Варто замислитись

Роздуми – «Коронавірус: що хоче сказати людям Господь?»

Давайте спробуємо проаналізувати і зрозуміти, що Вседержитель хоче сказати всьому людству в наш час, через пандемію коронавірусу і супутній цьому карантин. А як щодо пришестя Христа?
Є вербальна комунікація, тобто з використанням мови і слів, і є невербальна, тобто без слів, через справи і вчинки, емоції, вираз обличчя, образи поведінку тощо.
Господь Бог звертається до людей і щось повідомляє нам, використовуючи обидва види комунікації: вербальну і невербальну. Причому, на значення і важливість інформації не впливає спосіб, яким вона була передана.

Неважливо, через кого і як прийшов коронавірус. Господь каже, що Він тримає на постійному контролі все, що відбувається на землі. Тому, якщо щось відбувається в нашому світі, то воно обов’язково відбувається по прямій  волі Вседержителя, або з Його дозволу. Він не може задрімати, ніколи ні на секунду не втратить контроль над тим, що відбувається, ніщо і ні в найменшій мірі не може вийти з-під Його впливу. Тому, нам важливі дії, мотивація і цілі не виконавців, а Того, Хто ініціює і направляє процес. «Хто то скаже і станеться це, як Господь того не наказав? Хіба не виходить усе з уст Всевишнього, зле та добре? Чого ж нарікає людина жива? Нехай скаржиться кожен на гріх свій. Пошукаймо доріг своїх та дослідімо, і вернімось до Господа! підіймімо своє серце та руки до Бога на небі! Спроневірились ми й неслухняними стали, тому не пробачив Ти нам, закрився Ти гнівом і гнав нас, убивав, не помилував, 44закрив Себе хмарою, щоб до Тебе молитва моя не дійшла…» (Плач Єремії 3: 37-44).

Карантин – всесвітній піст?

Дуже символічно, що карантин прийшов в так званий християнський (або постхристиянський – ??) світ в дні великого перед пасхального посту, який за традицією триває сорок вісім днів. Ніщо краще не може відповідати змісту і значенню посту, як тотальне скасування і закриття всієї світової індустрії розваг: спортивних заходів та чемпіонатів, театрів і кінотеатрів, концертів, ресторанів і кафе, торгово-розважальних центрів і багато іншого тощо. Весь християнський і нехристиянський світ через карантин увійшов в піст! Я впевнений: такої всенародної, всесвітньої участі в пості не було за всю історію християнства.
В Ютубі розміщений чудовий і знаменний великодній концерт Андреа Бочеллі в Міланському соборі. Величезний, чудовий собор, в якому завжди юрмилися тисячі народу, був абсолютно порожній. У храмі були тільки дві людини: співак Бочеллі органіст, який йому акомпанував (за кадром малося на увазі ще кілька людей, які їх знімали). Співак співав пісні, якими хотів висловити надію народу на Божу милість, прощення і порятунок. Як багато хто знає, Бочеллі – сліпий, що особливо підкреслює сьогоднішню всесвітню духовну ситуацію: люди дійшли до стану тотальної духовний сліпоти і глухоти перед Богом. Під час співу режисери дуже добре підкреслили значення того, що відбувається через вставку коротких роликів з оглядом пустельних вулиць міст Італії і світу, які зазвичай раніше, вдень і вночі, завжди були заповнені туристами. На закінчення Андреа Бочеллі вийшов на пустельну площу перед собором і заспівав відому для багатьох пісню про велику, благодать Божу, написану работорговцем Ньютоном, який покаявся . Як казав не раз Ісус Христос: хто має вуха, – нехай слухає! Хто має очі, – нехай бачить!
Але тут є велика проблема і постає питання величезного значення: Господь Бог ввів людство в якихось сферах людського буття в стан всесвітнього посту перед Ним; але це сталося зовні, під сильним і могутнім впливом Його руки. Він однозначно принижує нас перед Собою, заспокоює, закликає підкоритися Його волі. Але чи впокоряться люди зі свого боку, чи зрозуміють і чи захочуть змінитися самі і змінити своє життя відповідно до волі Всевишнього ???

