Блог Сергія Головіна

Урок від Марії

Сьогодні ми святкуємо свято Благовіщення, це свято має Євангельську основу. Марія отримує звістку з неба, про те, що вона народить Месію. Реакція і поведінка цієї жінки навчає нас, що таке смирення і що таке гординя.

«Посланий був Ангел Гавриїл від Бога в місто Галілейське, зване Назарет, до діви, що заручена з мужем, на ім’я Йосиф, з дому Давидового, а ім’я діві Марія» (Від Луки 1: 26,27).

Чому саме до неї? Що особливого було в цій юній провінціалці крім славного імені? Так, – так само звали і сестру Мойсея, і Хасмонейску принцесу, взяту в дружини царем Іродом. Але Марія з Назарета була заручена з простим теслею. Так, – і сама вона, і її наречений, були далекими нащадками царя Давида. Але їхні власні сім’ї не відрізнялися ні гідністю, ні достатком (за свого первістка, дорогоцінний дар від Господа, молоді зможуть пожертвувати лише дві горлиці). Та й які особливі таланти могла мати вона, дочка людська, необхідні для виховання Сина Божого?

Про неї Писання взагалі нічого не повідомляє ні до Благовіщення, ні після Вознесіння Христового. З благочестивих спонукань люди намагалися заповнити ці прогалини, наділити Марію незвичайними здібностями і всілякими титулами, приписати їй непорочне народження і безгрішну природу, назвати співвикупительнецею світу і посередницею між Богом і людьми. Що ж, міркувати понад те, що написано – заняття дуже захоплююче. Писання ж ясно стверджує, що «немає іншого імені під небом, даного людям, що ним би спастися ми мали» крім Ісуса, Сина Божого, Сина Марії (Дії 4:12).
Марія потребувала Спасителя так само, як будь-хто інший. Але, на відміну від багатьох, сама вона прекрасно усвідомлювала це. «Ангел, увійшовши до Неї, сказав: Радій, Благодатна! Господь з Тобою; Ти благословенна між жонами. Вона ж, побачивши його, зніяковіла від слів його і міркувала, що б то значило це привітання »(Від Луки 1: 28-30). Воістину, Господь чинить «з чистим – чисто, а з лукавим – за лукавством його» (Псалом 17:27). І «якщо з насмішників Він насміхається, а покірливим дає благодать» (Притчі 3:43).
Марія була щиро здивована, і у неї виникло абсолютно природне запитання: «Як же станеться це, коли мужа не знаю?» (Від Луки 1:34). Але, отримавши запевнення і свідоцтво від Господа, вона відповідає в покорі: «Я ж Господня раба нехай буде мені згідно зі словом твоїм »(38).

Що ж таке – смиренність?

