Блог Сергія Головіна

З тілом і кров'ю

Вас шокує вигляд підлітків? Їхній одяг, їхня поведінка, їхня манера спілкуватися? Якщо так, — мета досягнута. Шокувати — прагнення більшості з них. Мудрий батько ніколи не буде лаяти дитини, який поставив дурне питання. Він буде лаяти того, хтось робить дурниці, не запитавши батьківської ради. Люблячий Батько завжди допомагає своїм дітям дорослішати. Приходьте зі своїми питаннями до Нього. Тільки Він знає правильну відповідь.
Підлітку вкрай необхідно відчувати свою значимість в цьому світі. «На мене реагують, значить, я існую». Погодьтеся, викликати реакцію оточуючих перемогами в спортивних змаганнях або на математичних олімпіадах дано далеко не всім. Залишається шокувати своїм виглядом. Підлітки інстинктивно прагнуть виділятися, бути не як усі, протистояти віянням моди. Їх не бентежить, що в підсумку вони всі однакові. Просто мода у них своя, підліткова.

Звичайно, в радянські часи настільки різноманітних можливостей, як сьогодні, підлітки не мали. Але і недоліком фантазії теж не страждали. У моїй школі серед хлопців було особливо популярно носити на горлі кулон, подібний лезу бритви, а серед дівчат — кліпси у вигляді грубих кравецьких ножиць, які ніби проштрикнули мочку вуха наскрізь. Все було настільки натуралістично — що аж пересмикувало від одного лише вигляду. Мимоволі уявлялися страждання, які завдавали б ці предмети, були б вони справжніми. Виглядало, звичайно, моторошно, але, при всьому  тому — кумедно, в межах допустимого. Ніхто не носив прикрас у вигляді, скажімо, гільйотини або шибениці, тим більше – з обезголовленим людським тілом. Напевно, було б не менше моторошно, але вже зовсім не смішно. Що може бути кумедного в смерті?
Чому ж нас не коробить, коли сотні людей навколо, тоді і зараз, носять прикраси у формі хреста – знаряддя смерті й страждань, в порівнянні з якими гільйотина або шибениця – вищий прояв гуманності? Будучи прибитою цвяхами до хреста, людина годинами корчилася в муках, знаючи що помре, і боячись, що це може статися не скоро. Відповідь проста: хрест, те, що було б доречно вважати найстрашнішим символом смерті, став символом життя, символом тріумфу над самою смертю! І ми, розп’яті з Христом, отримали життя в Ньому через Його життя в нас (Галатів 2: 19-20).
Апостол пише: Отже, як ви прийняли були Христа Ісуса Господа, так і в Ньому ходіть, бувши вкорінені й збудовані на Ньому, та зміцнені в вірі, як вас навчено, збагачуючись у ній з подякою. Стережіться, щоб ніхто вас не звів філософією та марною оманою за переданням людським, за стихіями світу, а не за Христом, бо в Ньому тілесно живе вся повнота Божества. І ви маєте в Нім повноту, а Він Голова всякої влади й начальства. Ви в Ньому були й обрізані нерукотворним обрізанням, скинувши людське тіло гріховне в Христовім обрізанні. Ви були з Ним поховані у хрищенні, у Ньому ви й разом воскресли через віру в силу Бога, що Він з мертвих Його воскресив. І вас, що мертві були в гріхах та в необрізанні вашого тіла, Він оживив разом із Ним, простивши усі гріхи, знищивши рукописання на нас, що наказами було проти нас, Він із середини взяв його та й прибив його на хресті, 15роззброївши влади й начальства, сміливо їх вивів на посміховисько, перемігши їх на хресті!”(Колосян 2: 6-15).
В наші дні дуже сильна тенденція ототожнювати віру з доктриною. На питання «у що ти віриш?», Мимоволі з мови зривається «Вірую в єдиного Бога Отця Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого …» (далі – за текстом), або, простіше: «в Отця, Сина і святого Духа». Правильні слова, вивірені. Але чи є ці формулювання об’єктом нашої віри? Або ж суть віри наша – в єднанні з Ним, в укоріненні в Ньому, в побудові на Ньому свого життя? Так, ми віримо в Ісуса, Який є Христос, Який прийшов на землю, в Якому втілилася вся Божественна повнота, і Який помер за нас; віруємо в Бога, який підняв Ісуса з мертвих. Віруємо, що з Христом поховані, і з Ним і воскреснемо. Але віра – не набір догм, а життя в Ньому; співпричетність Його смерті і Його життя.
