Варто замислитись

Філософія – чи від Бога вона?

До Колоссян 2:8: «Стережіться, щоб ніхто вас не звів філософією та марною оманою за переданням людським, за стихіями світу, а не за Христом».

Є поширена думка у християн про обережне ставлення до філософії. Деякі говорять, що апостол Павло попереджав про шкідливості філософії.

Однак розберемося, про що конкретно йде мова в Посланні до Колоссян. Річ у тім, що від Епафраса, свого співробітника, що займається церквою в Колоссах, Павло дізнався, що там з’явилася єресь. Якого саме роду вона була – це спірне питання, але, дивлячись за змістом Послання, ми можемо зробити висновок, що це була дивна суміш юдаїзму, гностицизму й аскетизму зі служінням ангелів. І приводом до написання цього Послання була якраз ця філософія.

Читайте також:

Ця гностична єресь мала на увазі посередників-еонів між абсолютно святим і досконалим Богом і грішною плотською людиною. Причому посередники в напрямку від Бога до людини мали святість, яка зменшується. Ісус Христос, на їхню думку, доторкнувшись до людського тіла, був найостаннішим еоном, які не мають повноти (плероми). Для з’єднання з Творцем людині необхідно було мати повноту, яку без сакрального знання про інших еонів здобути було неможливо. Тому апостол Павло пише колоссянам:

До Колоссян 2:9 «бо в Ньому [в Христі] тілесно живе вся повнота [πλήρωμα [плЕрома]] Божества».

Саме цю єресь і цю філософію, які принижують гідність, славу і рятівну здатність Ісуса Христа викриває апостол. Захоплення нею було згубно для християн.

Сама ж по собі філософія – це загальне поняття науки про пізнання світу. І тут, треба сказати, філософія більше означає як визначення пошуку сенсу життя і буття, а не конкретне вчення.

Тому вивчати філософію не шкідливо, а навіть корисно для розуму, а ось захоплення певної філософською школою, яка дискредитує місію Ісуса Христа, для християн, звичайно ж, дуже небезпечно.

Автор: Екзистенція

Джерело: https://t.me/existenceforlife

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Євген Коновальчук

Новинний редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Студент Запорізької Біблійної Семінарії. Керівник медіасфери Запорізької Біблійної Семінарії. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті "Журналістика", спеціальність "Видавнича справа та редагування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button