Варто замислитись

Що Рембрандт навчає нас про Євангеліє

Мій улюблений художник — Рембрандт через його історію, використання біблійних образів і те, що він показує себе на картинах, які малює. Ось що робить хороше мистецтво − воно огортає вас, поглинає вас і виводить вас у свою історію. Моя улюблена його картина — «Повернення блудного сина». Це фонове зображення на моєму iPhone вже чотири чи п’ять років. Я поставив це на свій телефон, тому що хотів, щоб мені щодня нагадували, що я, як син, схильний до блукання, що я ріс у церкві й ніколи не покидав дому, залишив дім у своєму серці, і, нарешті, я покликаний бути як батько, який любить і тих, хто заблукав далеко від дому, і тих, хто блукав, не виходячи з дому. Євангеліє вказує на мій гріх, вказує мені на Христа і перенаправляє мене бігти до грішників.

Що Рембрандт навчає нас про Євангеліє

Нещодавно я замінив заставку на деякий час на «Христос втихомирює шторм». Картина, яка, мабуть, найкраще відображає довіру Сина до Його Батька та нашу довіру до самих себе в усіх Писаннях.

Біблійна сцена протиставляє природу людській слабкості – як фізичній, так і духовній. Охоплені панікою учні борються з раптовим штормом і борються, щоб відновити контроль над своїм рибальським човном, коли величезна хвиля розбивається об його ніс, розриваючи вітрило та підтягуючи корабель небезпечно близько до скель на передньому плані зліва. Один з учнів піддається насильству моря і блює через борт. Серед цього хаосу лише Христос, праворуч, залишається спокійним, як око бурі. Пробуджений відчайдушними благаннями учнів про допомогу, він дорікає їм: «Чого ви злякалися, маловіри?». А потім підіймається, щоб вгамувати лють вітру та хвиль. Потрясіння природи є водночас причиною та метафорою жаху, який охоплює учнів, посилюючи емоційну турбулентність і, таким чином, драматичний вплив образу.

Що Рембрандт навчає нас про Євангеліє
Vose? 1975? Scanned from an 8×10. 11/2007. – TAL

У цьому шедеврі багато іронічних елементів. По-перше, його вкрали в 1990 році з Музею Ізабелли Гарденер у Бостоні. Більшість експертів вважають, що це робота організованої злочинності для викупу ув’язнених злочинних авторитетів. Іронія полягає в тому, що з того часу, як картину вкрали, у нашому житті та в колективному досвіді наших країн наростав хвиля за хвилею вкрадений мир. Я не вірю, що крадіжка прискорила відсутність у нас колективного миру. Це лише культурний артефакт, який вказує на втрату миру, коли ми відновлюємо наш корабель на наших умовах.

У кожному з учнів ви бачите їхню реакцію на шторм. Хтось бореться з такелажем, хтось блює через край, хтось біжить, щоб розбудити сплячого Христа. Найсмішніше те, що, вивчаючи картину, єдиний морський пейзаж Рембрандта, я знаходжу себе в кожному з моряків. Я часто намагаюся все виправити сам; іноді я відчуваю себе переповненим тривожними думками, і я той хлопець, який висить на краю човна. Це зображення на моєму заблокованому екрані та репродукція на моїй стіні нагадують мені бігти до Ісуса.

Схожі статті

Ще один цікавий аспект цього культового твору полягає в тому, як посеред темряви лик Христа освітлюється не від сонця, яке падає на нього, а від внутрішнього світла Бога. Світло, яке прийшло приборкати діла диявола, як говорить нам Іван в Івана 1:4-5. У Ньому було життя, і це життя було світлом для людей. Світло світить у темряві, і темрява не огорнула його.

Мабуть, найстрашнішою частиною «Христос у штормі на Галілейському морі» є сам Рембрандт. Рембрандт був відомий своїми автопортретами та тим, що поміщав себе на своїх картинах у центр подій. Він ніби проповідував нам через полотно. Найвідомішим прикладом цього є те, що в тому ж році він намалював Галілейське море; він намалював «Воздвиження хреста», де Христос був розіп’ятий, і його хрест підіймали кілька чоловіків, більшості з них ви не могли побачити їхні обличчя через тіні. Обличчя Рембрандта було залите світлом, і всі, хто дивився на нього, сповіщали, що Рембрандт Ван Рейн був головним серед усіх грішників.

У  «Галілейському морі» Рембрандт дивиться з картини на нас з вами й дивиться на нас так, ніби запрошує нас на сцену. Він каже: коли приходять хвилі, куди ти біжиш? Чи могли б ви йти по життю з незбагненною довірою? Мені здається, Рембрандт дивився перед собою, нагадуючи собі довіряти Богові посеред його штормів, а його штормів було багато.

«Спроба підсумувати численні нещастя життя Рембрандта може бути приголомшливою. Він мало чим відрізняється від блудного сина. Після втрати сина Румбарта у 1635 р., першої дочки Корнелії у 1638 р. та другої дочки Корнелії у 1640 р. дружина Рембрандта Саскія, яку він глибоко любив і якої захоплювався, помирає у 1642 р. Рембрандт залишається з дев’ятимісячною дитиною − сином Тітом. Після смерті Саскії життя Рембрандта, як і раніше, сповнене болю і незліченних проблем», − Анрі Нувен.

Він дивиться на нас. Але його використання світла вказує нам на Христа. Рембрандт не був проповідником, але він проповідував своїми фарбами й він проголошував своїми пензлями. Його спадок — це спадщина того, хто посеред бурі після втрати трьох дітей вказав нам на Христа. Він все ще продовжує це робити. У середині 2020 року та скорботах, з якими ми зіткнулися і ще зіштовхнемося, знайте, що Христос, ваш Викупитель, спить, але не неуважний. Він нагадує нам, що наш Батько могутній і ми не загинемо.

Автор: Сэм Люс

Джерело: churchleaders.com

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Back to top button