Я не противник доктрини. Без належного богослов’я ми подібні подорожнім, які не мають карти, або, гірше того, з неправильною картою. Але карта існує для подорожі, а не подорож – для карти. Можна уславитися експертом в картографії, і при цьому, подібно до географа з «Маленького принца», жодного разу не залишити затишного кабінету заради справжніх пригод. Можна до хрипоти сперечатися про незрозумілі деталі доктринальної карти, ні разу не звернувшись до дивовижного компаса, який є «Христос у вас, надія слави» (К Колосян 1:27). Тому-то апостол попереджає: «Стережіться, щоб ніхто вас не звів філософією та марною оманою за переданням людським, за стихіями світу, а не за Христом, » (К Колосян 2: 8).
Один з образів, якими Біблія описує наше нове життя у Христі – метаморфоза («перетворення» в Римлян 12: 2), перетворення гусениці в метелика. Варто новонародженому метелику розправити крила, він тут же відправляється в політ. Його не цікавлять залишки скинутої ним оболонки: світ, що розкривається перед ним  більш захоплюючий. І апостол закликає не захоплюватися порожнім брехливим філософствуванням, що йде від людських переказів, як і не копатися в тому, що було з нас видалено. Наш плотський покрив зірваний, ми – нове створіння.
У захоплюючому світі метеликаи багато нового, невідомого вчорашній гусениці. У тлумаченні деталей карти є розбіжності. Та й не дано нам все зрозуміти і все сформулювати. Дуже велика в нас благодать Божа – дар невимовний (2 Коринтян 9: 14-15). Любов Христова перевершує розуміння (Ефесян 3:19). Стикаючись з цими розбіжностями, ми, дивлячись на наш духовний компас, слідуємо надійному принципу, що вироблений і випробуваний Божим народом протягом століть: «У головному – єдність; у другорядному – свобода; у всьому – любов». Як тільки ми починаємо сперечатися про другорядне, ми тут же наражаємося на небезпеку не тільки витіснити головне, а й, що ще страшніше, втратити любов.
Одна справа, коли експерти-картографи – ті, хто, присвятив життя професійному дослідженню Святого Письма, – діляться своїм баченням ситуації з колегами. І зовсім інше, – коли діти Божі, замість того, щоб поклонитися Цареві Царів і долучитися Тіла Його, подібно малолітнім персонажам катаєвских повістей, до хрипоти обговорювали свою необгрунтованість в контексті світової політичної кризи якихось там невідомих їм «анексій» і «контрибуцій», сперечаються про нюанси богословських формулювань про свободу і приречення; про можливість або неможливість втратити спасіння; про те, хто спасенний, коли він навернувся, або коли вирішив хреститися, або коли занурився, або коли вийшов з води, або ж коли обсох і обтерся?
Ви дійсно хочете це знати? Тоді, невже ви ще не в курсі, що вже десятиліттями християни набагато розумніші і більш обізнані нас ведуть дискусії з цих питань, і не можуть прийти до згоди? Навіщо ж радитися з плоттю і кров’ю (Галатів 1:16) людськими, – з тими, хто, подібно до нас, лише частково знає, і почасти пророкує (1 Коринтян 13: 9)?
Якщо вами рухає не проста цікавість, якщо вас дійсно хвилюють ці питання – запитаєте Того, Хто дійсно знає. Запитайте Отця Небесного, – невже Він не дасть відповідь дітям своїм? Це безпритульні змушені «пізнавати життя», отримуючи повчання від собі подібних в міських підворіттях. Діти, що живуть під покровом батьківської любові, з усім, що хвилює їх, йдуть до батьків. Вони знають: батьки – завжди на стороні своїх дітей. А ми – саме такі діти. «Подивіться, яку любов дав нам Отець, щоб ми були дітьми Божими, і ними ми є. Світ нас не знає тому, що Його не пізнав. Улюблені, ми тепер Божі діти, але ще не виявилось, що ми будемо. Та знаємо, що, коли з’явиться, то будем подібні до Нього, бо будемо бачити Його, як Він є. І кожен, хто має на Нього надію оцю, очищає себе так же само, як чистий і Він» (1 Івана 3: 1-3). Можливо, Його відповідь вам буде не такою ж, як Його відповідь мені. Мудрий батько знає, до чого вже готова його дитина, а до чого ще ні. Але це буде єдино правильна відповідь. Саме та, яка потрібна вам.
Чим більше питань задає дитина, чим більше відповідей отримує, тим дорослішою стає, все більше уподібнюючись своїм батькам. Правда, земних батьків ми бачимо, а Небесного Отця – ні. Але за допомогою Духа Христового, що живе в нас, ми можемо споглядати Його в Сині. «Бога не бачив ніхто ніколи; Єдинородний Син, що в лоні Отця, Той Сам виявив »(Від Івана 1:18).
