Варто замислитись

Три види безумства в Біблії: політеїзм, атеїзм, і еготеїзм

У Біблії можна знайти три види безумства. Це політеїзм, атеїзм і еготеїзм.

Політеїзм

Політеїзм та його наслідки гарно описані в листі до Римлян: «…пізнавши Бога, вони не прославили Його як Бога, не подякували Йому. Але їхні думки стали нікчемними, а нерозумні їхні серця — оповиті темрявою. Називаючи себе мудрими, вони стали нерозумними, і славу нетлінного Бога вони замінили подобою тлінної людини, птахів, чотириногих і плазунів. Тому Бог через пожадання їхніх сердець віддав їх нечистоті, щоб вони самі між собою безчестили свої тіла. Вони замінили Божу істину на неправду, поклонялися і служили творінню більше, ніж Творцеві…»

Атеїзм

Дійсно безумство – «служити творінню більше, ніж Творцеві». Епоха древніх язичників може і минула, але наше матеріалістичне суспільство дає широкі можливості для того, щоб розвивалося саме язичницьке мислення. Атеїзм згадується у книзі Псалмів: «Безумний у своєму серці сказав: Нема Бога! Вони піддалися розтлінню, чинять огидні речі. Нема жодного, хто б чинив добро…»

Важливий момент: за допомогою сучасної науки ми дійсно не можемо довести існування Бога. І люди, які кажуть, що Бог є, роблять це на основі віри.

Але рівним чином сучасна наука (чиста наука) не дає жодних підстав стверджувати, що Бога нема. А це значить, що атеїсти – теж віруючі люди. І мені здається, віри їм треба значно більше, щоб триматися за те, за що вони тримаються.

Еготеїзм

Еготеїзм перекладається дуже просто: «его» – «я», «теос» – «бог». В Біблії таких прикладів багато: Фараон, який намагався на рівних боротися з Богом Мойсея; Навуходоносор, що захопився своїми досягненнями, славою та величчю; в Новому Завіті – цар Ірод (не той, що вбивав дітей, інший), який виступав перед натовпом, а йому кричали «це голос бога, а не людини». Всіх трьох чекав сумний кінець. Лише Навуходоносор отримав шанс і сповна ним скористався, коли до нього повернувся розум.

Не варто думати, що еготеїзм – це хвороба виключно царів. Наші дні мають достатньо прикладів того, що «мавпа» з автоматом і літерою Z на рукаві теж може впиватися відчуттям безкарності (фальшивим) і робити все, що заманеться. Такі собі «біоуламки» імперії, яка намагалася «реки вернуть вспять».

Не будьмо безумцями)) – «Синку, за тридцять пʼять років богословських досліджень я прийшов лише до двох незаперечних фактів: Бог є, і я – не Він!» (фільм «Руді», 1993).

Джерело: theoleg.net

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Олег Павліщук

41 рік. Народився і виріс в Рівному. Зараз є пастором в київській євангельській церкві "Народ Божий". Одружений, батько двох підлітків. Автор Телеграм-каналу "Про Біблію українською". Заступник директора програми "Пасторське керівництво" в Київській богословській семінарії.

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button