Поняття це включає дві складові. Воно – бінокулярне.
По-перше, це – правильне бачення Бога і розуміння того, який Він великий.
По-друге – правильне бачення себе і розуміння того, наскільки ми мізерні. Саме цей урок і викладає нам Марія, матір Ісуса.
Кожна людина має вроджену тенденцію бути правою у власних очах. Нам здається, що ми все бачимо правильно. Ми ж БАЧИМО це! Помиляються ж ті, хто не згоден з нами. Але «природний» зір неминуче нас підводить. Згідно з мудрою притчею Андерсена, у кожного в оці – осколок диявольського дзеркала, що спотворює наше сприйняття. Найбільший з гріхів, званий гординею, не дозволяє нам визнати цього.
Отці церкви називали гординю матір’ю всіх гріхів. Адже що стало причиною гріхопадіння? Голод? Але людині було дозволено їсти «Із кожного дерева в саду». Сексуальний потяг? Але плодитися і розмножуватися було заповідано! Жага влади? Але людина для того і створена була, щоб панувати «над усією землею». Все те, до чого ми прагнемо сьогодні, було спочатку дано нам люблячим Творцем! Причина в іншому – люди захотіли бути «як боги», захотіли самі вирішувати, що є добро, що є справедливість, що є істина. А в підсумку втратили й те, і інше, і третє.
Найбільша небезпека – думати, що не маємо гордині. Чи так це? Стежити за собою допомагає простий лексичний тест. Наскільки часто, розмірковуючи про когось, ви вживаєте слова «як», «не так як”, “інакше ніж”, тобто, робите порівняльні судження? Будьте обережні, ви – на небезпечному шляху.
Порівняння, суперництво, змагальність – найперші індикатори гордині. Чому Каїн убив Авеля? Чому Юда не радився з Учителем? Чому сатана повстав проти Бога? Все починається з простого рекламного трюку: «Ти гідний кращого!». Наша гордість відгукується на цей посил таким гучним «Так!», Що ми вже не в змозі чути тихий голос совісті: «Не дай мені, Господи, того, чого я заслуговую насправді».
А як нас дратує гординя в інших! Ми її терпіти не можемо! Чому? Так просто їхня гординя змагається з нашою. І чим нестерпнішим мені чиясь явна гордовитість, тим, насправді, більше таємниці зверхності в моєму серці. Що змушує нас виглядати сучок в оці брата? Нас турбує колода у власному! Своя ж рука служить нагадуванням: коли я вказую пальцем на ближнього, трьома я вказую на себе самого.
Якщо ж ми вважаємо, що непідвладні гордині – справи зовсім погано. Нерідко прихована гординя приймається нами за смиренність. Але чи є в мені таке? Чи не обурюється мій дух, коли говорять про мої недоліки або, що ще гірше, мене не помічають? Коли не зважають на мою думку, перебивають, втручаються в мої справи, ставляться до мене зверхньо, ​​похваляються в моїй присутності? Якщо це так, смиренням тут навіть не пахне.

Клайв Льюїс пише: «Гординя – абсолютно ворожий Богові стан духу. Ми ставимо свої відносини з Ним у залежність від когось ще, з ким намагаємося змагатися». Суперництво – природна форма існування гордині. Так, коли двох друзів одночасно привабила увагу одна дівчина, це – випадковість. Їх могли привабити й інші. Але горда людина відіб’є у приятеля дівчину, яка йому зовсім не подобається – лише для того, щоб показати свою перевагу».

Схожі статті

Часто гординю ототожнюють з гордістю. Але це не зовсім вірно. Гордість, прагнення бути оціненим – не завжди гординя. Часом відсутність такої – одна з найбільш тяжких форм гордині. Мати похвалила дитину, дружина висловила захоплення своїм чоловіком, Ісус говорить «добре, рабе добрий і вірний! … увійди до радощів пана свого». Чи є гординею висловлене захоплення кимось? Ні! Це – задоволення, що доставили радість тому, кого любимо. Дійсно, погано, коли похвала стає вашою головною метою. Але це ще не гординя. Це – незрілість. У всякому разі, вам не байдужа думка інших. Але коли вам наплювати, лають вас або хвалять, бо ви «вище цього», таке не може не викликати занепокоєння.
Богу не байдуже, як ми ставимося до Нього. Він любить нас, і хоче, щоб ми пізнавали Його. Але гордій не може бачити Бога. Вихваляє себе на все звик дивитися зверхньо. Він не в змозі бачити того, що вище його самого. І апостол попереджає нас: «Одягніться покорою, бо Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать. Отже, змиріться під міцну Божу руку, щоб Він вас свого часу. Всі турботи ваші покладіть на Нього, бо Він піклується про вас. Будьте тверезі, пильнуйте, бо противник ваш диявол ходить, як ричить лев, шукаючи, кого поглинути »(1 Петра 5: 5-8).
А той ричить цей лев не тільки за межами церковної огорожі. В церкві диявол приготував нам пастку з найнебезпечнішої форми гордині – віри у власну праведність: «дякую Тобі, що я не такий, як інші люди, грабіжники, кривдники, перелюбники» (Від Луки 18:11). Ті що потрапили в неї неминуче стануть глухі до викриття, «здорової науки не будуть триматись, але за своїми пожадливостями виберуть собі вчителів, які лестили б їм вуха» (2 Тимофія 4: 3). І ось уже всяку похвалу ми вважаємо що виходить від Бога, а будь-яку критику – від диявола. Поклоняємося не істині Бога-Творця, який полюбив нас такими, як ми є, і заповів нам так само любити інших, але служимо вигаданому божку, на якого покладено обов’язок у всьому схвалювати нас. Його робота – допомагати нам вважати, що ми кращі за інших.
Але «якщо хтось, нічого з себе не уявляючи, уявляє себе невідомо ким, той самого себе дурить. Так нехай кожен тверезо судить про свої справи, і тоді він зможе пишатися власними успіхами і не буде порівнювати їх з чужими, адже у кожного своя ноша» (Галатів 6: 3-5).

