Варто замислитись

Каїн, Авель і небезпека неправильного тлумачення Божого Слова

У Книзі Буття 3 Адам і Єва грішать, тому що вирішують довіряти слову змія, а не слову Бога. Цей же гріх продовжується в Буття 4, але дещо іншим чином за лаштунками.

Якщо ми уважно прочитаємо, то побачимо, що гріхи з Буття 4 були через неправильне поводження з Божим словом, яке мало місце в Буття 4:1.

Набутий проти нікчемного

Після того, як Адам і Єва повстають проти Бога, Він виголошує суд над змієм: «І Я покладу ворожнечу між тобою й між жінкою, між насінням твоїм і насінням її. Воно зітре тобі голову, а ти будеш жалити його в п’яту» (Бут. 3:15).

Уявіть собі, що Єва чує ці слова й озирається навколо Едему. Не бачивши інших жінок, що вона могла б припустити? Що обіцяне «насіння жінки» є обіцянкою їй. Вона народить сина, він розчавить змія, і вона знову потрапить у рай.

Справді, саме так Єва розуміє Божу обіцянку в Буття 4:1. Вона має сина і дає йому ім’я Каїн, пояснюючи: «Набула чоловіка від Господа». Ім’я Каїн звучить схоже на єврейське слово «я отримав» — його буквально називають «той, кого я отримав». Хвилювання Єви очевидне: Каїн, цей «набутий», є насінням, яке Бог обіцяв.

Незабаром в Адама та Єви народився другий син і назвали його Авель (Бут. 4:2). Цього разу у Єви менше ентузіазму, навіть не пояснює, чому вона обрала таке ім’я. Однак Святе Письмо пояснює це. У Екклезіаста «Авель» є найпопулярнішим словом у книзі; це перекладається як «марнота». Єва вже має свого «набутого», який розчавить змія і поверне її в рай, то чому Бог дав їй ще одного сина? Авель здається марним. Він «зайвий».

Єва вже має свого «набутого», який розчавить змія і поверне її в рай, то чому Бог дав їй ще одного сина? Авель здається безглуздим. Він «зайвий».

Що б ці імена зробили для психіки цих двох хлопчиків? Кожен раз, коли хтось кличе Каїна, він чує, як вони співають йому хвалу. Він — Божий дар світу, Той, Хто очистить творіння від змія. Авель, навпаки, не чує нічого, крім негативу: на відміну від брата, він непотрібний. (Дякую К. Джадсону Девісу, професору івриту в Брайанському коледжі, за роз’яснення значення цих імен).

Цей розрив характерів проявляється, коли брати приносять свої жертви. У Буття 3:21 Бог дав парадигму жертвоприношення, вбив тварину, щоб покрити сором Адама та Єви. Жертвоприношення тварин криваві, брудні й смердючі, а зарозумілих людей не завжди тягне до роботи. Звичайно, Каїн вибирає жертвувати по-своєму, а не наслідуючи приклад Бога, як це робить Авель. Це принцип, який пізніше кристалізує Біблія: Бог протистоїть гордим, але дає благодать смиренним (Якова 4:6). Відмова завдає шкоди гордості Каїна, і зрештою його зарозумілість призводить його до вбивства (Бут. 4:8) і відступництва (Бут. 4:17 ; пор. 1 Івана 3:12 ; Юди 11).

Гріх, який стоїть за гріхами Каїна

Зарозумілість, гнів і відступництво Каїна є найбільш помітними, але за ними ховається ще один гріх. Фактично, головний гріх Буття 4 такий самий, як і Буття 3. В обох розділах Божий народ не прислухається до Його слів.

У Книзі Буття 3 Єву обманом примушують не довіряти Божому слову (Бут. 3:1–7). У Книзі Буття 4 вона довіряє Божій обітниці, але неправильно її тлумачить і застосовує. Вона думає, що обіцянка належить до неї буквально і буде виконана досить швидко. Її помилкові переконання в Божому слові змушують її давати своїм синам жахливі імена (і, можливо, погано виховувати їх). Це, своєю чергою, розвиває зарозумілість Каїна, яка завершується гнівом, вбивством і відступництвом. Але все це випливало з неправильного поводження з Божим словом.

Головний гріх розділу 4 такий самий, як і у розділі 3. В обох випадках Божий народ не прислухається до Божих слів.

Коли я зустрічаюся з Буття 3–4, я змушений поміркувати про своє ставлення до Божого слова. Буття 3 спонукає мене запитати, чи довіряю я Божому слову як своєму найвищому авторитету; Буття 4 спонукає мене запитати, чи дотримуюся я наказу Павла: «Силкуйся поставити себе перед Богом гідним, працівником бездоганним, що вірно навчає науки правди» (2 Тим. 2:15). Над хорошими інтерпретаціями варто попотіти, тому що погані інтерпретації можуть мати катастрофічні наслідки. З Божої ласки, не кожне неправильне тлумачення призводить до таких жахливих обставин. І все-таки неправильно поводитися з Божими словами в будь-якому разі небезпечно. Чи намагаюся я розуміти й викладати Святе Письмо з максимальною точністю, чи я дозволив собі стати лінивим — і таким чином почав віддалятися (Євр. 2:1)?

Наш кращий брат

У Буття 4, хоча кров Авеля закликає до помсти з землі (вірш 10), Бог все ще виявляє милосердя до Каїна (вірші 15–16).

Пізніше автор Послання до Євреїв підхоплює це, навчаючи, що «кров пролита Ісусом… говорить краще за кров Авеля» (Євр. 12:24). Якщо Бог бажає виявити милосердя Каїну, коли кров Авеля волає про помсту, наскільки більше Він має бути готовий виявити милосердя до нас, коли кров Ісуса закликає до прощення (Луки 23:34)?

Своїм гріхом ми, як Каїн, вбили нашого «брата» (Євр. 2:11). Але Христос прийшов саме з цією метою: щоб бути розбитим заради нас і для нашого спасіння (Іс. 53:4). Він є справжнім насінням жінки, яке розтрощило голову змія, і тепер усі грішники запрошені прийти до нього з великою радістю (Євр. 12:22–24).

Автор: Джексон Гравітт

Джерело: thegospelcoalition.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!