Блог Андрія Савича

Як очиститися від гріхів на Водохреще?

Вода з річки, навіть дуже холодна з ополонки, не змиває ніяких гріхів. Навіть вода Йордану нічого не змиває. Єдина вода, яка може говорити про очищення душі від гріхів – це щирі сльози покаяння перед Богом. Омиває душу від гріхів зовсім не вода, а кров. “…все за Законом очищається кров’ю, і без пролиття крові немає прощення” (Євреїв 9:22).
Саме тому ще в старозавітні часи за гріхи людей священники приносили в жертву тварин, але цього було недостатньо, оскільки «…неможливо, щоб кров телят і козлів усувала гріхи» (Євреїв 10:4). Гріх проти святого, вічного і нескінченного Бога вимагає святої, досконалої й нескінченної жертви. Саме тому на землю приходив вічний і досконалий Син Божий, Який у ніч перед розп’яттям взяв чашу вина і сказав: «Ця чаша – Новий Завіт у Моїй крові, яка за вас проливається» (Луки 22:20). Вино в чаші символізувало кров Христа, що мала пролитися за всіх, хто коли-небудь повірив чи повірить у Нього. Проливши Свою кров на хресті, Ісус покінчив зі старою вимогою Закону щодо постійних жертв тварин. На хресті Ісус сказав – «Звершилося!» (Івана 19:30), Він мав на увазі саме те, що назавжди “здійснив вічне викуплення” за нас ставши досконалою жертвою за гріхи людства (Євреїв 9:12).
Кров Христа не тільки викупила віруючих від гріха та вічного покарання, але вона «очистить наше сумління від мертвих діл, щоб ми служили Живому Богові!» (Євреїв 9:14). Це означає, що ми вільні не лише від жертвоприношень, які непотрібні для отримання спасіння, але й від марних і непродуктивних справ плоті, щоб догодити Богові (наприклад купання в ополонці з метою освячення).

Саме за це докоряв Господь Ізраїльський народ свого часу – за мертву релігійну обрядовість, за відсутність сердечного покаяння, яке б проявлялося в ділах милосердя і закликав прийти до Нього за очищенням душі.
«…усі ваші свята ненавидить душа Моя їх: вони стали Мені тягарем, Я змучений зносити їх… Коли ж руки свої простягаєте, Я мружу від вас Свої очі! Навіть коли ви молитву примножуєте, Я не слухаю вас, ваші руки наповнені кров’ю… Умийтесь, очистьте себе! Відкиньте зло ваших учинків із-перед очей Моїх, перестаньте чинити лихе! Навчіться чинити добро, правосуддя жадайте, карайте грабіжника, дайте суд сироті, за вдову заступайтесь! Прийдіть, і будемо правуватися, говорить Господь: коли ваші гріхи будуть як кармазин, стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, то стануть мов вовна вони!» Ісая‬ ‭1:14-18‬
Коли читаєш цей текст, то серце щемить у грудях, бо таке враження, що це про наш український народ написано.
Хочеться сказати: «Схаменіться люди, не надавайте купанню в ополонці якогось сакрального значення – це лише хороша практика загартовування. Воно не додає вам святості, не робить вас більш духовними, віруючими чи чистішими від гріха»
ЖОДНА ВОДА З ЖОДНОГО СТАВКА НЕ ОМИВАЄ ЖОДНОГО ГРІХА. За очищенням від гріхів слід йти до Єдиного, Хто може це вам дарувати – в щирій молитві покаяння до Ісуса Христа.
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Андрій Савич

Пастор церкви «Голгофа» м. Луцьк. Одружений, батько трьох дітей Магістрант програми «Біблійна душеопіка» КБС.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button