Блог Себастьяна Тегзи

Хибне богослов’я

Я намагаюсь не писати категорично, але цього разу дозволю собі це, бо справа серйозна. Богослов’я – це передусім вчення про Бога. В цьому сенсі воно має вкрай важливе значення. І від цього великою мірою залежить наше спасіння, адже «вічне життя в тому, щоб ми спізнали єдиного, істинного Бога, і Ним посланого – Ісуса Христа» (Ів.17:3). Інакше кажучи, все залежить від того, яке ми маємо уявлення про Бога, як ми Його розуміємо.

Гаразд, візьмемо, для прикладу, такі слова Ісуса: «Тож коли ви, злі бувши, вмієте давати дітям вашим добрі дари, оскільки більш Отець ваш, що на небі, дасть дари тим, які Його просять» (Мт.7:11).

Що ці слова говорять нам про Бога? Який о́браз нам малюють? Перед нами очевидне порівняння. Ба більше, явне протиставлення: якщо злі люди вміють бути добрими зі своїми дітьми, то що тоді говорити про Бога, який є добрим, а не злим. Погодьтеся, це є сильні й промовисті слова. Про Бога, про те, який Він. І це богослов’я.

Однак, коли послухаєш деяких ревних «церковних» авторів та проповідників, то розумієш, що тобі намагаються вселити зовсім інший образ Бога, аніж той, який ми знаходимо в Євангелії. І здається, що якби писати Євангеліє випало цим гарячим хлопцям, то Ісусові слова звучали б дещо інакше. Щось на кшталт: «Тож навіть коли ви, злі бувши, вмієте давати дітям вашим добрі дари, то зовсім інакше Отець ваш небесний, який, бувши добрим, не може не палати люттю на грішників і не ненавидіти їх».

А золотий вірш Біблії звучав би в їхній версії так: «Бо так Бог зненавидів цей світ, що Сина Свого Єдинородного дав на загибель, щоб заспокоїти Свій гнів проти нас».

І, правду кажучи, я дуже радий, що Новий Завіт писали не ці ревні богослови. Хай Бог милує.

Схожі статті

Читайте також:

P.S. Щодо гніву Божого, то це окрема тема. Але тут зазначу тільки, що у Святому Письмі гнів Божий – це не якась емоція Бога, як у людей, а метафора, яка висловлює трансцендентну дійсність наслідків гріха. Тому, якщо ми все ж наважуємось говорити, що Бог гнівається на грішників, то треба неодмінно сказати також, що Він водночас їх дуже сильно любить. Як влучно висловився, шанований мною, наш український богослов Дмитро Бінцаровський: «у Бога змішані почуття». Свого часу ці слова дуже сильно вразили мене. І сподіваюсь, для всіх зрозуміло, що це є образне висловлювання, яке не потрібно сприймати буквально. Тому що Бог − не людина. Ну а ще краще, говорячи про гнів Божий, звернутися до класичної розв’язки цієї проблеми, яка звучить дуже просто і вдало: Бог ненавидить гріх, але любить грішника. І це класика.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Себастьян Тегза

Народився 1981-го року на Закарпатті. Одружений. Батько трьох дітей. Бакалавр соціології та богослів'я. В минулому священнослужитель Греко-Католицької Церкви. Сьогодні член Євангельської Церкви Святої Трійці в м. Хуст. Початкуючий письменник.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button