Для життя

Що було б, якби Христос не воскрес?

Біля 2000 років тому, в далекій стародавній Палестині, Ісус Христос помер на Голгофському хресті. Його бездиханне тіло зняли, загорнули в плащаницю і поклали в печеру, приваливши великим каменем. Учні Христа, розбиті і розчаровані, зібрались разом в домі «через страх Юдеїв», бо не знали, як тепер може скластися їхнє життя. Раптом прибігає група жінок, піднесених і схвильованих. Ледве переступивши поріг дому і перевівши дихання, вони вигукнули гучним голосом: Христос Воскрес!

«Коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь наша даремна, даремна також віра ваша! Ми знайшлися б тоді неправдивими свідками Божими, бо про Бога ми свідчили, що воскресив Він Христа, Якого Він не воскресив, якщо не воскресають померлі» (1 Коринтян 15:14-15, 20).

У цьому уривку апостол Павло робить нереальне припущення: «Коли ж бо Христос не воскрес», то що було б з нами? Він говорить, що, якщо б Христос не воскрес, то апостоли були б лжесвідками, а також деякі пророки Старого Заповіту, які стверджували про життя і смерть Месії.

За 700 років до народження Христа пророк Ісая описав у 53 розділі своєї книги про те, як народиться Христос, як буде жити, як помре і що Він воскресне з мертвих. Цей опис настільки детальний, що раніше деякі критики думали, що це була пізніша вставка християн. Допоки в 1947 році була знайдена стародавня бібліотека в районі Мертвого моря і Кумранські свитки. Серед них знайшли і книгу пророка Ісаї. Коли почали її досліджувати, то, на превеликий подив критиків, знайшли в ній той 53 розділ з тим самим змістом, який ми маємо тепер в Біблії.

Також у Старому Заповіті знаходимо біля 300 пророцтв про Ісуса Христа та Його воскресіння. Наприклад, в книзі пророка Захарія: «І будуть дивитись на Мене, Кого прокололи, і будуть за Ним голосити, як голоситься за одинцем, і гірко заплачуть за Ним, як плачуть за первенцем» (Захарія 12:10).

Не тільки пророки свідчили про Месію, але і Сам Ісус говорив про Свою смерть і воскресіння з мертвих: «Побажавши ж піти до Єрусалиму, Ісус взяв осібно Дванадцятьох, і на дорозі їм сповістив: Оце в Єрусалим ми йдемо, і первосвященикам і книжникам виданий буде Син Людський, і засудять на смерть Його… І поганам Його вони видадуть на наругу та на катування, і на розп’яття, але третього дня Він воскресне!» (Матвія 20: 17-19).

За день до смерті Ісус знову попереджає учнів про Свою смерть і майбутнє воскресіння. І якщо учні призабули про Його слова, то вороги – ні. Книжники та фарисеї прийшли до римського прокуратора Пилата і попросили, щоб він опечатав гріб та поставив сторожу. Вони розповіли йому, що при житті Ісус говорив, що воскресне.

Також і самі Ангели свідчили про воскресіння Христа: «А дня першого в тижні прийшли вони рано вранці до гробу, несучи наготовані пахощі, та й застали, що камінь від гробу відвалений був. А ввійшовши, вони не знайшли тіла Господа Ісуса. І сталось, як безрадні були вони в цім, ось два мужі в одежах блискучих з’явились при них. А коли налякались вони й посхиляли обличчя додолу, ті сказали до них: Чого ви шукаєте Живого між мертвими? Нема Його тут, бо воскрес!» (Луки 24:1-6).

Після Свого воскресіння Ісус явився жінкам, потім Своїм учням, Петру, Якову, Хомі, 12 апостолам, а потім – 500 людям одночасно. Про це згадує апостол Павло у своїх посланнях. Стародавні історики (Тацит, Пліній, Йосип Флавій) також свідчать про воскресіння: вони не були християнами, але їм довелось записати у своїх літописах про воскресіння, бо це був загальновідомий факт.

І ось, якщо б Христос не воскрес, тоді всі ці свідки стали би лжесвідками. Далі апостол говорить, що якщо Христос не воскрес, то і проповідь є марною. Тобто, не було б ні християнства, ні церкви, ні Біблії, ні проповідей і мільйонів книг про Христа. Не було б каяття і навернення грішників.

Ще апостол говорить, що була би марною і наша віра… Для чого вірити, у що вірити, якщо Той, Хто називав Себе Сином Божим – мертвий? Та основою нашої віри є воскресіння Ісуса Христа і надія на вічність з Богом.

Якщо б Христос  не воскрес і залишився у гробі, то не було б сенсу життя: їж, пий, веселися, бо завтра помреш. І людина нічим би не відрізнялася від тварин. Та навернення грішників до Бога у всьому світі та зміна їх поведінки свідчать про сенс життя: про воскресіння Спасителя.

Один індус-християнин, розповідаючи своє свідоцтво, сказав: «Моє життя було великою ямою і я знаходився на дні. І ось, повз неї проходив Магомет, глянув на мене і сказав: «Якщо б ти виконував моє вчення, ти б ніколи не потрапив би до ями», і пішов далі. Потім проходив Будда, він глянув і сказав: «Якщо ти будеш виконувати моє вчення, то, можливо, в наступному житті ти зможеш вибратися», і також пішов далі. Потім підійшов Христос. Він не сказав нічого, а просто подав руку і витягнув мене».

Якщо б Христос не воскрес, то християнство, можливо, стало б релігією самовдосконалення, подібно до багатьох релігій світу. Лідери світових релігій також вели моральне життя, навчали як правильно жити та думати, здійснювали дива, зцілювали. Але всі вони померли, і нам відомі їх могили.

Більше про воскресіння Христа:

Христос – воскрес! Він єдиний, Хто помер замість грішників усього світу і Він єдиний – Хто воскрес і воскресіння Якого має так багато свідків. Право, етика, медицина, освіта, наука, – усе це, що маємо навколо себе і до чого звикли, породжене християнством. Християнство ж «виросло» з воскресіння Сина Божого.

Христос – живий! Багато людей і досі надіються на себе. І все – марно. А вихід так близько – в довірі свого життя Спасителю Христу.

«Промовляє до нього Ісус: Я дорога, і правда, і життя. До Отця не приходить ніхто, якщо не через Мене» (Івана 14:6).

Олександр Кумраєв 

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button