В мене дві дочки. Обидві – предмет батьківської гордості, але з вихованням другрї у нас було менше проблем, ніж з першою. Причина проста: у неї є приклад. Дивлячись на сестру, молодша дочка, намагається уподібнитися їй, і природним чином засвоює те, що ми прищеплювали старшій роками. Зусилля, які ми доклали до виховання старшої дочки, виявилися ще і інвестиціями у виховання молодшої, яка має тепер взірець для наслідування.
Нам, дітям Божим, даний приклад – Первородний Син. Дивлячись на Нього, ми і самі перетворюємося в той же образ, все більш відповідаючи своєму призначенню – наповнені всякою повнотою Божою (Ефесян 3:19)! Хто може ризикнути на таке, не знаючи Христа? Чому ж ми, ведені Христом, готові слухати кого завгодно, але забуваємо запитати Небесного Отця? Адже, варто перейти від порожнього філософствування до реальних відносин, все несуттєві питання знімаються.
Друзі, які прийшли до Йова, були майстри богослов’я. Їм все було зрозуміло, Йову ж – не зрозуміло нічого. Але Йов не радиться з тілом і кров’ю. Всі свої претензії, всі образи, він адресує Самому Богу, безпосередньо! І згодом Бог велить друзям Йова попросити страждальця, щоб той помолився про них. Виявляється, благочестиві друзі говорили про Бога не так правильно, як Йов, який ставить сімливі запитання Богу! Тому що Йову був дорогий сам Бог, а не те, що він отримував від Бога.
Тільки уявіть: ваша дитина підходить і запитує: «чи можу я перестати бути вашою дитиною?». Мудрий батько в повчальних цілях дасть повчальну відповідь: «Краще 0 не намагайся!». Але справжню відповідь ми знаємо всі. Діти грішать проти своїх батьків повсюдно, але не перестають при цьому бути їхніми дітьми. «Якщо ми говоримо, що маємо спільність із Ним, а ходимо в темряві, то неправду говоримо й правди не чинимо; Коли ж ходимо в світлі, як Сам Він у світлі, то маємо спільність один з одним, і кров Ісуса Христа, Його Сина, очищує нас від усякого гріха. Якщо говоримо, що не маємо гріха, – обманюємо самих себе, і немає в нас правди. Коли ми свої гріхи визнаємо, то Він, будучи вірним і праведним, простить нам гріхи наші і очистить нас від усякої неправди »(1 Івана 1: 6-9). Бог прощає нам, Своїм дітям. Чи не тому що Він усе простить і закриває очі на все що чиниться нами. Він прощає нас тому, що наш гріх вже оплачений. Як пише апостол, Христос «перекреслив список наших боргів, пред’явлених до оплати приписами Закону і знищив цей список, прикувавши його до хреста».
Хрест – символ тріумфу над гріхом, над прокляттям закону, над смертю. Наша стара сутність залишилася по ту сторону Хреста. Наша боргова книга прибита до хреста, і ми злітаємо метеликом, чи не тягнемо за собою тягар старої провини, а «відкритим обличчям, як у дзеркало, дивимося всі на славу Господню, перетворюємося в той же образ від слави в славу, як від Духа Господнього» ( 2 Коринтян 3: 17-18). Поселившись в нас Духом Святим, Син Божий спрямовує нас в цьому перетворенні. Ми дивимося на Нього, Перворідного, і знаємо, якими хоче бачити нас Батько. Ми не радимося більше з плоттю і кров’ю, як сформулювати те, що сформулювати неможливо в принципі, тому що неможливо людськими словами висловити сутність Бога, вона не піддається опису. Він, будучи вірним і праведним, очищає нас від усякої неправди.
Вас хвилюють богословські питання? Вас хвилюють питання, що стосуються вашого життя? Питання про те, чого чекає від вас Бог в сім’ї, в церкві, на роботі, в спілкуванні з друзями і сусідами? Прийдіть до Небесного Отця, як співучасники Його Тіла і Крові Христових. Запитайте Його, і Він відповість. Питання дитини Батькові не бувають недоречними. Мудрий батько ніколи не буде лаяти дитини, який поставив дурне питання. Він буде лаяти того, хтось робить дурниці, не запитавши батьківської ради. Люблячий Батько завжди допомагає своїм дітям дорослішати. Приходьте зі своїми питаннями до Нього. Тільки Він знає правильну відповідь.
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button