Чи не є ці події початком Другого Пришестя Христа?

Багато віруючих тривожно запитують: чи не є ці події вже початком Другого Пришестя Христа? Якщо не так, то може бути ці події вказують, що Його Пришестя почнеться з дня на день?
Час початку Другого Пришестя Христа ми не можемо знати, тому що Він Сам так сказав: Не знаєте, не можете знати, коли ви не думаєте! Тоді Я прийду. З іншого боку, ознаки Свого Пришестя Він ясно позначив в Писанні. Спостерігаючи за тим, що відбувається в світі за кілька останніх десятиліть, ми вправі очікувати прихід Ісуса Христа в будь-який момент часу, тому що всі події, які повинні передувати Його приходу, справдилися, і Його більше ніщо не стримує. Єдиний стримуючий фактор – Його милосердне і рятівне довготерпіння, яке продовжує тримати двері порятунку відкритими, щоб грішні люди могли одуматися, повірити, покаятися і врятуватися. Але скільки Його серце буде готове терпіти і зволікати – не знає ніхто!

Читайте також

“Бог говорить зі світом через коронавірус” – Макс Лукадо
Євангельський пастор і автор Макс Лукадо заохочує християн вибирати віру замість страху і подумати, що Бог може сказати нам, коли новий коронавірус продовжує поширюватися в усьому світі. «Ми…

 

Що ж стосується пандемії та наступного глобального карантину, то ці події більше схожі на Божий струс, зупинку і спробу протверезити людство, що летить зі швидкістю кур’єрського потяга до своєї катастрофи. А це означає, що поки Господь Бог хоче продовжити для нашого світу час порятунку. Продовжує, але уважно спостерігає за тим, що відбувається, і якщо не побачить очікуваної реакції, то завершення часу милості, благодаті і спасіння може прийти дуже скоро.
Як я розумію, такого всесвітнього розриву зв’язків між державами, народами і людьми не було за всю історію світу, навіть за часів світових воєн. Порожні вулиці і площі, громадські будівлі та торгово-розважальні майданчики навіюють тривогу. Але є втіха: це сталося не в результаті руйнівних військових дій, не тому, що померли десятки і сотні мільйонів людей. Всі живі, але всі притихли, бо Він простягнув Свою руку на нас. Отець Небесний пригрозив Своєму розбурханому в непослуху творінню.
Всесвітній карантин в якійсь мірі нагадує всесвітній піст. Хотілося б, щоб цей піст був прийнятий Богом як піст, молитва і покаяння Ніневії за часів пророка Йони. Тоді Господь почув, побачив і скасував вже призначений вирок суду. «І ніневітяни ввірували в Бога, і оголосили піст, і позодягали верети, від найбільшого з них аж до найменшого. І дійшло це слово до царя Ніневії, і він устав зо свого трону, і скинув плаща свого з себе, і покрився веретою, та й сів на попелі. І він звелів кликнути й сказати в Ніневії з наказу царя та його вельмож, говорячи: Нехай не покуштують нічого ані людина, ані худоба, худоба велика чи худоба дрібна, нехай вони не пасуться, і нехай не п’ють води! І нехай покриваються веретами та людина й та худоба, і нехай сильно кличуть до Бога, і нехай кожен зверне з своєї дороги та від насильства, що в їхніх руках. Хто знає, може Бог обернеться й пожалує, і відвернеться з жару гніву Свого, і ми не погинемо! І побачив Бог їхні вчинки, що звернули зо своєї злої дороги, і пожалував Бог щодо того лиха, про яке говорив, що їм учинить, і не вчинив» (Йони 3: 5-10).

Схожі статті

Яке покаяння очікує Всевишній?

