це «коротким викладом Євангелія», і Томаса Уатсона, який назвав це «тілом божества». Сам Пакер сказав, що Господня молитва є «ключем до всього життя», додавши: «Ніде так зрозуміло, що означає бути християнином, як тут».

Молитва Господня – це не просто молитва; це бачення життя в царстві Христа, що гряде. Це визнання несправедливості, голоду та зла цього зруйнованого світу. Це заява про віру, заклик до поклоніння та бойовий клич. Це сміливе благання про божественну славу, соціальне оновлення та прихід небес на землю.

Молитва Господня – це не просто молитва; це бачення життя в царстві Христа, що гряде.

І тому молитва Господня не призначена лише для того, щоб нею молитися; вона призначена для того, щоб її прожити.

Якщо ми молимось щиро, ми будемо спонукані прийняти дитячу залежність, щире поклоніння, любов одне до одного та участь у Божій місії.

Наша позиція − дитяча залежність

У розповіді від Матвія 6 Ісус починає не з того, як молитися, а як не молитися. Ісус протиставляє два способи підходу до молитви. Один — це позиція перформативної духовності — здійснення релігійної діяльності, щоб бути поміченим Богом та іншими. Другий підхід — це дитяча залежність — визнання нашої цілковитої довіри до нашого Небесного Батька.

Проте Господня молитва має сенс лише в контексті дитячої віри та залежності. Ми визнаємо, що ми живемо в Божому царстві, а не в нашому. Ми смиренно просимо щоденного забезпечення, знаючи, що ми не можемо забезпечити своє виживання та процвітання без Нього. Ми благаємо прощення, захисту та визволення, так само як маленька дитина просить допомоги та безпеки, коли лягає спати ввечері.

Немає способу чесно жити Господньою молитвою, і не бачити, що ми голодні, нужденні діти біля ніг доброго і люблячого Отця.

Наша мета − щире поклоніння

Молитва Господня – це Ісусів псалом. Він відповідає структурі та плину багатьох псалмів, включно з елементами хвали, плачу, благання (молитва за власні потреби) та заступництва (молитва за інших). Вона запрошує нас вийти з егоцентризму до життя щирого поклоніння.

Молитися «нехай святиться ім’я Твоє» означає наближатися до Бога не лише як до Батька, але також як до Господа та Царя. Ісус запрошує нас молитися і жити в стані щирого поклоніння, ходити перед Богом щиро, постійно і з нерозділеним серцем. Щиросерде поклоніння (Пс. 86:11) є протиотрутою від ідолопоклонства (Вих. 34:11–17), жадібності (Мт. 6:19–21), відходу від першої любові (Об. 2:4).

Молитися «нехай святиться ім’я Твоє» означає зосередити своє життя на Ісусі та Його вічному царстві. Це відмова жити заради похвали, яка приходить від інших. Це відмова від потреби бути популярним або робити грандіозні речі, щоб створити своє ім’я. Це полягає в тому, щоб повністю віддати своє єство Богові та відкрити справжню радість і мир, які приходять у повному підпорядкуванні Йому.

Наші стосунки − любов один до одного

Непомітна і прекрасна властивість молитви «Отче наш» полягає в тому, що в ній не використовуються займенники в однині. Немає «я» чи «мене». Натомість Ісус пропонує нам молитися із загальними займенниками «нас», «ми» та «наш».

Молитва Господня змінює наше індивідуалістичне ставлення і допомагає нам визнати та відчути, наскільки ми взаємопов’язані з церквою. Переносячи наші молитви з окремих на спільні, Ісус нагадує нам про другу велику заповідь − любити свого ближнього, як самого себе (Мт. 22:39), і Його так звану нову заповідь, любити один одного (Ів. 13:34–35).

Молитва Господня змінює наше індивідуалістичне ставлення і допомагає нам визнати та відчути, наскільки ми взаємопов’язані з церквою.

Молитва Господня наближує нас до практичних потреб наших братів і сестер. Молитися про хліб насущний означає ототожнювати себе з одновірцями, яким бракує ресурсів, миру та надії. Молитися про прощення означає визнати, що ми часто погано ставимося один до одного і повинні повертатися одне до одного знову і знову, щоб прощати й виривати потворні бур’яни гіркоти.

Щиро молитися Господньою молитвою означає спонукати любити один одного швидко і всебічно.

Наша місія − Участь у Божій роботі

Зрештою, ми не можемо молитися Господньою молитвою, не ступаючи в наш розбитий світ як учні Ісуса. Молитва Господня дає нам силу брати участь у роботі Ісуса та виконувати місію Бога у світі. Ми не просто молимося, щоб Боже ім’я освятилося, або щоб Його царство прийшло лише в церкві, але «на землі, як на небі». Подібно до того, як ці слова спонукають нас любити один одного в церкві, вони також закликають нас ділитися любов’ю Христа з тими, хто не є церквою.

Молитися «хліб наш насущний дай нам сьогодні» означає ототожнювати себе з голодом (фізичним і духовним) людей у ​​всьому світі, щоб спонукати нас нагодувати голодних і боротися проти глобальної бідності. Молитися про прощення («прости нам провини наші») і про пробачення («як і ми прощаємо винуватцям нашим») означає, що нам часто доведеться шукати прощення у наших сусідів і колег. Молитва «визволи нас від лукавого» спонукає нас працювати над визволенням інших від жорстоких і несправедливих планів Злого.

Молитися і жити Господньою молитвою означає виконувати місію, про яку Христос молився за нас на Таємній Вечері: «Як на світ Ти послав Мене, так і Я на світ послав їх» (Ів. 17:18).

Як сказав Фредерік Бюхнер,

«Ми робимо добре, якщо не молимося Господньою молитвою легковажно. Потрібна мужність, щоб взагалі молитися. Сказати ці слова означає запросити тигра з клітки, вивільнити силу, яка робить атомну енергію схожою на теплий вітерець».

Бюхнер нагадує нам, що Господня молитва – це пісня обіцянки, яка одного дня сповниться. Одного разу на землі буде так, як на небі. Все буде добре. А поки ми молимося.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!