Варто замислитись

Чому ця відома біблійна історія може і не бути притчею

Біблія говорить про багату людину, яка опинилася в пеклі. Багато хто думає, що ця євангельська історія була просто притчею. Кажуть, що це була не справжня людина, яка опинилася в реальному місці, а просто метафора чогось іншого. Ця знайома історія відбувається в 16-му розділі Євангелія від Луки і часто викликає суперечки навіть серед християн.

Ми можемо поглянути на деякі аспекти Луки 16 і легко вирішити, чи відповідають вони характеристикам притчі.

По-перше, Луки 16 називає конкретних людей. Жодна притча ніколи не називала людину на ім’я. У цьому вірші згадуються Авраам, Лазар і Мойсей.

Ще один момент, який слід згадати, це те, що у віршах 25 і 29 Ісус каже багатієві: «Авраам сказав…». Якби це була просто притча, то Авраам нічого б не сказав багатієві. Його слова не можна було цитувати, і Ісус збрехав би, сказавши це. Але Ісус цитував Авраама.

Цей багатий чоловік у 16-му розділі Луки був занепокоєний тим, що його п’ятеро братів потрапляють в одне й те саме місце мук. Він хотів, щоб Авраам відіслав Лазаря (який перебував на лоні Авраама, у місці втіхи) назад, щоб свідчити перед своєю родиною. Авраам сказав: «У них є Мойсей і пророки. Нехай вони їх слухають». Багач каже (вірш 30): «Але якщо хто з мертвих прийде до них, покаються». Авраам відповів: «Якщо Мойсея і пророків не слухають, то якби хто і з мертвих воскрес, не повірять» (вірш 31). Ісус переказує реальну розмову.

Ми також знаємо, що притчі використовувалися для зіставлення з реальними подіями або для надання аналогії, щоб передати істину. Якби пекла не було, тоді Ісус навів би непотрібну притчу, яку не було б сенсу розповідати. У кожну звістку, яку Ісус доносив до людей, Він вкладав певну мету.

Ісус також говорив про пекло в 45 інших віршах. Багато авторів Біблії також попереджали про пекло, зокрема Павло, Петро, Яків, Матвій, Марк, Лука, Іоанн, Юда, Мойсей, Ісая, Данило, Єзекіїль, Єзекіїль, Йона, Йов, Амос, Давид, Соломон і Малахія.

Схожі статті

Читайте також:

Те, чим Ісус поділився в Луки 16, не було притчею, і воно повинно переконати кожного: на тих, хто не врятований, чекає (у буквальному сенсі) палаюче пекло.

Єдиний спосіб уникнути пекла і потрапити на небеса − прийняти Ісуса Христа як нашого Господа і Спасителя.

Джерело: ieshua.org

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Редакція

Слово про Слово – інформаційний християнський ресурс. Публікуємо щоденні новини, коментарі, аналітику, що висвітлюють релігійну тематику в Україні та світі. Публікуємо статті різних жанрів, авторські блоги, оповідання, поезію, притчі.

Схожі статті

Одне повідомлення

  1. Однозначно, що це не притча. Тут слід ще трохи додати на користь того, що це не притча. В Євангеліях автори завжди вказують, коли Ісус говорив притчами: “І розповів їм притчу…”Учні Ісуса просили Його: “Поясни нам цю притчу…” Щодо цієї розповіді, то Лука АБСОЛЮТНО нічого не каже, що це була притча. Ісус розповів реальну історію, щоб привідчинити двері потойбічного світу. Можна сказати, що Він не просто привідчинив, а розчахнув двері, щоб показати багатство і блаженство раю і небезпеку і муки пекла.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button