Варто замислитись

Євангеліє, за яке Мартін Лютер був готовий померти

18 лютого 1546 року, 475 років тому, Мартін Лютер (1484-1546) помер від інсульту, прочитавши свою останню проповідь всього за три дні до цього. Як і всі ми, Лютер не був досконалий. У нього були свої недоліки. Але Бог, як і раніше, використовував цю благочестиву людину, щоб привести в рух Реформацію, зберігши цілісність Свого Слова і шлях до Спасіння тільки по благодаті, тільки по вірі.

Один аспект Лютера часто не береться до уваги. До того, як Лютер відправився в монастир, він вже зарекомендував себе як один з найяскравіших молодих умів в галузі права. Деякі проголошували його генієм права. Одного разу він застосував свій юридичний розум. В Законі Божому він бачив те, чого не вистачає більшості смертним.

Лютер досліджував Велику заповідь: «Люби Господа Бога твого всім серцем, усім розумом, усією силою, і ближнього твого, як самого себе». Він прийшов до висновку, що якщо Велика заповідь полягала в тому, щоб любити Бога всім серцем, то Великий злочин полягав в тому, щоб не любити Бога всім серцем. Він бачив баланс між великими зобов’язаннями й великими гріхами.

Більшість людей так не думають. Ніхто з нас не дотримується Великої Заповіді протягом п’яти хвилин. Ми можемо думати, що робимо це поверхнево, але на мить стає ясно, що ніхто з нас не любить Бога всім своїм серцем, усім своїм розумом або всією своєю силою. Ніхто не любить свого ближнього так, як він любить себе. Наш комфорт в тому, що ніхто не ідеальний. Всім нам бракує досконалої любові до Бога, так навіщо про це турбуватися? Якщо Бог покарає всіх, хто не дотримується Великою Заповіді, Йому доведеться покарати всіх у світі. Тест дуже складний, дуже складний; Це не справедливо. Богу доведеться судити нас усіх «по кривій».

Лютер цього не розумів. Він зрозумів, що, якщо Бог виставляє оцінки «по кривій», Йому доведеться піти на компроміс зі своєю святістю. Бог не знижує Своїх власних стандартів, щоб догодити нам. Він залишається абсолютно святим, абсолютно праведним і абсолютно справедливим. Але ми несправедливі, і в цьому полягає наша дилема.

Юридичний розум Лютера переслідував питання: як може несправедлива людина вижити в присутності святого Бога? У той час як всі інші відчували себе невимушено, Лютер мучився. Він писав про інших, які так легко відкинули свій гріх: «Хіба ви не знаєте, що Бог живе в недоступному світі?».

Менші уми весело йшли своїм шляхом, насолоджуючись блаженством невігластва. Вони були задоволені думкою, що Бог піде на компроміс із Собою і впустить їх на небеса. Вони думали, що Бог, безумовно, повинен оцінювати «криву».

Дві речі відокремлювали Лютера від інших людей: по-перше, він знав, ким був Бог. По-друге, він розумів вимоги Закону Бога. Він засвоїв Закон. Якщо він не прийде до розуміння Євангелія, він помре в муках.

Лютер дивився на Закон Божий і його вимоги до досконалості, і він аналізував себе у світлі святого Закону Божого, і він не міг винести результату. Лютер продовжував оцінювати себе, не порівнюючи себе з іншими людьми, але дивлячись на характер Бога, праведність Бога. І він бачив себе таким жахливим у порівнянні з праведністю Бога.

Одного вечора, готуючи свою лекцію для своїх студентів, він читав першу главу Послання до Римлян: «Правда бо Божа з’являється в ній з віри в віру, як написано: “А праведний житиме вірою”». Раптово ця ідея прийшла йому в голову. У цьому уривку йдеться про праведність, яку Бог забезпечує даром будь-кому, хто довіряє Христу. Всякий, хто уповає на Христа, отримує покрив в одязі праведності Христа. Лютер сказав, що вперше він усвідомив, що його виправдання ґрунтується не на його власній неприкритої праведності, яка завжди не відповідає вимогам Бога, а виключно на праведності Ісуса Христа, яку ми отримуємо через віру, яка довіряє. Він сказав: «Вперше я зрозумів Євангеліє, ворота Раю відчинилися, і я увійшов. Праведний житиме тільки вірою.

«А праведний житиме вірою» (До Римлян 1:17, до Галатів 3:11). Ідея про те, що виправдання дається тільки по вірі, тільки по заслугах Христа, була настільки центральної в Євангелії, що Лютер назвав її «предметом, на якому церква стоїть або падає».

Як тільки Лютер зрозумів вчення Павла в Посланні до Римлян 1:17, він відродився заново. Тягар його провини було знято. Божевільні муки закінчилися. Це так багато значило для людини, що він міг протистояти батькові й раді, принцу й імператору, а в разі потреби й всьому світу.

Читайте також:

Я молюся, щоб Євангеліє не було затьмарено, щоб ми могли зрозуміти, що в присутності святого Бога ми, несправедливі, можемо бути виправдані тим фактом, що Бог у Своїй святості, не вступаючи в переговори зі Своєю святістю, запропонував праведність Свого Сина як прикриття нашого гріха.

Всякий, хто уповає на Ісуса Христа, не загине, але матиме життя вічне (Івана 3:16). Це Євангеліє, за яке Лютер був готовий померти.

Автор: Р. Ч. Спроул, «Святість Бога – безумство Лютера»

Джерело: Ободрись Христианин

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Євген Коновальчук

Новинний редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Студент Запорізької Біблійної Семінарії. Навчався в Запорізькому національному університеті на факультеті "Журналістика", спеціальність "Видавнича справа та редагування".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button