Актуальне

Тонкі лінії, що відділяють віру від фантазії

Чим відрізняється віра в невидимого Бога від фантазії? Або різниця між вірою і самовпевненістю? Межі, які відокремлюють віру від фантазії та самовпевненості, можуть бути тонкими, але вони чіткі та зрозумілі. Нерозуміння цих меж може стати різницею між життям і смертю, між істиною і помилкою, між твердою, плідною ходою з Господом і духовним обманом.

Послання до Євреїв 11:6 вчить, що «без віри неможливо догодити Богові, бо кожен, хто приходить до Нього, повинен вірити, що Він існує і що Він винагороджує тих, хто Його щиро шукає». Віра є основою і фундаментом наших стосунків з Богом.

Проте багато хто стверджує, що сам акт віри − довіра до чогось чи когось, чого ми не можемо побачити своїми природними очима − є актом фантазії та самообману. В очах багатьох скептиків, атеїстів і агностиків віра в Бога Біблії нічим не відрізняється від віри в Літаючого Спагетті-монстра, як сатирично стверджували так звані пастафаріанці.

Деякі віруючі можуть заперечити, що існують численні наукові та логічні докази, які вказують на існування Розумного Творця. Отже, навряд ірраціонально доводити реальність вірша Євреїв 11:6.

Але якими б переконливими не були ці аргументи − на мою думку, вони досить переконливі − вони не є основою нашої віри. Вони можуть сприяти нашій вірі, доповнювати нашу віру і підтримувати її. Але вони не є основою нашої віри, яка вимагає від нас певних кроків у відповідь на наші переконання. Цей вид віри ілюструється численними біблійними уривками, де від слухача вимагалося зробити щось відчутне у відповідь на слово Господнє.

Прикладом може слугувати чоловік із всохлою рукою, який простягнув її за наказом Ісуса (Марка 3:1-5). Або кульгавий від народження чоловік, який відгукнувся на заклик Павла: «Встань на ноги». Писання свідчить: «І той чоловік схопився і почав ходити» (Дії 14:8-10).

На більш глибокому рівні, справжня віра вимагає від нас залишити наші власні шляхи і повністю довіритися Божому характеру і достовірності Його Слова (див. Луки 9:57-62). Іноді справжня віра вимагає від нас переступити через власне логічне мислення, покладаючись на вірність Господа (див. Приповісті 3:5-6; для прикладу див. Луки 5:5-10).

Як же тоді відрізнити цю справжню і правдиву віру від духовної фантазії?

Напевно, кожен з нас знає людей, які були глибоко обмануті. Звідки нам знати, що ми не обмануті?

І як відрізнити справжню і правдиву віру від самовпевненості, коли ми робимо дії − нібито сповнені віри дії у відповідь Богу − за власною плотською ініціативою?

Ми відокремлюємо віру від фантазій, проводячи безжально чесні перевірки духовної реальності. Ми відокремлюємо віру від самовпевненості, ходячи в глибокому смиренні та серйозній відповідальності. У той же час, ми не дозволяємо цим стримуванням і противагам зупинити нас від прояву справжньої віри, яка часто пов’язана з ризиком. Зрештою, вийти з човна і йти по воді за вказівкою Господа − це нелегко! (Див. Мт. 14:22-31).

Як приклад сучасної духовної фантазії, зверніть увагу на ці слова пастора, який пророкував, що Трамп буде переобраний на посаду президента в 2020 році, сказані в травні 2023 року перед великою церковною аудиторією: «Всім тим, хто сказав, що ми, як пророки, прогадали, коли пророкували, що Дональд Трамп буде переобраний на другий термін, ви помиляєтеся. Ми дійсно пророкували, що він буде переобраний, і він був переобраний майже 80 мільйонами голосів. І в очах Бога президентом Сполучених Штатів прямо зараз в судах правосуддя на Небесах є не Джо Байден, а Дональд Трамп». (У цей момент аудиторія, також обманута, аплодує йому на знак схвалення).