Яке покаяння очікує Всевишній? Глибоко віруючі люди скажуть: щоб всі повірили і прийняли Ісуса Христа своїм особистим Спасителем. Звичайно, це було б вкрай прекрасно! Але Господь часто задовольняється і значно меншим через те, що дуже любить людей. Ніневія під час покаяння не прийняла віросповідання пророка Іони – релігію ізраїльського народу. Їх покаяння полягало в тому, що вони стали жити і діяти по совісті, перестали робити всяке беззаконня і мерзоти перед Богом, – і Господь помилував їх.

Всевишній пандемією коронавірусу зупинив всіх лідерів і політиків людства. Я в великій мірі згоден зі словами раббі МЛ, що країни і народи дуже швидко йшли до розв’язування третьої світової війни, і пандемія досить сильно втихомирила пристрасті на світовій арені на цей момент часу. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що “Господь ударив людей по голові коронавірусом”, – і це відповідає дійсності. Тільки б ситуація не була такою, як говорив Бог до Ізраїля: «Благочестя ваше як ранковий туман і як роса, що зникає» (Осії 6: 4).
Вседержитель зупинив пандемією людство, заражене жагою наживи, ведене споживчими інстинктами, нескінченно спрагле розваг. Дуже багато з звичного кола життя відразу було відібрано у людей. Всьому цьому вони надавали дуже велике значення; їм здавалося, що без цього неможливо жити. Виявилося, що цілком можливо. В принципі, все це абсолютно не потрібно для життя. Виходить, що люди самі завантажили своє життя непотрібним  сміттям, порожнечею, а нерідко навіть духовною отрутою. Господь коронавірусом розвантажив від цього людство.
Але залишається запитання: чи не вийде так, як говорив Ісус Христос: «Коли нечистий дух вийде з людини, то блукає місцями, шукаючи спокою, і не знаходить. Тоді каже: «Вернуся до хати своєї, звідки я вийшов». І, прийшовши, знаходить його незайнятим, виметеним і прибраним. Тоді йде і бере з собою сім інших духів, лютіших за себе, і, увійшовши, живуть там; І буде останнє людині тій гірше за перше. Так буде й лукавому роду» (Матвія 12: 43-45). Так і хочеться сказати: не приведи, Господи!
Коронавірус показав обмеженість людських знань і можливостей. Причому це зроблено в дуже м’якій і щадливій  формі. Вся велич сучасної цивілізації – надута, ефемерна, подібна міражу, який намальований в збудженій уяві людей.

Насправді, чим більше розвивається людська цивілізація, цей останній в історії Вавилон, тим більш уразливі люди, причому з усіх сторін. Ви тільки уявіть собі ситуацію, коли, наприклад, повністю зникне електрика в великому місті, – до якого величезного колапсу призведе це: припиниться подача води, не буде працювати каналізація, перестануть працювати магазини і заправки, відключиться вся побутова техніка, не працюватиме зв’язок і так далі і тому подібне. Це буде повна катастрофа для населення міста. І всього лише з однієї причини: відключення електрики. Але скільки є і інших можливих варіантів, щоб зруйнувати наше життя ?! Людська самовпевненість в своїх силах дуже нерозумна, навіть божевільна. І Господь говорить нам про це, закликаючи до смирення перед Ним і усвідомлення залежності від Нього. «Так говорить Господь: Проклятий той муж, що надію на людину і плоть робить своєю опорою і якого серце видаляється від Господа … Благословенний той муж, що покладається на Господа і що Господь то надія – Господь» (Єремії 17: 5-8).

Що Бог каже церкві?

