Для життя

Чи любить мене Бог, коли я в депресії?

Іноді депресія сприймалась як покарання, і я не могла зрозуміти, що я зробила, що заслужила осуд. Коли я була на самоті, я задавалась питанням: «Чи любить мене Бог»?

Чому Бог мене ненавидить?

Я здогадуюсь, що ви не зайшли на сайт для вірних християнок з очікуванням прочитати вступне речення зі словами «Бог» та «ненависть», які стоятимуть поруч. Але довіртесь мені та продовжуйте читати; ми дійдемо до приємної частини. Під час прогулянки, в моїх навушниках звучали різні жанри музики. Одна пісня була про наркоманію, а питання вище було частиною приспіву. Знаю, слова здавались різкими, але не пройшло й пару хвилин, як в мене виникло те саме питання. Можливо мої слова були не такими точними, порівняно зі словами пісні, але вони виражали те ж саме. У стані депресії я відчувала себе самотньою, покинутою та некоханою, а мільйони емоцій боролись за мою увагу. Іноді депресія сприймалась як покарання, і я не могла зрозуміти, що я зробила, що заслуговую на це. А на самоті я задавалась питанням: «Бог все ще мене любить?»

На жаль, я знаю, що не тільки в мене виникають такі почуття, тож я пишу про час, коли я пройшла експериментальний курс щодо психічного примусу. На щастя, в мене був найкращий вчитель, який допоміг мені позбавитись від невдач і отримати свободу, тому я хочу поділитися цією надією з вами.

Біблія не соромиться складних речей

Бог все ще любить вас, коли ви в депресії? Безперечно так! Вам не потрібно копатися у Біблії, щоб знайти докази, які підтверджують Божу любов до вас, незалежно від обставин, в яких ви знаходитесь. Слово демонструє безмірну Божу любов до вас. Бог також показує Свою любов до нас навіть у складні часи. Ми не повинні розуміти усі способи, через які Бог проявляє Свою любов до нас. Зрештою, суть нашого викуплення − результат найскладнішого рішення нашого Батька, яке тільки можна уявити.

«Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне» (Вiд Iвана 3:16).

Деякі з найсміливіших героїв Біблії страждали від тривалої депресії. Погляньте на царя Давида, який прекрасно описує як глибокий сум, так і радість у поетичній книзі Псалмів. Давид писав: «Змучився я від стогнання свого, щоночі постелю свою обмиваю слізьми, сльозами своїми окроплюю ложе своє!…» (Псалми 6:7). Попри тінь скорботи, яка лежала на його плечах, він здобув велику прихильність, Бог назвав його «муж за серцем Своїм» (1 Самуїла 13:14).

Інший приклад чоловіка, якого глибоко любив Господь, це Йов. Його життя − головний приклад того, що радість не є показником віри. «Йов був чоловік невинний та праведний, і він Бога боявся, а від злого втікав» (Йова 1:1). Він постраждав від рук сатани, бо Бог дозволив йому випробувати Йова. Цей чоловік втратив своїх дітей, майно, засоби до існування, а потім і здоров‘я. Друзі звинувачували його за це становище, а дружина казала похулити Бога та померти (Йова 2:9). Безжальні обставини Йова занурили його у глибоку депресію.

Йов не соромився своїх слів жалоби. Його скорботні опіки палали так яскраво, як Полярна зоря, а його розбите серце кровоточило протягом сорока двох розділів. Йов прокляв день, коли він народився (Йова 3:1-26), але не відвернувся від Бога, знаючи, що Він завжди тримає все під контролем (Йова 2:9-10). Бог відновив його статки вдвічі та благословив його життя рясніше, ніж спочатку (Йова 42:10-12).

Одного разу я чула проповідь на книгу Йова, де казали, що страждання − це показник віри. Зрештою, на кого ви жалієтесь? Якщо ми висловлюємо Богу свої нарікання у формі нефільтрованого гніву, болі та нерозуміння знову доводить, що Господь існує, що Він турбується про нас навіть у наших печалях, навіть коли ми не розуміємо Його планів. Ми прагнемо відчувати, що Він чує та бачить нас, особливо у темні часи нашого життя. Ми повинні використовувати самотність, щоб взивати до Нього. Тиша темряви − ідеальне місце, щоб почути голос Бога.

Потопаючи в обставинах

Часто ми потопаємо в обставинах, як Йов та цар Давид, які поза нашим контролем. У вас були такі ситуації, коли ви всю ніч обливали подушку слізьми, роздумуючи над ціллю вашого існування? Хоча існує великий розрив у часі та величезна різниця у звичаях та традиціях, емоції біблійних героїв залишаються актуальними впродовж віків. Незалежно від того, чи це небажані обставини, чи генетика чи й те, й інше − все це не впливає на величину Божої любові до нас. Вам не потрібно зривати пелюстки з ромашки, щоб визначити, чи любить Він вас, засновуючись на нашому змінному настрої. Наш Бог незмінний, як і те, як Він любить нас (Євр. 13:8).

Мені подобається, як Отем Майлс повторює той факт, що ми не можемо заслужити Божу любов: «Ми живемо так, ніби нас не люблять. Але зрозумійте, ви ніколи не будете більш коханими, ніж зараз. Ви не можете робити більше, щоб бути коханими. Немає нічого такого, що ви б робили й за це Бог вас більше любив. Ви не зможете заробити любов. Ви ніколи не зможете похитнути Божу любов до себе. Чому? Тому що Бог є любов, слово любов взаємозамінне з Богом. Любов − це Бог. Бог є любов!

Характер та сутність Бога корениться в любові. Ми отримуємо найвищу безкоштовну форму любові «агапе» від Небесного Батька. За визначенням Вікіпедії  «агапе» − це любов Бога до людини і людини до Бога». Вона охоплює глибоку та жертовну любов, яка перевищує усе та зберігається незалежно від обставин». Прочитайте ще раз останні слова: «незалежно від обставин». Друже, ніщо не може тебе відлучити від Божої любові. Ми потребуємо Його любові, щоб бути наповненими Христовою силою через нашу слабкість. Ми повинні покладатися на Божу любов до нас, як ми читаємо в 1 посланні Івана 4:15-16: «Коли хто визнає, що Ісус то Син Божий, то в нім Бог пробуває, а він у Бозі. Ми пізнали й увірували в ту любов, що Бог її має до нас. Бог є любов, і хто пробуває в любові, пробуває той в Бозі, і в нім Бог пробуває!»

Ніщо не може розділити нас

Павло запрошує нас у подорож вічної Божої любові в посланні до Римлян 8:31-39. Ми повинні звернути увагу на загальну тему, що ніщо не може відлучити нас від вічної та безумовної Божої любові, коли ми примирились з Христом.

«Але в цьому всьому ми перемагаємо Тим, Хто нас полюбив. Бо я пересвідчився, що ні смерть, ні життя, ні Анголи, ні влади, ні теперішнє, ні майбутнє, ні сили, ні вишина, ні глибина, ані інше яке створіння не зможе відлучити нас від любови Божої, яка в Христі Ісусі, Господі нашім!» (Рим. 8:37-39).

Якщо ви не знали це до цього моменту, то ви воїн та переможець, завдяки Його любові до вас. Ваші найглибші страждання не свідчать про відлучення від Божої любові. Він любить вас постійно і завжди буде любити (навіть якщо ви у депресії).

Автор: Darcie Fuqua

Джерело: believe.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Дивіться також
Close
Back to top button