Пастор продовжив: «Зараз він на посаді чи ні, не має значення, але пророцтво повинно було здійснитися, і тому Бог виконав пророче слово. І тому не має значення, чи займаєш ти його у фізичному сенсі, чи ні. Важливо те, що Бог це сказав, і Бог це зробив, і Він це зробив».

Це повна нісенітниця. Це самообман на найвищому рівні. Це чиста фантазія.

Я детально розглядав фальшиві пророцтва про Трампа раніше, але на даний момент дозвольте мені просто сказати це. По-перше, ці пророки не говорили, що за Трампа проголосують, але він не сяде в крісло президента. Ні на мить. Вони ясно дали зрозуміти, що він залишиться в Білому домі ще на чотири роки. Вигадувати якісь безглузді перекручення постфактум − це означає заперечувати реальність.

По-друге, все питання в тому, хто сидить у Білому домі і керує країною. Це те, що нас турбувало, і це те, за що ми голосували. Кого хвилює так званий президент Сполучених Штатів у так званих «судах правосуддя на небесах», коли людина, яка зараз приймає важливі рішення для нашої країни, − це той, хто зараз сидить у Білому домі, а саме Джо Байден? Ось що має значення в реальності.

По-третє, якщо ці пророки дійсно чули від Господа, чому вони не розповіли нам найважливішу частину історії, а саме, що (на їхню думку), Трамп буде переобраний, але вибори будуть вкрадені? Хіба не в цьому була справжня проблема? Це було б схоже на те, якби я пророкував вам, що завтра Господь подарує вам нову машину, але не сказав би вам, що її вкрадуть ще до того, як ви її отримаєте. Врешті-решт, ви все ще залишаєтеся без машини.

З таких фальшивих пророцтв виросли культи, в тому числі й ті, що встановлювали дати Другого пришестя Господнього. Коли пророчі дати не збулися, замість того, щоб визнати свою помилку, вони побудували цілі теології на нібито духовній природі Його повернення.

Справжня віра дає справжні результати, тому що вона заснована на правді, включаючи правду про існування Бога і правду про воскресіння Ісуса з мертвих. І оскільки ми вважаємо Бога і Його Слово абсолютно надійними, починаючи з Його перетворюючої роботи в нашому житті, ми можемо довіряти Йому, незважаючи на тимчасові, протилежні докази. Досить скоро ця віра перетвориться на зір. Досить скоро наша довіра буде виправдана.

У випадку з духовною фантазією все продовжує виходити з-під контролю, поки ми не втрачаємо зв’язок з реальністю. Ми все одно будемо «вірити», незважаючи ні на що, і жодні фактичні, протилежні докази не зможуть нас переконати. Обережно!

Коли мова йде про самовпевненість (відомий біблійний приклад див. Числа 13-14), вона виникає тоді, коли ми діємо за власними імпульсами, а не за Божими вказівками, часто через нашу духовну незрілість, гордість, впертість або плотську пристрасть.

Читайте також:

Ми можемо уникнути цього небезпечного ставлення, якщо ми будемо:

1. Постійно молитися: «Не моя воля, але Твоя, Господи».
2. Жити в смиренні з іншими й швидко приймати виправлення.
3. Не перебільшувати власну значущість чи духовність.
4. Мати покірне і шанобливе ставлення до влади.
4. Бути зануреним у Святе Письмо й оновлювати свій розум відповідно до написаного.
5. Створити міцний послужний список кроків у вірі, завдяки якому можна навчитися розрізняти власні імпульси та голос Духа.

Зрештою, ми не сміємо відступати від істинної віри через небезпеку духовних фантазій, і не сміємо намагатися показати свою віру самовпевненими вчинками.

Натомість головне − плекати близькість з Господом і миттєвий послух Його голосу, вчитися на власному досвіді (в тому числі й на своїх невдачах). Справжня віра приносить дивовижні результати в цьому світі і славні плоди у світі прийдешньому. Справжня віра перемагає світ. (Див. 1 Івана 5:4).

Автор: Доктор Майкл Браун

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!
Become a patron at Patreon!

Джерело
christianpost.com

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button