Бет Мур пише:

«Мене звуть гординя, і я обману тебе.
Я відведу тебе від Бога, що дає краще, тому що ти зажадаєш свого.
Я відведу тебе від щастя, тому що ти заслуговуєш більшого.
Я відведу тебе від мудрості, тому що ти і так вже все знаєш.
Я відведу тебе від прощення, тому що не можна дозволяти так з собою обходитися.
Я відведу тебе від святості, тому що ти ні в чому не винен.
Я відведу тебе від бачення – куди важливіше дивитися в дзеркало, ніж в вікно.
Я відведу тебе від дружби – ніхто не зможе оцінити тебе по-справжньому.
Я відведу тебе від любові – чому саме ти повинен йти на жертву?
Я відведу тебе від Небес, бо ти не станеш мити ноги іншим.
Я відведу тебе від слави Божої, тому що через мене ти шукаєш своєї слави.
Мене звуть гординя, і я обману тебе».

Марія правильно бачила своє місце в Божому плані: «Я ж Господня раба нехай буде мені згідно з словом твоїм». Вона була впевнена, що Божа воля – краще для неї. Так що бути смиренним не означає бути невпевненим. І не означає менше думати про себе. Це означає думати про себе менше.
Прийнявши благу звістку, Марія тут же відправляється перевірити – чи правильне знамення, дане ангелом? Але її реакцією на посвідчення і благословення, почуті від Єлизавети, стає славослів’я: А Марія промовила: Величає душа моя Господа, і радіє мій дух у Бозі, Спасі моїм, що зглянувся Він на покору Своєї раби, бо ось від часу цього всі роди мене за блаженну вважатимуть, бо велике вчинив мені Потужний! Його ж Імення святе, і милість Його з роду в рід на тих, хто боїться Його! Він показує міць Свого рамена, розпорошує тих, хто пишається думкою серця свого! Він могутніх скидає з престолів, підіймає покірливих, удовольняє голодних добром, а багатих пускає ні з чим! Пригорнув Він Ізраїля, Свого слугу, щоб милість згадати, як прорік був Він нашим отцям, Аврааму й насінню його аж повіки!»(Від Луки 1: 46-55). Чи часто нашою реакцією на комплімент стає прославляння Бога? Далеко не завжди.
Та й взагалі стали б ми сьогодні слухати довгі промови бездомного босого бродяги, який говорить образливі речі, який дружить з привокзальними повіями і придорожніми рекетирами, не гребує поїсти-попити з випадковими зустрічними сумнівної репутації? Запросили б ми таку людину до себе додому? Покликали б ми його в нашу церкву? Або це було б занадто образливо для НАШОЇ «праведності», для НАШОЇ «святості»? Саме так і відкидали Ісуса і релігійні лідери Ізраїлю, і самі праведні люди того часу – фарисеї. За своїми нормами праведності вони не розгледіли Божу любов, не зрозуміли, що викриття ці були не проти них, а заради них. Вони виявилися не здатні сказати: ми раби.
Христос втілився в материнській утробі Марії, тому що ще до цього Його смирення втілилося в її серці. Так нехайвтілиться воно і в наших! Не дай нам, Господи, того, чого ми заслуговуємо!
[sc name=”futerblock” ]

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Сергій Головін

Доктор філософії (Ph.D), доктор прикладного богослів'я (D.Min), магістр гуманітраних наук МА, релігієзнавство,, магістр природознавства (фізика землі), магістр педагогіки (фізика). Президент Християнського Науково-аполегетичного Центру.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button