Що ж в цей час Дух Святий говорить безпосередньо Церкві? Є обітниця/обіцянка Ісуса Христа, яка прирівнюється до фундаментального духовного закону: «Я збудую Церкву Мою, і сили адові не переможуть її» (Матвія 16:18). Ніколи, ні в якому разі – не здолають! Тому, і під час карантину при пандемії коронавірусу, ця обітниця діє на сто відсотків. Нехай закриті храми і молитовні будинки, нехай віруючі не можуть збиратися разом, але істинній Церкві це ніяк не зашкодить! Алілуя! Амінь!
Інша справа – що всім цим Господь хоче сказати Своїй Церкві? І перше, що я бачу: Він хоче звернути увагу кожної віруючої людини на якість його особистої віри. Адже Слово нам говорить: «Хіба ви не знаєте, що ваше тіло то храм Духа Святого, що живе Він у вас, якого від Бога ви маєте, і ви не свої?» (1-е Коринтян 6:19). Ісус ставить це питання кожному віруючому в Нього: чи знаєш це? Чи є ти храмом для Духа Святого? Чи маєш ти Дух Святий? Чи відбулося в твоєму житті народження не тільки нового світогляду в розумі, але чи пережив ти також і народження від Духа Божого, коли відбувається в людині те, про що Він говорить через пророка: «І дам вам нове серце, і нового духа дам у ваше нутро і візьму з вашого тіла серце кам’яне, і дам вам серце із м’яса. Вкладу до вашого нутра, і зроблю те, що ви будете ходити в заповідях Моїх та постанов Моїх будете стерегти та виконувати. І будете Моїм народом, і Я буду вашим Богом. І спасу вас від усіх ваших нечистот »(Єзекіїля 36: 26-29). Для християнина, який в своєму єстві став храмом для Духа Святого, не є критично важлива неможливість відвідувати фізичний храм. (Згадайте тих, хто за радянських часів десятки років провів у в’язницях за віру в Бога.)
І ще важливе зауваження: коли Ісус Христос прийде за Своєю Церквою в Своє Друге Пришестя в наш світ, він буде брати не на основі приналежності до тієї чи іншої помісної церкви, деномінації або конфесії, а на основі особистих відносин кожного з Ним. Пережитий нами час дає відмінну можливість перевірити ще раз кожному свою особисту віру і відповідно готовність до зустрічі з Ним. «Випробовуйте самих себе, чи ви в вірі? Пізнавайте самих себе »(2-е Коринтян 13: 5).
І на закінчення: через пандемію коронавірусу Господь показав нам на практиці, як в будь-який час ми повинні бути готові до Його пришестя. Хто зі світових лідерів або аналітиків міг передбачити в кінці минулого року або навіть в самому початку 2020 все те, що ми переживаємо в світі, починаючи з лютого-березня ?? Ніхто. І ніхто не може передбачити реально, що нас очікує далі. Абсолютно несподівано прийшов цей час і безжально поламав плани всього людства. Так буде і друге пришестя Христа: абсолютно несподівано для світу і поламає всі плани людей. Господь не питатиме нас, що і коли Йому робити. Він не буде орієнтуватися на наші плани і погоджувати Свої дії з ними. Тому Він не раз попереджає нас: будьте завжди готові! «А що говорю, говорю всім: пильнуйте!» (Марка 13:37)

Автор: Сергій Тупчик

Джерело: https://www.facebook.com/serhiy.tupchyk/posts/3240561095982067

[sc name=”futerblock” ]
Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!

Привіт 👋 А ви уже підписані?

Підпишіться, щоб отримувати новини кожного вечора!

Підтримайте наших журналістів, пожертвуйте прямо зараз! Це дуже потрібний і гучний голос на підтримку якісної християнської журналістики в Україні. 5168 7574 2431 8238 (Приват)

Анатолій Якобчук

Засновник і редактор Всеукраїнської християнської газети «Слово про Слово». Одружений, разом з дружиною Оленою виховує 3 дітей. Член Асоціації журналістів, видавців і мовників, "Новомедіа".

Схожі статті

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Back to top button
Дорогий читачу, дякуємо, що ви з нами

Запрошуємо стати частиною спільного майбутнього та приєднатися до друзів “Слово про Слово” – тих, кому не байдуже, чим наповнюється український інформаційний простір. Тих, хто дивиться на світ з християнської позиції. Підтримати проєкт

Сподобалось? Підтримайте Газета Слово про Слово на Patreon!