Релігійні свята

Сьогодні християнський світ відзначає День Реформації

31 жовтня 1517 року католицький ченець Мартін Лютер оголосив «95 тез» у яких висловив незгоду з офіційною релігійною системою та розкритикував церкву, звинувативши її в відступництві та корупції.

Вже в XVI столітті День реформації частково відзначався, а Курфюрст Саксонії Йоганн-Георг II в 1667 році оголосив святом 31 жовтня. Ця дата відзначається в більшості євангелічних країн.

Мартіна Лютера обурила не євангельська поведінка церковних діячів, які потонули у розпусті, лицемірстві та єресі. Лютер хотів очищення і змін, він розраховував на покаяння і реформацію церкви, але його протест став початком відліку часу відновлення та зміни не тільки Церкви, але і всього середньовічного суспільства.

Реформація, яка породила новий релігійний феномен − протестантизм, вплинула на формування нового соціального ладу − капіталізму, демократії, формування духовного та економічного фундаменту провідних країн світу.

В основі Реформації лежало прагнення прогресивної частини церкви повернутися до чистоти Слова Божого від наносного людського, набутого церквою в Середньовіччі.

Ключові 5 принципів Реформації

1. Sola scriptura («тільки Писанням»)

Sola scriptura − доктрина про те, що Біблія є єдиним богонатхненним і автентичним словом Господа, єдиним джерелом християнських доктрин, ясним і самоінтерпретованим. Прикметник (sola) та іменник (scriptura) стоять в орудному, а не в називному відмінку, щоб показати, що Біблія не сама по собі, а є інструментом Бога, за допомогою якого Він приходить до людини. Авторитет не в Церкві й не в Переданні, але в Писанні!

2. Sola fide («тільки вірою»)

Sola fide − доктрина про те, що прощення можна отримати тільки вірою, не внаслідок добрих справ і вчинків. Ця доктрина стверджувала відсутність інших можливостей для прощення грішника, окрім як віра у спокутну жертву Христа.

3. Sola gratia («тільки благодаттю»)

Sola gratia − доктрина про те, що спасіння приходить тільки як Божа благодать, як незаслужена милість, а не як щось зароблене грішником.

Читайте також:

4. Solus Christus («тільки Христос»)

Solus Christus − доктрина про те, що Христос є єдиним посередником між Богом і людиною, і що спасіння можливе тільки через віру в Нього.

5. Soli Deo gloria («слава тільки Богові»)

Soli Deo gloria − доктрина про те, що людина має вшановувати й поклонятися тільки Богові.

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Одне повідомлення

  1. “Sola fide («тільки вірою»)”
    І ця наша ВІРА неодмінно має підтверджуватися й стверджуватися ДІЛАМИ цієї віри.
    “…віра – коли не має діл, сама по собі мертва”. “Бо як тіло без духу мертво, так і віра без діл мертва” (Як.2:17,26).
    Тобто наша спасенна ВІРА повинна мати ДІЛА. А йдеться тут не про діла ЗАКОНУ, а про діла-докази, власне, ВІРИ.
    Як це, наприклад, вчинив і тому “виправдався Авраам, отець наш [і нашої віри], поклавши на жертовник сина свого Ісаака” (Як.2:21).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Дивіться також
Close
Back to top button